Ένα ηχηρό μήνυμα από τα «σπλάχνα» του πήρε το ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη, κατά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία της Τετάρτης στο Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία και την Ιεράπετρα.

Ειδικά στο Ηράκλειο όλοι μιλούν για τη μεγαλύτερη πορεία της τελευταίας δεκαετίας με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων να ξεκινούν από τις 10.000 (κατά την αστυνομία) και να φτάνουν μέχρι και τις 20.000 ανθρώπους που ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Πέρα από τους αριθμούς, η εικόνα της πόλης ήταν ο αδιάψευστος μάρτυρας της πρωτοφανούς συμμετοχής με ένα τεράστιο ποτάμι διαδηλωτών να περιβάλλει όλο το κέντρο από την Πλατεία Ελευθερίας, τη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, την οδό Γιαμαλάκη, την παραλιακή λεωφόρο και τελικά μέχρι το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε μια απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων κατάμεστων από κόσμο.
Το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ηράκλειο στήθηκε μια μεγάλη γιορτή με τους διαδηλωτές να επαρκούν για να καταλάβουν κάθε δημόσιο κτίριο. Και έτσι κατελήφθη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στο λιμάνι, η Αιρετή Περιφέρεια στην Πλατεία Ελευθερίας αλλά και το Δημαρχείο Ηρακλείου, στην Πλατεία των Λιονταριών.
Δεν έλειψαν τα προβλήματα συντονισμού, όπως ήταν λογικό με τόσο κόσμο, με πολλά μπλοκ της πορείας να μην ξέρουν σε ποιο απ’ όλα τα κτίρια πρέπει να κατευθυνθούν, αλλά ούτως ή άλλως όλη η πόλη συμμετείχε ακόμα και μόνο με την παρουσία των πολιτών στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά το τέλος της πορείας οι δρόμοι στο κέντρο του Ηρακλείου παρέμεναν ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο και πέρασαν ώρες μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η κίνηση. Αποσβολωμένοι οι τουρίστες, σε πολλές περιπτώσεις, βρέθηκαν ακόμα και να ακολουθούν κατά γκρουπ την πορεία στο ιστορικό κέντρο.  Το μήνυμα από το «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, το Ηράκλειο του 65% αλλά και γενικότερα από το «πράσινο νησί ήταν σαφές και εξαιρετικά δυνατό». Περίπου 3.000 στο Ρέθυμνο, ενώ πρωτόγνωρες για το Λασίθι ήταν οι συγκεντρώσεις και στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα.  Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις στην πλατεία της δημοτικής αγοράς όπου καλούσαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία (Δάσκαλοι, Καθηγητές, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΔΕΗ, Μηχανικοί, Ταξί κ.λπ.) και άλλες κινήσεις και συλλογικότητες της πόλης (συνελεύσεις γειτονιών, Αγανακτισμένοι, αντιρατσιστικές κινήσεις κ.ά.) με σημαντική συμμετοχή και μαθητών των σχολείων της πόλης, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χωριστή συγκέντρωση. Συνολικά διαδήλωσαν πάνω από 10.000 πολίτες.
Αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή των εμπορικών συλλόγων από τους 4 νομούς, καθώς έμειναν κλειστά τα καταστήματα σε όλο το νησί, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε και κάποιου είδους «ανοχή» από το ΠΑΜΕ που έστω και για ένα διάστημα συμπορεύτηκε στην πορεία του Ηρακλείου με το Εργατικό Κέντρο και τα υπόλοιπα Σωματεία. Δυναμική ήταν η παρουσία των αγροτών αλλά και των ιδιοκτητών φορτηγών, που συμμετείχαν με τρακτέρ και φορτηγά αντιστοίχως στο τέλος της πορείας.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!