Γράφει ο Ηρόστρατος
Εφορία: Χαμένη και η μετάφραση
«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Το πηγάδι αυτό δεν έχει πάτο ούτε διέξοδο, αν δεν αντισταθούμε στην επιβολή κάθε μέτρου που έχει ουσιαστικά σκοπό να μας αφανίσει»
(Από ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών)
Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο περί της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου και των αντιδράσεων του συνόλου σχεδόν των φορέων που εμπλέκονται. Τονίζαμε ότι άλλα είναι τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο βιβλίο, για τα οποία τηρείται σιγή ιχθύος. Ένα από αυτά -που και ο Ηρόστρατος δεν του έδωσε την πρέπουσα σημασία- είναι η εξοντωτική φορολογική επίθεση εις βάρος των μεταφραστών, των επιμελητών και των διορθωτών που αντιμετωπίζονται ως… επιχειρηματίες. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«…Πρώτο και βασικότερο μέτρο είναι ο νέος συντελεστής φόρου ύψους 26% από το πρώτο ευρώ συλλήβδην για τους τέως αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες και νυν “ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα”, με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου. Εκτός από αυτή τη βαρύτατη φορολογία που μας απομυζεί με το έτσι θέλω πάνω από το 1/4 του εισοδήματός μας, επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος που φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι εκπλήξεις, βέβαια, της νέας χρονιάς -για τις οποίες μας ενημέρωσαν οι, επίσης αλλόφρονες, λογιστές μας- είναι ότι επαναφέρεται ύστερα από τρία χρόνια (γιατί φαίνεται ότι “ήρθε η ανάπτυξη”) η παρακράτηση φόρου 20% για τα παραστατικά κάτω των 300 ευρώ (αλλά συνεχίζουν να εξαιρούνται “περιέργως” οι εταιρίες από την παρακράτηση), ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελούν τα νέα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ -ακόμα και μηδενικών-, τα οποία ξεκινούν από 1.000 ευρώ! Αν σε αυτά τα εξωφρενικά ποσά προστεθούν και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των νεότευκτων, εκόντων-ακόντων, “επιχειρηματιών”, που ξεκινούν πλέον από τις 2.000 ευρώ ετησίως, καταλαβαίνουμε ότι η ύπαρξη νομικά κατοχυρωμένων (με ασφάλιση, βιβλία στην εφορία κ.λπ.) επαγγελματιών τόσο στον κλάδο μας όσο και σε πολλούς άλλους, αφού πρώτα μας επιβλήθηκε ως υποχρεωτικό εργασιακό καθεστώς, τώρα πια καθίσταται, κυριολεκτικά εκ του νόμου, απαγορευτική».
Καταλαβαίνουμε ότι με την απομύζηση των ανθρώπων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των βιβλίων που κυκλοφορούν στη χώρα, με τις απίστευτες εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί από τους εργοδότες για να γλιτώνουν μισθούς, εισφορές και να έχουν σε διαρκή ομηρία και πίεση τους «συνεργάτες» τους, δεν είναι δυνατόν να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα για την πολιτική βιβλίου στην εποχή του Μνημονίου. Κάποιοι έστρωσαν το δρόμο και βολεύονται απίστευτα με την κατάσταση που επικρατεί…
Τι λένε, άραγε, οι «φορείς του βιβλίου» επί του θέματος;
Ψηφιακά Μέσα και εργασιακός μεσαίωνας
Δεν είναι φυσικά μόνον ο τομέας του βιβλίου που επιβάλλονται τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις όπου ο εργαζόμενος βαφτίζεται «συνεργάτης», «επιχειρηματίας» ή «ελεύθερος επαγγελματίας», ενώ στην ουσία εργάζεται όχι απλώς ως μισθωτός, αλλά κάνει απλήρωτες υπερωρίες, δεν έχει κανέναν δικαίωμα, μπορεί να απολυθεί ή να υποστεί μείωση των αποδοχών του ανά πάσα στιγμή. Όλα είναι «νόμιμα» και «ηθικά». Βεβαίως, εκεί που γίνεται αληθινό όργιο, εκεί όπου επικρατεί πραγματικός εργασιακός Μεσαίωνας είναι τα ψηφιακά Μέσα: Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, δεκάωρη (ή δωδεκάωρη!) απασχόληση, απεμπόληση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος.
Εκμετάλλευση στο έπακρο της πνευματικής εργασίας, καταλήστευση των πνευματικών δικαιωμάτων. Σημειωτέον ότι και η διαφήμιση δεν επιβαρύνεται με το αγγελιόσημο, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» με ιδιοκτήτες ΜΜΕ που εισφοροδιαφεύγουν… νομίμως!
Βαριές είναι οι ευθύνες των Σωματείων του Τύπου γι’ αυτό το ζήτημα. Ας ελπίσουμε η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) να είναι η αρχή για μια πιο δυναμική αντίδραση.
Θέμα της εκδήλωσης Ειδησεογραφικά πόρταλ: Ψηφιακά Μέσα και εργασιακός μεσαίωνας και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 6μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).