Αρχική πολιτισμός Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα

Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα

Για την θεατρική παράσταση Γδαρμένος, από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Κοχύλι

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Κοχύλι παρουσιάζει το καινούργιο θεατρικό έργο Γδαρμένος, σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου. Ο Γδαρμένος είναι μια παράσταση για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (14-18 ετών), που μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία.
Κεντρικός στόχος του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Το έργο απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες, όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό. Είναι ένα σύγχρονο έργο για εφήβους του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye). Το έργο γράφτηκε το 2008 και έχει περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας, ενώ παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten – Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας, σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner. Το 2009 το έργο ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Ρουάντα στα αγγλικά. Επίσης μεταφρασμένο στα γερμανικά έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία και την Αυστρία. Ο Γδαρμένος είναι ένα έργο γραμμένο για να παρουσιάζεται εύκολα στην αίθουσα μιας τάξης ή στο χώρο εκδηλώσεων ενός σχολείου, υιοθετώντας τη μορφή του θεάτρου «βαλίτσα». Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με το θεατή το κείμενο γίνεται σκληρό σαν την επίθεση μιας συμμορίας. Έχει τη δύναμη να μεταφέρει τον μαθητή-θεατή στο διαταραγμένο συναισθηματικό κόσμο ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού, να τον εκθέτει στην ασχήμια και τον παραλογισμό της βίας και να τον οδηγεί προστατευτικά σε μονοπάτια με πανανθρώπινες αξίες.
Το έργο γίνεται αφορμή για συζήτηση μαζί με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, μέσα στην τάξη, αμέσως μετά την παράσταση. Έτσι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από το θέμα της βίας. Αυτή η επίκαιρη παράσταση μας φανερώνει τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η βία, όχι μόνο στα παιδιά -αλλά στον καθένα μας- και μας κάνει να σκεφτούμε πριν να είναι πολύ αργά!

info
Γδαρμένος
Στο θέατρο Θεμέλιο, Λένορμαν 82, Μεταξουργείο, Τηλ.: 210- 8643310
Κείμενο: Mats Kjelbye,
Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ,
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος. Τ
ο ρόλο του Εντ ερμηνεύει ο Νικόλας Αναστασόπουλος.
Αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε ημερομηνία για να έρθει η παράσταση στο χώρο του σχολείου σας, επικοινωνήστε από Δευτέρα – Παρασκευή, 9.30 – 12.30, στο τηλ.: 210 8674657 ή απόγευμα 6 – 8 μ.μ. με το 697 2053334 – mail: vmichail@otenet.gr

Σχόλια

Exit mobile version