Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ΡΑΚ) ήρθε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές στην Καταλονία με 23,7%. Όλα μαζί τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας έλαβαν πάνω από 60%. Ο πρόεδρος της ΡΑΚ, Οριόλ Χουνκέρας βγήκε από θρίαμβο στις Ευρωεκλογές, κρατώντας μια ημερομηνία για δημοψήφισμα στα χέρια του. «Το 2016, το αργότερο, θα μπορέσουμε να ανακηρύξουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας» προβλέπει στη μάλλον επιθετική συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, τις ημέρες αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.
Η ήττα του κόμματος της Σύγκλισης και Ένωσης συνεπάγεται την ήττα του αγώνα για εθνική κυριαρχία;
Ο αγώνας για την εθνική κυριαρχία της Καταλονίας είναι μια συλλογική προσπάθεια. Το πρώτο που είπα, το βράδυ των εκλογών, είναι ότι βάζουμε τη νίκη μας στην υπηρεσία της κοινής προσπάθειας να αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Προεκλογικά ευχόμασταν καλή τύχη σε όλα τα κόμματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο. Το Κόμμα της Σύγκλισης και Ένωσης βάσισε την εκστρατεία του στο ότι η δική μας νίκη θα αποδυναμώσει τάχα τη διαδικασία. Εμείς δεν είπαμε ποτέ κάτι ανάλογο γι’ αυτούς. Τώρα που η ΡΑΚ κέρδισε στις εκλογές, περιμένουμε από τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν δεσμευτεί στον κοινό στόχο να μας αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο που τους αντιμετωπίσαμε κι εμείς.
Φοβάστε να γίνετε πρόεδρος της Καταλονίας;
Δεν φοβάμαι. Αλλά ο σκοπός μου δεν είναι να γίνω πρόεδρος, είναι να κερδίσουμε το δημοψήφισμα.
Ένα δημοψήφισμα που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα γίνει.
Η Καταλονία θα ψηφίσει στις 9 του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι αυτός της δημοκρατίας, του δημοψηφίσματος. Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα, να τα διαπραγματευτούμε όλα, αλλά δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα να αποκτήσει φωνή ο καταλανικός λαός γιατί αυτό είναι το πιο δημοκρατικό, το πιο δίκαιο και σε αυτό έχουμε δεσμευτεί.
Η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές. Χωρίς σεβασμό στο νόμο δεν υπάρχει δημοκρατία.
Θέλουμε να ψηφίσουμε και να αποφασίσουμε το δικό μας μέλλον. Και θα το κάνουμε στηριζόμενοι στις βασικές αρχές του Δικαίου που ξεκάθαρα υποδεικνύουν ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης, υπερισχύει η δημοκρατία. Μας προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα πολιτικό δικαστήριο, διορισμένο από πολιτικά κόμματα, για την εκπροσώπηση των συμφερόντων αυτών των ιδίων κομμάτων, και συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Ο πρόεδρός του είναι μέλος ενός κόμματος. Η Ισπανία με ένα τέτοιο δικαστήριο παραβιάζει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Και αυτό δεν χωρά στο πλαίσιο των δημοκρατικών πρακτικών του Δυτικού κόσμου.
Τι θα κάνετε εάν, παρ’ όλα αυτά, δεν γίνει το δημοψήφισμα;
Το ερώτημα-κλειδί είναι: τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση για να εμποδίσει το δημοψήφισμα; Δεν είναι φυσιολογικό το κράτος να εμποδίζει με κάθε κόστος μια ψηφοφορία.
Η Ευρώπη θεωρεί ότι η Καταλονία είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
Αυτό είναι που πρέπει να πουν τώρα. Αλλά όταν κερδίσουμε το δημοψήφισμα θα μας δεχτούν. Η πρώτη που θα βιαστεί να διαπραγματευτεί μαζί μας, θα είναι η Ισπανία. Κυρίως για να δει τι θα κάνουμε με το χρέος. Τώρα το Λαϊκό Κόμμα λέει ότι θα μείνουμε έξω και από το ηλιακό σύστημα! Αλλά την επομένη του δημοψηφίσματος θα είναι οι πρώτοι που θα καθίσουν να διαπραγματευτούν. Και στην Ευρώπη συμφέρει μια συμφωνία ώστε η Ισπανία να πληρώσει τουλάχιστον ένα τμήμα του χρέους, γι’ αυτό θα τους ενθαρρύνει να διαπραγματευτούν.
Ευσεβείς πόθοι…
Έτσι γινόταν πάντα. Η ΕΣΣΔ με τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Οι Βρετανοί με την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Η Δανία με την Ισλανδία. Είναι φυσιολογικό που το Λαϊκό Κόμμα αρνείται τώρα τη διαπραγμάτευση. Στο τέλος θα συναινέσει γιατί θα το συμφέρει και γιατί δεν θα έχει άλλη επιλογή.
Δεν νομίζετε ότι η όλη ιστορία «ξεφουσκώνει»;
Η θεωρία του «σουφλέ» κάποιων Ισπανών δημοσιογράφων αποδείχτηκε λανθασμένη. Πίστεψαν ότι, επειδή το Κόμμα της Σύγκλισης και Ένωσης έχασε 12 βουλευτές, η όλη διαδικασία τελείωσε. Όχι μόνο δεν είναι έτσι αλλά, αντίθετα, ποτέ δεν είχε τόση ορμή όσο έχει τώρα. Το μήνυμά μου στους αναγνώστες της El Mundo είναι να προσέχουν ποιον εμπιστεύονται, γιατί αυτοί που μέχρι τώρα έχουν πέσει έξω σε όλα, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να πέφτουν έξω.
Κατά τη γνώμη σας, πότε θα αποσχιστείτε;
Εάν κερδηθεί το δημοψήφισμα, θα είναι διαδικασία ενάμιση χρόνου. Αυτός είναι ο χρόνος που έχει δοθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το αργότερο το 2016 θα μπορέσουμε να ανακηρύξουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας.
Και αν δεν την αναγνωρίσει κανείς;
Όλοι θα την αναγνωρίσουν, ακόμα κι αν λένε τώρα το αντίθετο.
Αν δεν υπάρξει δημοψήφισμα;
Αυτό που περισσότερο ενώνει την καταλανική κοινωνία είναι το δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου, δεν θα εγκαταλείψουμε το καλύτερο εργαλείο που έχουμε. Και δεν θα σπεκουλάρουμε με εναλλακτικά σενάρια γιατί θα αποδυναμώσουμε το καλύτερο τωρινό σενάριο.
Εάν επρόκειτο να ζήσετε χειρότερα, θα συνεχίζατε να υποστηρίζετε την ανεξαρτησία;
Σε μια ανεξάρτητη Καταλονία θα ζούμε καλύτερα.
Αν δεν γίνει έτσι;
Η εικασία πάνω σε απίθανα σενάρια είναι για ποιητές και μυθιστοριογράφους. Εγώ είμαι πολιτικός.
Τι σημαίνει για εσάς η Ισπανία;
Την αγαπώ πολύ την Ισπανία. Είναι η πατρίδα πολλών μελών και ψηφοφόρων μας. Η Ισπανία έχει γλώσσα και πολιτισμό για τα οποία αισθάνομαι βαθύ σεβασμό, ειλικρινή αγάπη και μεγάλο θαυμασμό.
Μετάφραση: Νατάσσα Ακριβάκη