Του Σταμάτη Μαυροειδή. Η Δέσποινα Χρήστου είναι μία από τους 99 σχεδιαστές που υπηρετούν στην  Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη χώρα.

Επί 27 χρόνια αποτυπώνει αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, συμβάλλοντας αθόρυβα στην αρχαιολογική έρευνα. Σήμερα κινδυνεύει να βγει σε «διαθεσιμότητα», στον προθάλαμο της απόλυσης, όπως και 62 ακόμη σχεδιαστές συνάδελφοί της. Η Αρχαιολογική Εφορεία της Εύβοιας θα βρεθεί χωρίς σχεδιαστή. Φαίνεται πως οι σχεδιαστές κρίθηκαν «περιττοί» για την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
«Υπεράριθμος», όπως όλοι οι συνάδελφοί του ίδιου κλάδου, βρέθηκε κι ο Γιώργος Κίσσας, φύλακας του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΠΟ στη Μπουμπουλίνας. Μετά από 28 χρόνια στον ΟΣΕ, μετατάχθηκε στο ΥΠΠΟ όπου υπήρχαν διαπιστωμένα κενά. Πριν από λίγους μήνες έσωσε από τις φλόγες το κτίριο, όταν δέχτηκε εμπρηστική επίθεση. Ο νεοφερμένος -τότε- σημερινός υπουργός θα του ’δινε λέει «εύφημο μνεία». Του έστειλε την απόλυση. Και πιθανόν να ετοιμάζεται να υποδεχτεί κάποια εταιρεία security που θα αναλάβει τη φύλαξη των κτιρίων.
Η Βαΐτσα Τσιακαλίδου είναι μία από τους τέσσερις συνολικά βιβλιοθηκονόμους που απασχολούσε μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη το ΥΠΠΟ. Τότε καταργήθηκαν οι θέσεις όλων τους. Στην υπηρεσία της, τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ, είχε οργανώσει, εκ του μηδενός, το μοναδικό αρχείο με τα σχέδια (αρχικά, επεκτάσεις, αναστηλώσεις) όλων των δημόσιων μουσείων της χώρας, παλιών και νέων. Ποιος θα εξυπηρετεί πλέον τις συνεχείς τρέχουσες ανάγκες υπηρεσιών και μελετητών;
«Άχρηστοι» κρίθηκαν από την ηγεσία του ΥΠΠΟ και οι εργάτες που είχαν μεταταχθεί από τον ΟΣΕ για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 43 από τους περίπου 100 εργάτες θα απολυθούν. Υποψήφιος και ο Αναστάσης Βερβενιώτης. Μετά από 30 χρόνια στον ΟΣΕ βρέθηκε να υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Κορίνθου. «Στην Αρχαία Κόρινθο», σημειώνει, «υπήρχε πρώτα ένας και μοναδικός εργάτης για όλο τον αρχαιολογικό χώρο και για τους άλλους της αρμοδιότητάς μας. Τα μνημεία δεν φαίνονταν από τα χόρτα».
Σε διαθεσιμότητα, λόγω τυπικής ασυμβατότητας του πτυχίου της με την πραγματική εργασία της, βρέθηκε και η Κωνσταντίνα Γαβρίλου, από τους λιγοστούς έμπειρους συντηρητές χαρτιού που διαθέτει το ΥΠΠΟ. Τι κι αν μαθήτευσε δίπλα στον πρωτοπόρο συντηρητή Αντώνη Γκλίνο, ποιος νοιάστηκε για το ότι έχει εργαστεί επί 27 χρόνια, ως υπάλληλος του Τμήματος Χάρτου της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟ, για τη διάσωση πολύτιμων κειμηλίων και εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του ΚΚΕ μετά τις πλημμύρες του 1994; Πού να ξέρουν τη δουλειά της όσοι χαριεντίζονταν μπροστά στις βιτρίνες με τα συντηρημένα από την ίδια εκθέματα στην έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;
Αυτές και άλλες ιστορίες μάθαμε σε μια αλλιώτικη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων για να καταγγείλει την απόλυση 200 υπαλλήλων από το ήδη τραγικά υποστελεχωμένο υπουργείο Πολιτισμού. Ιστορίες που αποδεικνύουν πως πίσω από τους αριθμούς της μνημονιακής λογιστικής υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που με καθαρό βλέμμα και λόγο, με σεμνότητα αλλά και περηφάνια, μίλησαν για πρώτη φορά δημόσια για τη δουλειά τους, έδειξαν ανάγλυφα τι σημαίνει η απόλυσή τους όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για το έργο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.
«Δεν πρόκειται ούτε για “εξορθολογισμό” λειτουργίας ούτε για απομάκρυνση “περιττών” ή “υπεράριθμων”. Πρόκειται για μια ανθρωποθυσία στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης του παραγόμενου έργου», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. «Οι 200 απολύσεις είναι η αρχή, ενώ, όπως φαίνεται, οι απολύτως απαραίτητες ανάγκες θα καλύπτονται με ιδιωτικά συνεργεία, ολιγόμηνες συμβάσεις ουσιαστικά ενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ή άλλες μορφές ελαστικής εργασίας».
Η επίθεση στο ΥΠΠΟ, το έργο του και τους εργαζομένους του δεν είναι τωρινή. Η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε την πλήρη διάλυσή του, με τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας. Τώρα, ετοιμάζεται νέο χτύπημα με το κυοφορούμενο σχέδιο νέου Οργανισμού που θα συρρικνώνει τις οργανικές μονάδες και θα οδηγεί σε νέες απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν κατηγορηματικοί: «Ξέρουμε καλά πως ο Πολιτισμός, όπως όλα τα κοινωνικά/δημόσια αγαθά, η Παιδεία, η Υγεία, βρίσκονται υπό διωγμό από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων. Γνωρίζουμε καλά πως γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι και οι ζωές τους είναι απλοί αριθμοί, οι ανάγκες της κοινωνίας είναι περιττές πολυτέλειες. Όλοι μαζί οφείλουμε να τους σταματήσουμε».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!