Ό,τι τους είπαν και τους έπεισαν ή υποχρέωσαν να κάνουν ως σωστό και αναγκαίο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, ήταν απατηλό και τώρα στρέφεται εναντίον τους.

Μεταχειρίζονται όποιον αγόρασε σπίτι με δάνειο σαν ηλίθιο. Όποιον άλλαξε το αυτοκίνητό του με απόσυρση και «ευκολίες πληρωμής», δήθεν για την ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι για να αυξήσουν οι γαλλογερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τις πωλήσεις τους και να φύγει στο εξωτερικό πολύτιμο συνάλλαγμα, επίσης. Όποιον έστειλε το παιδί του στο πανεπιστήμιο, για να μορφωθεί και να έχει προσόντα στην επαγγελματική του ζωή, το ίδιο. Όποιον πλήρωνε τους φόρους του αγόγγυστα και προκαταβολικά, π.χ. όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που οι κρατήσεις τους γίνονται στην πηγή, τον αντιμετωπίζουν ως ασυνεπή και εύπορο οφειλέτη. Και όποιον πήρε δύο πτυχία, έκανε μεταπτυχιακό και έμαθε και δύο ή τρεις ξένες γλώσσες, τον βγάζουν άχρηστο, να ζητιανεύει δουλειά για 500 ευρώ.
Σου λένε ξεδιάντροπα, είσαι μεγάλο κορόιδο που μας πίστεψες και μας ψήφισες. Πλήρωσε τώρα το πάθημά σου, μαλάκα!
Από τη μια λοιπόν, κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων και μείωση μισθών και συντάξεων και από την άλλη ακρίβεια. Μέσα σε δύο χρόνια μάς πηγαίνουν πίσω εκατό! Ίσως και περισσότερα, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς.

300% φτωχότεροι!
Την ώρα που οι μισθοί ξεφτιλίζονται και οι ακριβοπληρωμένες από τους ασφαλισμένους συντάξεις κατρακυλάνε, και οι μικροεπιχειρηματίες έχουν πάθει ασφυξία, η ακρίβεια ζει και βασιλεύει.
Συγκρίνοντας τις τιμές που είχαν τα προϊόντα όταν καταργήθηκε η δραχμή με τις σημερινές, και συσχετίζοντάς τις διαφορές με τις κατώτατες αμοιβές του τότε και του σήμερα, παθαίνεις πλάκα!
Ψωμί (φραντζόλα) 80 δρχ./23 λεπτά. Σήμερα, 70 και πάνω (238 δρχ.) Αύξηση 300%!
Γάλα (λίτρο) 180 δρχ./52 λεπτά. Σήμερα, 120-140 λ. (408-476 δρχ.) 227-264%!
Τυρόπιτα 150 δρχ./44 λεπτά. Σήμερα, 100-150 λ. (340-510 δρχ.) 227-340%!
Σουβλάκι 200 δρχ./59 λεπτά. Σήμερα, 200 λ. (680 δρχ.) 340%!
Βενζίνη (λίτρο) 250 δρχ./73 λεπτά. Σήμερα 170 λ. (600 δρχ.) 240%!
Νερό (μικρό μπουκάλι) 50 δρχ./15 λεπτά. Σήμερα, 50 λ. (170 δρχ.) 340%!
Σημειωτέον ότι η τιμή στο εμφιαλωμένο νερό είναι καθηλωμένη με αγορανομική διάταξη.
Ακόμα και με το πιο οικονομικό πρόγραμμα της σταθερής ή της κινητής τηλεφωνίας, κάθε τηλεφώνημα κοστίζει πολύ περισσότερο από τις 10 δρχ. δηλαδή λιγότερο από 3 λεπτά, που κόστιζε κάθε τηλεφώνημα απεριόριστης χρονικής διάρκειας, από το σπίτι, το περίπτερο ή το θάλαμο!!!
Το εισιτήριο στο λεωφορείο, το 2000, κόστιζε 120 δρχ., ήτοι 35,3 λεπτά και τώρα κοστίζει 120 λ. (408 δρχ.), και στον ηλεκτρικό 150 δρχ., ήτοι 44 λεπτά, και τώρα 140 λεπτά (476 δρχ.), δηλαδή αύξηση 340% και 318% αντιστοίχως, και ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει κι άλλο!
Έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής (άλλο σούπερ σκάνδαλο) θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και θα έριχνε τις τιμές! Η αλήθεια είναι ότι κοστίζει περισσότερο να πας στη Ρόδο ή την Κρήτη απ’ όσο κοστίζει να πας στη Νέα Υόρκη!
Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Με έκπληξη αντέδρασε ο φιλομνημονιακός Διονύσιος Χιόνης, καθηγητής Oικονομικών, στην ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν χαμηλώνουν και οι τιμές αφού πέφτουν τα μεροκάματα και μειώνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Μα, αυτό δεν γίνεται! Έχετε ακούσει να γίνεται κάπου; Ρωτούσε δήθεν έκπληκτος σαν να έκανε την πιο αθώα ερώτηση στον κόσμο!

Πάνω οι τιμές
κάτω οι αμοιβές!

Χωρίς μαθηματικές γνώσεις, ο μισθός ορίζεται στο επίπεδο της προ του ευρώ εποχής, ενώ οι τιμές όλων των προϊόντων είναι από διπλάσιες έως τετραπλάσιες στα είδη πρώτης ανάγκης!
Ο βασικός μισθός πριν από δέκα χρόνια ήταν περίπου 150.000 δρχ, ήτοι 440 ευρώ, ενώ σήμερα ορίζεται στα 480 περίπου ευρώ. Δηλαδή, περίπου ο ίδιος, ενώ η ζωή έχει ακριβύνει τουλάχιστον κατά 300%!
Οι μόνες τιμές που πέφτουν είναι των ακινήτων ελλείψει αγοραστικής ζήτησης και όμως, η τρόικα απαιτεί να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες για πρόσθετη φορολόγηση πάνω από τις τρέχουσες τιμές αγοράς! Σε φάση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις για σπίτια που αγόρασαν με την παρότρυνση κυβερνήσεων και τραπεζών και των οποίων η αξία είναι ήδη πολύ κατώτερη του στεγαστικού τους δανείου! Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χρωστάνε ένα σπίτι που η αξία του έχει πέσει από 30 έως 50%, που σημαίνει ότι και να το πουλήσουν δεν θα ξοφλήσουν ούτε το μισό δάνειο!!!
Εν ολίγοις, είναι μέγιστο ψέμα ότι με την τεχνητή ύφεση θα ζούμε όπως ζούσαμε πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια! Και αν υπολογίσεις όλες τις πρόσθετες δαπάνες που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, συν τα πρόσθετα αδικαιολόγητα βάρη με τα οποία φορτώνουν τους πολίτες (χαράτσια, τεκμήρια, τέλη, ΦΠΑ κ.λπ.), εκατομμύρια άνθρωποι, απλά, δεν μπορούν να ζήσουν! Πρέπει να πεθάνουν γρήγορα για να γλιτώσουν!

Στέλιος Ελληνιάδης

Υ.Γ. Να πούμε στους πολίτες ότι τα σπίτια δεν τα παίρνει ο κομμουνισμός, αλλά ο καπιταλισμός. Μόνο τα παλάτια και οι βίλες των εκατοντάδων τετραγωνικών θα γίνουν νοσοκομεία, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα.
Ο σοσιαλισμός, ακόμα και στις χειρότερες εκδοχές και εποχές του, δεν είχε ανθρώπους χωρίς σπίτι, δουλειά, παιδικό σταθμό, νοσοκομείο, σχολείο και σύνταξη! Ποτέ και πουθενά! Με δωρεάν γράμματα και τέχνες, χαμηλή εγκληματικότητα και διακοπές για όλους! Ο καπιταλισμός στην καλύτερη εκδοχή και εποχή του, εξασφαλίζει τα παραπάνω έναντι ακριβού τιμήματος μόνο για τους προνομιούχους του, ποτέ για όλους!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!