Παρ’ ότι είμαστε για τα καλά πλέον μέσα στον Ιούλιο, οι επιτροπές και οι πρωτοβουλίες πολιτών στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα, δεν πάνε φέτος διακοπές. Οργανώνονται, συζητούν και προετοιμάζονται…

Καλαμάτα: Το πρόβλημα των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης μετά τη δικαστική απόφαση για οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Δήμου στην Μαραθόλακκα Ταΰγετου, απασχόλησε την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Ενάντια στα Μέτρα που πραγματοποίησε διαμαρτυρία για το ζήτημα κατά την έναρξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ένα πρόβλημα χρόνιο για την πόλη, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με προσωρινές, κάθε φορά, λύσεις που τελικά καταλήγουν μόνιμες και επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως στην περίπτωση της Μαραθόλακκας, λένε τα μέλη της συνέλευσης και συμπληρώνουν: «Ζητάμε άμεσα μόνιμη λύση. Δεν θα δεχτούμε, όμως, επιλογές επικίνδυνες για την υγεία μας και το περιβάλλον ή παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη επιχειρηματία που θα επιβαρύνει, ακόμα περισσότερο, τα δημοτικά τέλη».

Σπάρτη: Πραγματοποιήθηκε, την εβδομάδα που πέρασε, η τακτική συνέλευση της Ανοιχτής Επιτροπής Πολιτών Σπάρτης Από Κοινού, με θέμα έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων δράσεών της, που αφορούσαν την προπαγάνδιση και τη συμμετοχή της στην τελευταία πανεργατική απεργία και την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, προκειμένου να του ασκηθεί πίεση για να μην ψηφίσει το Ασφαλιστικό.
Για τις επόμενες δράσεις της Επιτροπής ακούστηκαν πολλές γόνιμες ιδέες για διοργάνωση συζητήσεων και πιθανόν πολιτιστικών εκδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες και αποφασίστηκε να παραμείνει, ως σημείο αναφοράς του κόσμου που αντιστέκεται στην επίθεση, το σταθερό ραντεβού συνάντησης της Επιτροπής κάθε Τρίτη, στο Πάρκο ΟΤΕ.

Μια ταινία… χίλια λόγια, λένε επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών και επιλέγουν προβολές με εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας. Έτσι, την εβδομάδα που πέρασε η συνέλευση Λόφου Λαμπράκη οργάνωσε στον Ν. Κόσμο προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς The Navigators με θέμα την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία το 1997 -επίκαιρη εν όψει της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ- τη θυελλώδη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που τη συνόδευσε, αλλά και τις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν, ενώ η Επιτροπή Κατοίκων Αγίας Σοφίας στην Πάτρα και η Πρωτοβουλία Καλλιθέας, επέλεξαν να προβάλουν το ντοκιμαντέρ The Take με θέμα την αυτοοργάνωση στα κατειλημμένα εργοστάσια της -καθόλου μακρινής- Αργεντινής στα χρόνια της εκεί ΔΝΤ εποχής.

 

Λαϊκή Συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θησείου-Πετραλώνων, Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 8μ.μ. στην Πλατεία Μερκούρη.
• Τακτική βδομαδιάτικη συνάντηση της Ομάδας Πολιτών Σπάρτης «Από Κοινού», Τρίτη 20 Ιουλίου, 8μ.μ. στο Πάρκο ΟΤΕ.

 

Τους έχουν στο… φτύσιμο!

Οι αν τιδράσεις των πολιτών απέναντι στα νέα μέτρα, στο ασφαλιστικό και σε όλα αυτά που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των περισσοτέρων ποικίλουν. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στα πολιτικά πηγαδάκια ως ανέκδοτο, με κάποια δόση αλήθειας, ότι σε πολιτικό γραφείο της Λάρισας δεν προλαβαίνουν να σφουγγαρίζουν. Και όχι για να μαζέψουν τίποτα νερά, αλλά γιατί κάποιοι περαστικοί ανοίγουν την πόρτα του γραφείου και… φτύνουν.
(Σχόλιο από την καθημερινή εφημερίδα Κόσμος της Λάρισας)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!