του Μάριου Διονέλλη
Ξεσηκώνονται οι Κρητικοί κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία βλέπει και η Κομισιόν
Φουντώνουν για τα καλά στην Κρήτη οι αντιδράσεις για την επέλαση των «πράσινων» επενδύσεων, ειδικά μετά την έγκριση του τεράστιου υβριδικού έργου της EDF από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την Κυριακή διοργανώνεται παγκρήτια συνάντηση του Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, ενώ ήδη αγωνιστικό τόνο έχουν δώσει οι λαϊκές συνελεύσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, που πλήττονται από τη συγκεκριμένη επένδυση. Ειδικότερα στο Αποπηγάδι Χανίων οι πολίτες αποφάσισαν τη σύσταση ομάδας «άμεσης δράσης» με στόχο την προστασία των βουνών της περιοχής.
Εκ μέρους της τοπικής επιτροπής πολιτών ο Κωστής Πετράκης λέει στον Δρόμο πως οι ντόπιοι έχουν ήδη μάθει το δρόμο του αγώνα. «Όπως πριν από μερικά χρόνια, όταν ήρθαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες, έτσι και τώρα θα βάλουμε τα σώματά μας μπροστά στα χωματουργικά μηχανήματα όταν τολμήσουν να πλησιάσουν στην περιοχή. Αυτή τη φορά είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι, έχουμε μαζί μας τους πολίτες και από άλλες περιοχές του νησιού, που είδαν τις επιπτώσεις από την επέλαση των ΒΑΠΕ και προειδοποιούμε την εταιρία να μη γελιέται ότι με τα “καθρεφτάκια και τις χάντρες” που μοιράζει στους “προσκυνημένους” θα συνεχίσει ανενόχλητη», αναφέρει ο κ. Πετράκης.
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στον δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο. Σε ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα προαναγγέλλεται η σύσταση ομάδων κρούσης για την προστασία των βουνών, αλλά και η διοργάνωση μηχανοκίνητης πορείας μέχρι την Αντιπεριφέρεια του Ρεθύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχεδιασμούς που γίνονται ερήμην των κατοίκων.
Είδαν τις παρανομίες και στην Ευρώπη
Βασικό επιχείρημα των διαμαρτυρόμενων πολιτών είναι πως πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εγκαθίστανται με στόχο τη μείωση των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα ή με βάση τις ανάγκες του νησιού, αλλά με μόνο γνώμονα το κέρδος των εταιριών. Και όλα αυτά εις βάρος των άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας, του τουρισμού, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Εκτός, όμως, από τους κατοίκους της Κρήτης, σοβαρές ενστάσεις για το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των ΑΠΕ στην Κρήτη εκφράζει πλέον και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επιστολή που έχει στείλει από τον Ιούλιο στις ελληνικές Αρχές καταλογίζει στη χώρα μας σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ έως το τέλος του 2013. Χαρακτηριστικά, για την Κρήτη, αναφέρεται πως από τις 579 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν ή έχουν αδειοδοτηθεί για να εγκατασταθούν στο νησί, οι 505 (ποσοστό 87%) βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000.
Συντονισμένη αντίδραση
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε συντονισμένη αντίδραση τους πολίτες της Κρήτης. «Ο ένας δρόμος είναι η νομική οδός, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας προσπαθώντας να ακυρώσουμε τις επενδύσεις, πατώντας στα στέρεα επιχειρήματά μας», λέει ο ιερέας Γιάννης Βάθης, εφημέριος του Ιερού Ναού στα Σελλιά του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, που συμμετέχει ενεργά στο κίνημα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. «Ο άλλος δρόμος είναι του αγώνα. Οι Κρητικοί έχουν αποδείξει πως ξέρουν να διώχνουν τους προδότες, αυτούς που κάνουν κακό στον ίδιο τους τον τόπο», λέει στον Δρόμο ο ιερέας, καλώντας τους συντοπίτες του στη μηχανοκίνητη πορεία της 15ης Οκτωβρίου.