Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και κόσμος που ενεργοποιήθηκε στην εξέγερση του Δεκέμβρη, αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές και δυνάμεις της Αριστεράς, ξεπέρασαν και στη Λάρισα τους διαχωρισμούς και συγκρότησαν την Πρωτοβουλία ενάντια στα μέτρα, για την οργάνωση της αντίστασης του κόσμου που βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης. «Η κυβέρνηση ζητά θυσίες. Απαντάμε πως αν πρέπει να θυσιάσουμε κάτι, αυτό είναι χρόνος και ψυχή για να ανατρέψουμε τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε. και ΔΝΤ», λένε τα μέλη της Πρωτοβουλίας που με δράσεις και εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές και συνοικίες ρίχνουν το σπόρο για ένα από τα κάτω μέτωπο αυτοοργάνωσης, και αντίστασης.
«Με απεργίες, καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, συνοικιακές επιτροπές, δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, οι δρόμοι μπορούν να πλημμυρήσουν από οργή, που θα γίνεται συνείδηση, αγώνας και εξέγερση», αναφέρει ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η οποία με τη ζωντανή λειτουργία και τις συνελεύσεις της, με συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις όπως η μεγάλη πορεία στις 5 Μάη και η συμβολική μαζική κατάληψη της Νομαρχίας που ακολούθησε, αγωνίζεται να ακουστεί η φωνή του απλού κόσμου.
Κύρια αιχμή για τη Λάρισα, ο αγώνας ενάντια στα διόδια: «Σε μια πόλη που για να πας το καλοκαίρι για μπάνιο σε κάποια παραλία πληρώνεις διόδια και μάλιστα ακριβά, την ώρα που ο κόσμος με δυσκολία τα βγάζει πέρα με πενιχρούς μισθούς και συντάξεις», λέει στον Δρόμο η Τάνια Μήτσιου, «δεν γίνεται η Πρωτοβουλία να μην αγωνιστεί και ενάντια στην κραυγαλέα αισχροκέρδεια των κατασκευαστικών εταιριών και των τραπεζών που, με τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των κυβερνήσεων του δικομματισμού, εκμεταλλεύονται δημόσιους δρόμους τους οποίους έχουμε χρυσοπληρώσει με τη φορολογία». Ήδη, η Πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου να μάθει ο κόσμος πως έχει δικαίωμα να μην πληρώνει διόδια και σε αρκετές κινητοποιήσεις διευκόλυνσης της ελεύθερης διέλευσης των αυτοκινήτων, με τελευταία το άνοιγμα, για τρεις ώρες, των διοδίων Μακρυχωρίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Στα άμεσα σχέδια της Πρωτοβουλίας είναι και η διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας στο χώρο των διοδίων, που κατά τη διάρκεια της «μεγάλης θερινής εξόδου» θα αποδειχτούν για μια ακόμα φορά χρυσοφόρος επένδυση για τις ιδιωτικές εταιρείες που τα λυμαίνονται.
«Ετοιμάζουν νέα μέτρα κι ακόμα δυσκολότερες μέρες για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και ολόκληρη την κοινωνία» λέει η Τ. Μήτσιου, «αλλά κι εμείς οργανωνόμαστε. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πλατύ κόσμο στις γειτονιές της Λάρισας. Διερευνούμε το συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων της πόλης. Σκεφτόμαστε το άνοιγμα του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή. Οργανωνόμαστε και προχωράμε».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!