Το 15νθήμερο που πέρασε οριστικοποιήθηκε και με την ψηφοφορία στην Βουλή –χωρίς να το πάρει καλά-καλά χαμπάρι ο κόσμος– ο χρόνος και ο τρόπος που θα διεξαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες σε λιγότερο από ένα χρόνο. Όλα μετατίθενται προς Μάη μεριά. Οι αυτοδιοικητικές, που το υπουργείο Εσωτερικών είχε μεταθέσει για 6 μήνες (Νοέμβρης), επαναφέρονται τον Μάη, οπότε και ολοκληρώνεται η 5ετία 2014-2019. Με τον τρόπο αυτό έχουμε σίγουρα δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (δύο γύροι, δύο Κυριακές) και ευρωεκλογές τον Μάη του 2019. Υπάρχει και ο «μπαλαντέρ» των εθνικών εκλογών. Πότε θα πραγματοποιηθούν; Τυπικά, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όμως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των θεμάτων με τα Σκόπια, και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει να γίνουν οι εκλογές μέσα στο 2018 ή στις αρχές του 2019. Σκεφτείτε να συμπέσουν και εθνικές εκλογές κοντά ή και τον Μάη του 2019. Φανταστείτε το μπέρδεμα, το πανηγύρι με τους πάγκους των πωλητών, τα διλήμματα, τα ταξίματα, τις υποσχέσεις, το δούλεμα. Ψηφοδέλτια για κάθε γούστο και κάθε είδους: αυτοδιοικητικά, ευρωεκλογικά, βουλευτικά. Η χαρά του πολίτη που εκλέγει… Συνεπώς, έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά και όλοι ετοιμάζονται. Είναι καλοκαίρι εκλογικής προετοιμασίας και αποφάσεων για τους ασχολούμενους με τα επίπεδα αυτά.

 

Υπάρχει κάτι καινούριο σχετικά;

Ένα πρώτο καινούριο στοιχείο αφορά ακριβώς τη σύμπτωση των εκλογικών διαδικασιών και το κομφούζιο που θα προκαλέσουν, αλλά και το γεγονός πως θα διεξάγονται ενώ θα τρέχουν πολλά και ζέοντα ζητήματα, γεωπολιτικά και οικονομικά. Το κομφούζιο θα αφορά πώς θα συνωστισθούν διλήμματα πραγματικά ή φτιαχτά, από αυτά που συνοδεύουν κάθε εκλογική διαδικασία, βομβαρδίζοντας έντονα και αδιάκοπα τους πολίτες. Για παράδειγμα, τι συζήτηση να γίνει γύρω από την Ευρώπη και τις εξελίξεις, ή ακόμα και για την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μέσα στην κρίση και τους τριγμούς που υπάρχουν, ενόσω θα διεξάγονται παράλληλα αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές; Το 2014 πάλι είχαν στηθεί τρεις κάλπες, και είχε παρατηρηθεί πως το κομματικό δυναμικό είχε απορροφηθεί από την αυτοδιοίκηση και αδιαφορούσε για τις ευρωεκλογές. Ίσως πάλι να είναι σχεδιασμένο, η σύμπτωση των εκλογικών διαδικασιών να σκεπάσει πολλά πολιτικά διακυβεύματα, κάποιες κάλπες να λειτουργήσουν εκτονωτικά κι άλλες να τραβήξουν περισσότερο το ενδιαφέρον ορισμένων κομμάτων.

Ίσως να είναι σχεδιασμένο, η σύμπτωση των εκλογικών διαδικασιών να σκεπάσει πολλά πολιτικά διακυβεύματα, κάποιες κάλπες να λειτουργήσουν εκτονωτικά κι άλλες να τραβήξουν περισσότερο το ενδιαφέρον ορισμένων κομμάτων

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως έχουν αλλάξει λίγο οι εκλογικοί χάρτες με μια επαναχάραξη των βουλευτικών περιοχών, ειδικά στη Β΄ Αθήνας και την αλλαγή του τρόπου εκλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί, με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής (αλλά και πλαφόν 3%), οι δημοτικές αρχές θα μετατραπούν σε κάτι άλλο από αυτό που ξέραμε. Δεν θα διοικούνται από ορισμένες παρατάξεις που κέρδισαν τις εκλογές, αλλά από ετερόκλητες α λα καρτ πλειοψηφίες που θα δημιουργούνται γύρω από τον δήμαρχο – ο οποίος θα είναι κάτι σαν τροχονόμος συμφερόντων και πιέσεων λόμπι, και δεν θα δεσμεύεται από κανένα πρόγραμμα. Να που η είσοδος της απλής αναλογικής έξω από προγράμματα και δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, και χωρίς συμμετοχικές διαδικασίες που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή των προγραμμάτων, μπαχαλοποιεί την αυτοδιοίκηση και την παραδίδει πιο εύκολα σε επιχειρηματικά και ολιγαρχικά συμφέροντα. Η τάση αυτή έχει ενεργοποιηθεί και έχει καταφέρει πολλά αποτελέσματα με την ήδη υπαρκτή νομοθεσία, αλλά θα γιγαντωθεί υπό το πρόσχημα εφαρμογής μιας πάγιας θέσης της αριστεράς για την απλή αναλογική…

 

Τα βασικά ερωτήματα…

Τι θετικό μπορεί να προκύψει μέσα από όλες τις εκλογικές διαδικασίες; Πώς μπορεί να εκφραστεί με έναν αυθεντικό τρόπο η οργή και η διάθεση τιμωρίας όσων ευθύνονται για το σημερινό χάλι; Πόσος κόσμος θα συγκινηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες, και σε ποιο βαθμό; Πώς θα γίνει μπορετό να τεθούν κάποια κρίσιμα ζητήματα και αιτούμενα μέσα από τις πιέσεις που ασκούν οι εκλογές; Πώς θα αντιμετωπιστούν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, σπατάλες δυνάμεων σε πεδία αναποτελεσματικά; Πώς θα αυξηθούν ακροατήρια και θα βρεθούν μαζί άνθρωποι που πραγματικά αγωνιούν για τον τόπο και το μέλλον, αλλά αποστρέφονται την πολιτική με την μορφή που αυτή τους προσφέρεται;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!