Αρχίζει το πλιάτσικο, αλλά και οι αγωνιστικές αντιδράσεις
Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Από τους νόμους Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου, στην… ακύρωση και του άρθρου 16 του Συντάγματος! Καταλύουν, εκβιάζουν, διαβάλλουν, απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια και «τακτοποιούν» άρον-άρον εγκληματικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι σε επιχειρηματίες. Μετά το μακελειό του Οργανογράμματος, ενεργοποιούνται πλέον μεθοδικά οι ενδοπανεπιστημιακές φίλιες δυνάμεις των εκπορθητών.
Στο περιθώριο του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, χωρίς στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο, εν μία νυκτί, πέρασε η τροπολογία (15 άρθρων) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κόντρα σε νόμους και Σύνταγμα, ο υπουργός Παιδείας άναψε το πράσινο φως για τους μνηστήρες της επιχειρηματικής πιάτσας να δώσουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αμερικανικά εκπαιδευτήρια και μεμονωμένα συμφέροντα του «παραπολιτικού καθεστώτος» εξυπηρετούνται άριστα από τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7, που εγγυώνται επαγγελματική ισοδυναμία ακόμα και σε τίτλους σπουδών εκτός Ε.Ε.
«Είναι κάτι που ήθελαν από καιρό να κάνουν», λέει στον Δρόμο η αναπλ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννα Γιαννουλοπούλου. «Η συγκυρία αυτή με την πολύ μεγάλη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων από όλες τις πλευρές, οικονομική, προσωπικού, πιστώσεων, κ.λπ., είναι ιδανική και για το άνοιγμα των ιδιωτικών κολεγίων. Μετά μάλιστα και την εκλογή νέων πρυτάνεων, θα έχει ολοκληρωθεί και η εφαρμογή των νόμων Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιού τύπου διοικήσεις στοιχειωδώς ανεξάρτητες, αλλά θα είναι πλήρως ελέγξιμες από το υπουργείο και πειθήνιες».
Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξηλώσει ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, να ακυρώσει τους τίτλους και να διαλύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, «για να ικανοποιήσει τις πολιτικές πιέσεις και τη διαπλοκή με τις ξένες πρεσβείες και τους πάσης φύσεως επιχειρηματίες – πλιατσικολόγους της εκπαίδευσης». Και τονίζει ότι σε αυτή τη δραματική συγκυρία, διάφορες ομάδες γύρω από τις Πρυτανείες και τα Συμβούλια Ιδρύματος επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να συντάξουν τους «Οργανισμούς» των Ιδρυμάτων τους.
Απελευθέρωση… ιδιωτών
Αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Παιδείας άρχισε να μιλά στα ΜΜΕ για την «ώριμη ώρα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», τονίζοντας ότι «τα ιδρύματα που θα προκύψουν πρέπει να είναι σοβαρά και να υπόκεινται σε σοβαρούς όρους». Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει η Γιάννα Γιαννουλοπούλου, «οι διαδικασίες ουσιαστικής κατάργησης του άρθρου 16 έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με διάφορους τρόπους, και τώρα απλώς εντείνονται οι προσπάθειες. Αλλά τον μεγάλο τους σκοπό τον έχουν ήδη πετύχει. Αρκεί να δει κανείς τα… πορίσματα της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ)». Η ΑΔΙΠ καταγράφοντας τη δεινή οικονομική θέση των ΑΕΙ, αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια για κλείσιμο ιδρυμάτων κατά 30% και νέες συγχωνεύσεις. Στελέχη της μάλιστα παροτρύνουν τα ιδρύματα να προβούν από μόνα τους σε περικοπές και συγχωνεύσεις, μια και η πιστοποίηση με κριτήρια «αποδοτικότητας» της ΑΔΙΠ στο εξής θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη προγραμμάτων σπουδών. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται προβλήματα, θα δίνεται διορία τριών ετών και στη συνέχεια θα κλείνει…
Αντιδρούν πρυτάνεις και διοικητικοί
Στο μεταξύ, το απεργιακό μέτωπο στα πανεπιστήμια αναζωπυρώνεται, καθώς είναι προ των πυλών οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, με αίτημα την επαναφορά του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και πλέον, μετά την άρνηση του υπουργού Παιδείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, αναμένει την απόλυσή του.