Το Athens Democracy Forum, ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν οι New York Times σε συνεργασία με την Καθημερινή, τον Δήμο Αθηναίων και το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ, ξεκίνησε την Τετάρτη 13/9 και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.
Ανησυχώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις (εκλογή Τραμπ) που «ανατρέπουν θεμελιώδεις πεποιθήσεις για την παγκοσμιοποίηση, τη διεθνή συνεργασία και τη μακροβιότητα της Δημοκρατίας», οι διοργανωτές προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν «αντικαθίσταται το δυτικό πνεύμα της ενσωμάτωσης και της ανοιχτής κοινωνίας από τείχη, μεταφορικά και πραγματικά;»
Λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο η Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ και η υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κένυας, Αμίνα Μοχάμεντ. Στο συνέδριο μίλησε, επίσης, και ο Φελίπε Γκονζάλες, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης του απένειμε το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών. Η Καθημερινή διοργάνωσε συζήτηση μεταξύ του διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά, και του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου των New York Times, Μαρκ Τόμσον, με θέμα «Τραμπ, Brexit και η κρίση στον πολιτικό λόγο».
To Athens Democracy Forum διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2013, ενώ έχει πέσει και η ιδέα να μετατραπεί το Athens Democracy Forum σε ένα «Νταβός της Δημοκρατίας».
Ο κ. Ανάν, στην ομιλία του, τόνισε πως η δημοκρατία είναι το μόνο πολιτικό σύστημα που φέρνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη και την ειρήνη και πως οι εκλογές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, στις οποίες οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν ολοένα και περισσότερο και όχι να απομακρύνονται από αυτήν.
Υπάρχει ένα έλλειμμα, μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν επί 11 συναπτά έτη» είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε ότι «μειώνεται η προσέλευση στις κάλπες και αυτό δείχνει μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς». Ο κ. Ανάν τόνισε επίσης πως η οικονομική και προσφυγική κρίση βοηθά να κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός. Έκανε λόγο για κρίση αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων ζητώντας την αναμόρφωση του πολιτεύματος προς μια κατεύθυνση που δεν θα τονίζεται στους πολίτες η εντύπωση των ανισοτήτων
Δύσκολο έργο η αναμόρφωση της δημοκρατίας σε συνθήκες ταραγμένου κόσμου, ανακατανομής ισχύος, βαθέματος της εισοδηματικής αβύσσου σε Νότο και Βορρά, κρίσης των συστημάτων αντιπροσώπευσης, αδειάσματος της δημοκρατίας από κάθε πραγματικό περιεχόμενο.