Με βάση τις επεξεργασίες που έχουν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην κατάρτιση του εκλογικού και κυβερνητικού του προγράμματος.

Ήδη ξεκινούν διεργασίες με σκοπό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας των πολιτικών του οργάνων και να συζητηθεί στο σύνολο του κόμματος αλλά και να τεθεί σε ευρύτερη διαβούλευση.

Οι εφημερίδες, ώς τώρα, επιχειρούν να αλιεύσουν διαφορετικές απόψεις για επιμέρους μέτρα, κυρίως σχετικά με τη φορολογία και τις τράπεζες. Η ουσιαστική συζήτηση, όμως, δεν μπορεί παρά να αφορά το συνολικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι η απαρίθμηση κυβερνητικών μέτρων. Δεν μπορεί να προκύπτει από την υιοθέτηση συνδικαλιστικών διεκδικήσεων επιμέρους χώρων. Δεν μπορεί να αποτελεί το άθροισμα προγραμματικών επεξεργασιών ξεχωριστών τμημάτων.

Θα πρέπει να έχει εσωτερική συνοχή, να διαπνέεται από μια ενιαία φιλοσοφία, να έχει ορισμένες αιχμές και προτεραιότητες, να έχει μια «ψυχή», δηλαδή να είναι κάτι ζωντανό και ικανό να συγκινήσει και να κινητοποιήσει, να ανεβάζει και να τροφοδοτεί το φρόνημα του λαού.

Το ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά;» τίθεται από διάφορες πλευρές. Πιο κρίσιμο είναι το ερώτημα: «Πού θα βρείτε τη δύναμη;». Με άλλα λόγια, πού θα αναζητηθεί, πώς θα αναδειχθεί η απαραίτητη λαϊκή και κοινωνική δυναμική για μια σειρά ριζικών μετασχηματισμών στη χώρα.

Διαφορετικά, αν δηλαδή δεν μιλάμε για τέτοιου είδους μετασχηματισμούς, τότε αρκούν ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, μια καλή επικοινωνιακή παρουσία, μια καλή εκλογική καμπάνια, όταν έρθει η ώρα.

Εκείνο που χρειάζεται, λοιπόν, δεν είναι μόνο κάποια κυβερνητική εξαγγελία-δέσμευση. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένα πρόγραμμα δράσης του λαού, η περιγραφή -όσο μπορεί να γίνει σήμερα- των στόχων που μπορεί ο ίδιος να κατακτήσει και το άνοιγμα δρόμων σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Δρόμος της Αριστεράς προτίθεται, στα επόμενα φύλλα του, να συμβάλει στον απαραίτητο διάλογο, δημοσιοποιώντας απόψεις για το θέμα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!