Απεργία στις 12/3 και 19-20/3 και κλιμάκωση στη συνέχεια έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ
Με μια 24ωρη (12/3) και μια 48ωρη (19 και 20/3) απεργία, η ΑΔΕΔΥ αντιδρά στις πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται ο δημόσιος τομέας, επιχειρώντας να συγκεντρώσει τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από τις ομάδες των εργαζομένων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Αιχμή για τις κινητοποιήσεις είναι η συζήτηση στη Βουλή ενός ακόμα νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που εισάγει την περίφημη αξιολόγηση, με υποχρεωτική ποσόστωση.
Ήδη αυτή την εβδομάδα μια σειρά από εργαζόμενους βρέθηκαν για πολλοστή φορά στους δρόμους. Είναι οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι σε υπουργεία οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εδώ και 8 μήνες και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της απόλυσης, με τη λήξη αυτού του καθεστώτος στις 22 Μαρτίου. Την Πέμπτη διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες από την ΟΛΜΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα και συγκέντρωση συνδικάτων του ΠΑΜΕ για την ανεργία, που χτυπήθηκε από την αστυνομία.
Η δεξαμενή της διαθεσιμότητας-απόλυσης πρόκειται να γεμίσει με σειρά ακόμη εργαζομένων, ενώ η δήθεν αξιολόγηση θα την τροφοδοτεί συνεχώς με ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων που υποχρεωτικά θα πρέπει να «βαθμολογούνται» με «κακό» βαθμό. Την ίδια ώρα μεθοδεύεται ο επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόλυση.
Πρόκειται για μια πολιτική που μειώνει σταθερά τις θέσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα διαχειρίζεται ένα μικρό μέρος της ανεργίας μέσα από τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης κακοπληρωμένων «ωφελούμενων». Όπως εκτιμά η ΑΔΕΔΥ, φέτος εργάζονται 15.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι από πέρυσι, 25.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ ετοιμάζονται 12.500 διαθεσιμότητες. Ο νέος νόμος για την Πρωτοβάθμια Υγεία και το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ άφησε άλλους 8.500 διαθέσιμους γιατρούς, υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Η πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα των δομών του που αφορούν κοινωνικές παροχές βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στην απαξίωση τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και ευνοούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Συμμετοχή στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ δηλώνουν μεγάλες Ομοσπονδίες, ενώ η ΑΔΕΔΥ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς «να δημιουργήσουμε ένα κοινό απεργιακό και αγωνιστικό μέτωπο απέναντι σε μία πολιτική που μας πλήττει όλους». Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με σκοπό την εκτίμηση και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Σχόλια