Ποιοι καθορίζουν τους όρους…της δημοκρατίας
Η πρώτη εκτεταμένη επιστημονική έρευνα* του είδους με θέμα αν Στις ΗΠΑ λειτουργεί δημοκρατία ή ολιγαρχία; δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες από ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων του Πρίνστον και του Northwestern University. Η έρευνα στηρίχθηκε σε 1.779 ζητήματα πολιτικής που τέθηκαν από το 1981 ώς το 2002 και για τα οποία διενεργήθηκαν δημοσκοπήσεις. Η ανάλυση δείχνει ότι οι οικονομικές ελίτ και οργανωμένες ομάδες που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν σημαντική ανεξάρτητη επίδραση στην πολιτική των ΗΠΑ, ενώ ο μέσος πολίτης (ακόμη και ομάδες συμφερόντων με μαζική βάση) έχουν μικρή ή μηδενική επιρροή.
«Ποιος κυβερνά; Σε ποιο βαθμό το πλατύ σώμα των πολιτών στις ΗΠΑ είναι κυρίαρχο, ημι-κυρίαρχο ή ανίσχυρο; Χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό όγκο δεδομένων που σχετίζεται με σχεδόν δύο χιλιάδες ζητήματα πολιτικής καταλήξαμε σε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι η σχεδόν παντελής διάψευση των θεωριών του “μέσου ψηφοφόρου”. Απέναντι στις προτιμήσεις των οικονομικών ελίτ και τις στάσεις των ομάδων οργανωμένων συμφερόντων, οι προτιμήσεις του μέσου Αμερικανού εμφανίζονται να έχουν μια μικροσκοπική, σχεδόν μηδενική, στατιστικά ασήμαντη επίδραση στην πολιτική.
»Για να είμαστε ακριβείς, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μέσοι πολίτες πάντα χάνουν. Συχνά κερδίζουν τις πολιτικές που προτιμούν, αλλά μόνον όταν αυτές οι πολιτικές προτιμώνται επίσης από οικονομικές ελίτ που ασκούν επιρροή».
Πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι «επιπλέον οι προτιμήσεις των οικονομικών ελίτ έχουν πολύ πιο ανεξάρτητη επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής. Ο μέσος πολίτης, όχι μόνο δεν διαθέτει ουσιαστική επιρροή πάνω στις αποφάσεις επί πολιτικών ζητημάτων, αλλά έχει ελάχιστη ή μηδενική επιρροή στην πολιτική, γενικά.
»Τι δείχνουν τα ευρήματά μας για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ; Δείχνουν ότι δεν κυβερνά η πλειοψηφία – τουλάχιστον με την έννοια ότι δεν καθορίζει αυτή τις πολιτικές. Όταν η πλειοψηφία διαφωνεί με τις οικονομικές ελίτ και/ή οργανωμένα συμφέροντα, γενικά χάνει. Επιπλέον, εξαιτίας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, ακόμη και όταν μεγάλες πλειοψηφίες ευνοούν μια αλλαγή πολιτικής, γενικά δεν την κερδίζουν. Πιστεύουμε πως αν η διαμόρφωση της πολιτικής κυριαρχείται από ισχυρές επιχειρηματικές οργανώσεις και μια χούφτα ζάπλουτων Αμερικανών, ο ισχυρισμός ότι είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία έχει πρόβλημα».
* Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens, Martin Gilens, Benjamin I. Page, 9/4/2014
Γ.Τσ.
Κογκρέσο, ένα κλαμπ για πλούσιους
Για πρώτη φορά το 2013, πάνω από τα μισά μέλη του Κογκρέσου είχαν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η μέση περιουσία του συνόλου των 534 μελών του ήταν 1.009.767 δολάρια, με τους Δημοκρατικούς να ξεπερνούν ελαφρά τους Ρεπουμπλικάνους. Μόνο οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας γνώρισαν μια ελαφρά πτώση της μέσης περιουσίας τους. Ο λόγος; Η τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και αποχώρηση από τη Γερουσία, του πολυεκατομμυριούχου Τζον Κέρι, γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, με περιουσία 248 εκ. δολάρια…