Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Στο πρόσφατο «Συνέδριο Εξωγήινων Κατασκευών» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Γουχάν, περισσότεροι από 100 επιστήμονες, μηχανικοί και εκπρόσωποι διαστημικών εταιρειών συζήτησαν το πώς μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές στη Σελήνη, αναφέρουν κινεζικά μέσα σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ντινγκ Λιεγιούν, ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη ρομπότ με την ονομασία «Κινεζικός Υπερτέκτων» που θα παράγει τούβλα από ρεγόλιθο, ορυκτό σε μορφή σκόνης που καλύπτει την σεληνιακή επιφάνεια.
«Η δημιουργία κτισμάτων ή άλλων χώρων με παχιά τοιχώματα θα ήταν απαραίτητη για την προστασία των αστροναυτών από την ισχυρή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία που βομβαρδίζει αδιάκοπα το φεγγάρι, το οποίο δεν προστατεύεται από μαγνητικό πεδίο όπως η Γη», πρόσθεσε ο Ντινγκ.
Δήλωσε επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης γύρω στα μέσα της δεκαετίας.
Δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού –τα πρώτα από την εποχή του αμερικανικού προγράμματος Apollo και του σοβιετικού Luna τον περασμένο αιώνα– είχαν συλλεχθεί το 2020 από την αποστολή Chang’e-5.
Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Τουρκίας
Στις 27 Απριλίου ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαινιάσει τον πρώτο αντιδραστήρα που χτίζεται από το 2018.
Η ενέργεια υπήρξε θεμελιώδης πτυχή των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, ωστόσο η συνεργασία αυτή τις αναβαθμίζει, δεδομένου ότι η Τουρκία δένεται πλέον στο άρμα της ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας για τις επόμενες έξι δεκαετίες. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία μέσω της τουρκικής κρατικής εταιρείας Rosatom κατασκευάζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο για μια άλλη χώρα σε αυτή την κλίμακα, με συνολική παραγωγική ικανότητα περίπου 4.800 ΜWh (μεγαβατώρες) και την ετήσια παραγωγή ενέργειας σε πλήρη λειτουργία να υπολογίζεται στα 35 ΤWh (τεραβατώρες).
Μολονότι οι σχεδιαστές του αναφέρουν ρητά ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί ένα ατύχημα και δη σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα. Παλαιότερες μελέτες επισημαίνουν ότι σε περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου, η μόλυνση θα μπορούσε να επηρεάσει μια περιοχή έως και 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο, με την Κύπρο να είναι μια από τις χώρες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.
Μια άλλη παράμετρος που γεννά ανησυχίες είναι η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων που μπορούν να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία –με επιβάρυνση μελλοντικών γενεών– αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, βέβαια, μια τρίτη είναι κατά πόσο η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο για τις «κρυφές» πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Στον διεθνή Τύπο έχει τεθεί το ερώτημα σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για εμπλουτισμό ουρανίου που είναι το πρώτο βήμα για την πρόσβαση στην τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών όπλων. Αν και η χώρα έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων από το 1980 και αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, βασική αρχή του οποίου είναι η μη διάδοση των πυρηνικών, ο Τούρκος πρόεδρος κατά το παρελθόν –στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού του– έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε η χώρα του να μπει στο κλαμπ των κρατών που κατέχουν πυρηνικό οπλοστάσιο.
Μέρη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τροποποιήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Akkuyu Nuclear Santral AŞ στις 12 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με τις αλλαγές, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει λιμάνια και τερματικούς σταθμούς θαλάσσιων μεταφορών, αποθήκευσης, φόρτωσης και εκφόρτωσης. Αυτή η αλλαγή δεν είναι νόμιμη, αφού η αρχική συμφωνία δεν εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο… Υπό κανονικές συνθήκες, ένας πυρηνικός σταθμός χρειάζεται ένα λιμάνι αποκλειστικά για τη μεταφορά πυρηνικών υλικών. Ωστόσο, το προνόμιο που παρέχεται στους Ρώσους εδώ υπερβαίνει κατά πολύ την κατασκευή λιμανιού για τη μεταφορά πυρηνικών υλικών. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός εμπορικού λιμένα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα ρωσικά ναυτικά πλοία στη Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο, όπως τονίζει ο ιστότοπος Turkish Minute σε ανάλυσή του, θα έφερνε την Τουρκία ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος στην εθνική της ασφάλεια, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει εκεί ραντάρ και να αναπτύξει το σύστημα αεράμυνας S-400.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήρθε σε μια στιγμή που ήδη η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία σχεδίαζαν να παροπλίσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς, μια απόφαση που είχε ληφθεί χρόνια νωρίτερα στον απόηχο της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.
Προ ημερών το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως τις 15 Απριλίου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με αυτή τη στρατηγική από άλλες πυρηνικές χώρες όπως η Γαλλία, που έχει υπάρξει ηγέτις στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Μαριλένα Γεραντώνη
Επικοινωνία με νεκρούς
Έναν μακάβριο τρόπο προκειμένου οι άνθρωποι «να ζουν για πάντα» και να μπορούν να συναναστρέφονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμα κι αν αυτά έχουν φύγει από τη ζωή φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει επιστήμονες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Πράτικ Ντεσάι που είναι ιδρυτής διαφόρων startup εταιρειών, εάν υπάρχει αρκετό υλικό από βίντεο και ηχητικές καταγραφές των αγαπημένων τους, υπάρχει «100% πιθανότητα» οι συγγενείς μας να «ζουν μαζί μας για πάντα».
Σύμφωνα με τη Daily Mail, πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι ότι η γρήγορη ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσουν στη νέα χρυσή εποχή της τεχνολογίας.
Ο Ντεσάι πιστεύει ότι μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε τους αγαπημένους μας νεκρούς ως άβαταρ που θα ζουν σε έναν υπολογιστή. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση βίντεο, ηχογραφήσεων, έγγραφων και φωτογραφιών ενός ανθρώπου, τα οποία θα μπουν σε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να μάθει τα πάντα για το συγκεκριμένο άτομο. Στη συνέχεια οι χρήστες μέσω του λογισμικού μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους άβαταρ, το οποίο θα λειτουργεί και θα συμπεριφέρεται όπως έκανε το αγαπημένο τους πρόσωπο. Την ίδια ώρα το ChatGPT προωθεί τη δημιουργία του πρότζεκτ «Live Forever», ενός ρομπότ εικονικής πραγματικότητας που αντιγράφει τον τρόπο ομιλίας και τη συμπεριφορά του ανθρώπου που καλείται να μιμηθεί.
Ο Άρτουρ Σούκοφ, δημιουργός του συγκεκριμένου πρότζεκτ, είχε δηλώσει το 2022 πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κυκλοφορούσε σε πέντε χρόνια. Σήμερα υποστηρίζει πως λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης το πρότζεκτ θα λάβει σάρκα και οστά ταχύτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και μία άλλη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης η DeepBrain AI που έχει δημιουργήσει μία υπηρεσία τη Rememory, έναν «χώρο μνήμης», που επιτρέπει την επανασύνδεση με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, σε μια εμπειρία «βύθισης».
Το 2020, ένα τηλεοπτικό σόου στη Νότια Κορέα έδειξε την εικονική επανένωση μιας μητέρας με την επτάχρονη κόρη της, που είχε φύγει από τη ζωή το 2016. Οι δυο τους μπορούσαν να αγγίζουν η μία την άλλη και να μιλήσουν με τη μητέρα να ανακουφίζεται λίγο από τον πόνο της απώλειας. Στο σόου «Meeting You» η Γιανγκ Γι-Σουνγκ έβαλε μία συσκευή τεχνητής νοημοσύνης στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε έναν κήπο, όπου βρισκόταν χαμογελαστή η κόρη της Ναγιεόν φορώντας ένα φωτεινό μοβ φόρεμα και χαμογελώντας. «Όμορφή μου, μου έλειψες», είπε η μητέρα, καθώς άπλωνε τα χέρια της στην ψηφιακή απεικόνιση της κόρης της.
Ο Ray Kurzweil, πρώην μηχανικός της Google που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο των ανθρώπων που θα επιτρέψει την –κατά κάποιο τρόπο– αθανασία τους, είχε πει πως ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 22 ετών και πως «ελπίζει να του ξαναμιλήσει» μέσω αυτής της «αναδημιουργίας» του.