Η Αμερική δεν είναι σαν την Ευρώπη. Οι συνέπειες από τη δράση του κορωνοϊού δεν θα είναι ακριβώς ίδιες με τις συνέπειες στην αδελφή της την Ευρώπη. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η κρίση που προκύπτει από τον ιό στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης επειδή στην Ευρώπη, παρ’ όλη τη συρρίκνωση του κρατικού κοινωνικού τομέα, απέχουμε πολύ ακόμα από το αμερικάνικο σύστημα που οι συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από το δημόσιο. Κάτι που θέλουν να κάνουν και οι δικοί μας υποτελείς, αλλά προς το παρόν δεν θα τολμήσουν να κάνουν κι άλλες περικοπές.
«Οι Αμερικάνοι θα μάθουν γρήγορα κάτι τρομακτικό: πόσο παράλογο είναι να συνδέεται η ιατρική τους ασφάλιση με το καθεστώς εργασίας τους», γράφει στην εφημερίδα The Guardian Wendell Potter, πρώην στέλεχος ασφαλιστικής εταιρίας που συνειδητοποίησε σε τι καταστροφή οδηγεί η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας. «Το πιο εξωφρενικό είναι ότι αυτή η πανδημία που απειλεί να μολύνει και να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, ταυτόχρονα θα κάνει να χάσουν πολλοί την υγειονομική τους κάλυψη τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά… Με δεδομένο ότι οι μισοί Αμερικάνοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας μέσω των εργοδοτών τους, μένοντας χωρίς δουλειά χάνουν και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη…» Και επειδή η θεραπευτική αγωγή για όποιον δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη ανέρχεται σε 35.000 δολάρια, με ανεργία που μπορεί να φτάσει και στο 30%, εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι!
Όσο τραγικό κι αν είναι αυτό, ίσως μπορεί να εμποδίσει τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων που μοιράζουν τα φιλέτα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας στους επιχειρηματίες με τους οποίους συνδέονται και εκπροσωπούν. Ίσως, τουλάχιστον ως προς αυτό, να αφυπνιστούν οι κοινωνίες και να το μπλοκάρουν. Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία που το ΕΣΥ έπαθε σοβαρή ζημιά από την εποχή της Θάτσερ, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν σταματάει να καλεί εντόνως σε ενίσχυσή του, προφανώς για να προλάβει την αποδοκιμασία των πολιτών που όσο χειροτερεύει η κατάσταση τόσο γίνονται πιο ευαίσθητοι και πιο απαιτητικοί.
Ι.Κλ.