Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαϊωάννου
Ενδιαφέρον αποκτούν οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αμφιλοχίας, τον τέταρτο σε πληθυσμό δήμο της Αιτωλοακαρνανίας. Μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Τσούκα, επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, που πιστεύει ακράδαντα ότι «οι νέοι άνθρωποι, αν δουν έμπρακτο ενδιαφέρον από μια δημοτική αρχή θα αποτελέσουν με το ριζοσπαστισμό και τη φρεσκάδα τους, την ατμομηχανή της προόδου και της ευημερίας στον τόπο τους».
Είστε 36 ετών, από τους πιο νέους επικεφαλής ενός δημοτικού συνδυασμού. Οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως αυτό της εργασίας και της γενικότερης προοπτικής τους. Θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή των νέων ανθρώπων με μια αλλαγή στα δημοτικά πράγματα και πώς;
Ως νέα δημοτική κίνηση, που στελεχώνεται κυρίως από νέους ανθρώπους, οραματιζόμαστε έναν δήμο πέρα κι έξω από τα μέτρα και τα μοντέλα που έχουν επιβάλει οι μόνιμοι μηχανισμοί μιας δημοτικής εξουσίας που για χρόνια έχει υποβαθμίσει τον πολίτη κι έχει βυθίσει τον τόπο στο τέλμα του μαρασμού. Οραματιζόμαστε μια πόλη, έδρα του δήμου, κέντρο διοικητικό, πολιτιστικό και εμπορικό και μια ενδοχώρα – περιφέρεια, μήτρα οικονομικής ανάπτυξης, με εκμετάλλευση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της και σεβασμό στο περιβάλλον και τις πηγές του. Οι νέοι άνθρωποι, που τώρα νιώθουν περιθωριοποιημένοι, βλέποντας έμπρακτο ενδιαφέρον από μια δημοτική αρχή θα αποτελέσουν με το ριζοσπαστισμό και τη φρεσκάδα τους, την ατμομηχανή της προόδου και της ευημερίας στον τόπο τους.
Στον ένα ή τον άλλο βαθμό, οι πελατειακές σχέσεις, οι υποσχέσεις, η επένδυση σε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Μια κίνηση με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, πού «επενδύει» για να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτών;
Οι δημοτικές εκλογές έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή εξουσία στον πολίτη. Τα τελευταία χρόνια αυτή η εξουσία διαρκώς απομακρύνεται από τον πολίτη με μια δημοτική αρχή ανεπαρκή και διαπλεκόμενη, που εξυπηρετεί τους λίγους και ημέτερους, δημοτικά συμβούλια παραδομένα στη λογική του Καλλικράτη και των μνημονίων, τοπικά συμβούλια ανενεργά και αδρανή. Οι συνέπειες των πολιτικών αυτών στον δήμο μας είναι ορατές με γυμνό μάτι. Χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα! Οι πολίτες του δήμου μας αναζητούν διέξοδο και αισιόδοξη προοπτική, προσβλέποντας στη συνεννόηση και στη συνεργασία. Συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία γιατί νιώθουμε την ανάγκη να χτίσουμε μαζί, από τα κάτω, μια νέα μεγάλη δημοτική παράταξη, μια διαφορετική δημοτική αρχή, ένα νέο και μαζικό αυτοδιοικητικό κίνημα που να στηρίζεται στη συμμετοχή και ενεργοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Πιστεύετε ότι η Κίνηση Ενεργών Πολιτών θα καταφέρει να αναλάβει τη δημοτική αρχή της Αμφιλοχίας και αν ναι, ποιες θα είναι οι βασικές της προτεραιότητες;
Αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και νικητές σε αυτή την αναμέτρηση. Οι τρεις προτεραιότητές μας από τη θέση της δημοτικής αρχής είναι:
– Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο αλληλεγγύης, στηριγμένο κυρίως στον εθελοντισμό των πολιτών.
– Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου. Με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης. Για την ανασύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου με ουσιαστικές θεσμικές διαδικασίες και κοινωνική συμμετοχή.
– Ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, στηριγμένο στον πρωτογενή τομέα και την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Θέλουμε να αναδείξουμε το φυσικό πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τις περιοχής, μέσα από ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους και το παραγωγικό δυναμικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, την αλιεία και την αγροτική παραγωγή που, μαζί με τον ήπιο θαλάσσιο και εναλλακτικό τουρισμό, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες τις οικονομικής δραστηριότητας. Βασικό μας μέλημα θα είναι να χρηματοδοτήσουμε άμεσα μελέτες για τα ξεχωριστού κάλλους φυσικά τοπία της περιοχής μας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.