Βαφτίζοντας τις απολύσεις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» η φαρμακευτική εταιρία Bristol-Myers Squibb Α.Ε., μείωσε το προσωπικό της κατά 35%. Συνολικά 51 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με αυτό τον τρόπο από μια εταιρία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από τριάντα χρόνια. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πραγματοποιεί υπερκέρδη, χάρη στην υπεραξία της εργασίας των ήδη εργαζομένων. Μεταξύ των απολυμένων περιλαμβάνεται και ο εκλεγμένος ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων της εταιρίας, Παναγιώτης Μποβολανέας.
Η διοίκηση της εταιρίας επέδειξε ιδιαίτερα προκλητική στάση όταν την περασμένη Τετάρτη συνδικαλιστές, αλλά και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξαν να συναντήσουν και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους καθώς και με τη διοίκηση της εταιρίας. Συγκεκριμένα, κατέβασε τα ρολά της επιχείρησης, εμποδίζοντας την είσοδό τους ακόμα και μετά από την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ενήργησε ως εντεταλμένη της εργοδοσίας». Η γνωστή φαρμακευτική εταιρία, ας σημειωθεί, έκανε αισθητή την παρέμβασή της και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και προτρέποντάς τους να μην ψηφίσουν αντιμνημονιακά κόμματα.
Ενίσχυση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στους δικαστικούς
Η σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των δικαστικών υπαλλήλων, οι συνθήκες δουλειάς και η έλλειψη προσωπικού κυριάρχησαν στο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας που έγινε στις 5-7 Ιουλίου.
Τα μεγάλα και σοβαρά θέματα της Δικαιοσύνης, καθώς η ανάγκη για γρήγορη και δίκαιη δίκη, η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων και η αυτονομία τους από την κυβέρνηση, καθώς και η ανεξαρτησία της γραμματείας των δικαστηρίων, απασχόλησαν τις συζητήσεις, αφού ο χώρος εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων αντανακλά τη μνημονιακή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με τη βιομηχανία αντεργατικών αποφάσεων, τον ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης και τις εκατοντάδες υποθέσεις εργατικών απαιτήσεων που χρονίζουν στις δικαστικές αίθουσες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυριαρχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο, που είχε εκφρασθεί τα τελευταία χρόνια με την ιδεολογική και πολιτική σύγκλιση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έσπασε και η συνεπής αντιμνημονιακή παράταξη Ενιαίο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα είναι:
Ενιαίο, 59 ψήφοι και 4 έδρες, ΑΣΚ, 53 ψήφοι και 4 έδρες, ΔΑΚΕ, 51 ψήφοι και 4 έδρες, ΠΑΜΕ, 41 ψήφοι και 3 έδρες και δυο ανεξαρτητοποιημένα σχήματα από 1 έδρα με 14 και 13 ψήφους αντίστοιχα. Επίσης, για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το Ενιαίο εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, η ΑΣΚ 3, η ΔΑΚΕ 3, το ΠΑΜΕ 2 και ένας ανεξάρτητος.
Η σοβαρή ανατροπή των συσχετισμών δημιουργεί καλύτερους όρους για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στα μνημονιακά μέτρα.