Αρχική πολιτική Θα ανοίξουν τα σχολεία;

Θα ανοίξουν τα σχολεία;

Έπειτα από τις συγχωνεύσεις 1.200 σχολείων τον περασμένο Μάρτη, συνεχίζεται δυναμικά η «εξυγίανση» της παιδείας, με το νέο καθεστώς στα σχολεία να θυμίζει κακό χιούμορ. Της Έλενας Κατσαρού.

«Συρρικνώνονται» οι εκπαιδευτικοί
Με τεράστιες ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, που ανέρχονται στις 20.000, ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, συνταξιοδοτούνται 6.000 και διορίζονται μόλις 546 (έναντι 2.500 πέρυσι) μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο σχεδιάζει να καλύψει τα κενά αυτά με χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές, που θα προσληφθούν, φανερώνοντας την εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ ποντάρει στην εξάντληση του ωραρίου των εκπαιδευτικών αλλά και στις συγχωνεύσεις σχολείων.
Η νέα σχολική σεζόν, πέρα από λιγότερους, θα βρει τους εκπαιδευτικούς αρκετά φτωχότερους, αφού με τις περικοπές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο (150 καθαρά), την έκτακτη εισφορά επί του εισοδήματος του ’10 και τα αναδρομικά του ’11, χάνουν για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο τουλάχιστον 200 ευρώ μηνιαίως. Όλα αυτά χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το νέο μισθολόγιο με τις νέες περικοπές, που ανακοινώνεται μέσα στον Οκτώβρη.

Στα χρόνια της φωτοτυπίας
Από την ερχόμενη Δευτέρα -και για πρώτη φορά μετά την κατοχή- οι μαθητές δεν θα λάβουν βιβλία. Αντί αυτών, θα «καλυφθούν» προσωρινά(;) με CD, DVD και φωτοτυπίες, καθώς μόνο το 20% των απαιτούμενων βιβλίων θα δοθεί στα σχολεία, και μάλιστα από το περσινό απόθεμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, το 60% των σχολικών βιβλίων αναμένεται να έχει τυπωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι εκπρόσωποί του χαρακτηρίζουν υψηλότερο το κόστος φωτοτυπιών από αυτό των βιβλίων. Εκτός από τις ελλείψεις βιβλίων και εκπαιδευτικών, οξυμένο θα είναι και το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών, ιδιαίτερα στην επαρχία. Με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών μεταφέρεται στους ήδη καταχρεωμένους δήμους, οι οποίοι δηλώνουν, ο ένας μετά τον άλλον, αδυναμία να ανταποκριθούν οικονομικά.
Ακόμη, καταργείται στην πράξη το όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα καθώς σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου θα πραγματοποιείται υπέρβαση κατά 10%, όπου είναι απαραίτητο. Δημιουργούνται έτσι τμήματα στα οποία θα «παρακολουθούν» 28 και -προσεχώς- 30 μαθητές! Περαιτέρω δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων δημιουργεί και η υποχρηματοδότηση των ενιαίων σχολικών επιτροπών, οι οποίες είναι αρμόδιες για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών από ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, καθαριότητα, μέχρι χαρτί και κιμωλίες. Χαρακτηριστικά, τα κονδύλια μειώνονται στο ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι.
Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχουν βιβλία αλλά φωτοτυπίες και οι σχολικές επιτροπές έχουν υποστεί… ελεγχόμενη χρεοκοπία, δύο είναι τα ενδεχόμενα. Είτε οι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις φωτοτυπίες και -γιατί όχι;- απευθείας τα βιβλία, που κοστίζουν από 1,5 μέχρι 9 ευρώ το ένα, είτε στα σχολεία θα έχουμε την «έλευση» χορηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αρκετοί τίτλοι σχολικών βιβλίων έχουν εξαντληθεί σε πολλά βιβλιοπωλεία.
Οι γονείς, λοιπόν, αναγκάζονται να πληρώνουν, την ώρα της ανάγκης, για τα βιβλία, τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο, τα υλικά που θα απαιτούνται και δεν μπορούν να καλύψουν οι σχολικές επιτροπές, και η μέχρι τώρα υποτιμημένη υποχρέωση του κράτους για παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας μεταφέρεται -με τη βούλα- στις πλάτες τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version