Εντυπωσιακή η προσέγγιση Ριάντ και Τελ Αβίβ. Του Γιώργου Τσίπρα

Οι ανατροπές είναι τόσο ταχείες που δεν προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Ποιος θα περίμενε ένα χρόνο πριν ότι οι ΗΠΑ θα έσπευδαν, πρώτες απ’ όλους, να καταδικάσουν απερίφραστα  τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό που στρέφονταν κατά της ιρανικής πρεσβείας και της «τρομοκρατικής» Χεσμπολά και να εκφράσουν μάλιστα την αλληλεγγύη τους στο Ιράν;
Οι  σχετιζόμενες με την Αλ-Κάιντα Ταξιαρχίες του Αμπντουλά Αζάμ ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 19/11. Εδώ και μερικούς μήνες, σε μια άλλη χωρίς προηγούμενο ενέργειά της, η Ουάσιγκτον είχε επισήμως ενημερώσει την κυβέρνηση του Λιβάνου και εμμέσως τη Χεσμπολά για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών. Οι σχεδιασμοί αυτοί κινούνταν προφανώς εκτός του παιχνιδιού της Ουάσιγκτον στην περιοχή, ή σχεδόν εναντίον της. Όπως και η προχθεσινή επίθεση στην ιρανική πρεσβεία.
Ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία η εικασία που επικρατεί μεταξύ όσων αναλύουν τις εξελίξεις στην περιοχή, ενοχοποιεί τη δεύτερη. Το Ριάντ θα μπορούσε να αντιδρά σε τρία ταυτόχρονα πράγματα: Στην προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν -οι βόμβες εν προκειμένω απευθύνονται περισσότερο στις πρώτες παρά στο δεύτερο. Στην κλιμάκωση της επιχείρησης ανακατάληψης κομβικών πόλεων και αρτηριών της Συρίας από το συριακό στρατό, με τη βοήθεια Ιράν και Χεσμπολά- οι βόμβες εν προκειμένω απευθύνονται στους βοηθούντες. Στις ήδη δυσοίωνες προοπτικές που τώρα επιδεινώνονται παραπέρα για την επιμονή του Ριάντ να στήσει στον Λίβανο κυβέρνηση χωρίς τη Χεσμπολά. Ακόμη και ο γνωστός για τις κωλοτούμπες ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, αφού συστρατεύτηκε με Ριάντ και Αλ Νούσρα κόντρα στον Άσαντ, μυρίστηκε εγκαίρως την ανατροπή των όρων, προσεγγίζει την Ουάσιγκτον και κάνοντας άλλη μία 180 μοιρών στροφή υποστηρίζει την κυβερνητική συμμετοχή της Χεσμπολά. Το Ριάντ κατάφερε να ανέβει στο Κάιρο μια κυβέρνηση της αρεσκείας του, αλλά στον Λίβανο πασχίζει να επιβάλει περισσότερα από όσα μπορεί.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα για το αν από πίσω βρίσκονται οι Ισραηλινοί ή οι Σαουδάραβες έχει μικρή αξία, στο βαθμό που οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδοτεί η αμερικανο-ιρανική προσέγγιση έχει φέρει περισσότερο από ποτέ κοντά Ριάντ και Τελ Αβίβ (και Γαλλία παρεμπιπτόντως).
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις Sunday Times, Μοσάντ και σαουδαραβικές υπηρεσίες συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα στενά για τα ζητήματα της περιοχής, ενώ το Ριάντ φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως ακόμη και για διέλευση ισραηλινών βομβαρδιστικών από τον εναέριο χώρο του για μια επίθεση στο Ιράν.
Η Χεσμπολά από την πλευρά της, ενώ για τις βομβιστικές επιθέσεις του καλοκαιριού είχε για πρώτη φορά ενοχοποιήσει ανοιχτά το Ριάντ, τώρα που το ενδεχόμενο αυτό είναι εξίσου και παραπάνω φανερό, δεν έκανε καμιά αναφορά στη μοναρχία του Κόλπου, παρά περιορίστηκε να δείξει μονάχα το Ισραήλ. Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν, οι προοπτικές που ανοίγουν για τη Συρία και η σχετική απομόνωση στην οποία αρχίζουν να βρίσκονται Ριάντ και Τελ Αβίβ, αλλάζουν με κάποιο τρόπο τις σταθμίσεις τακτικής.

Το BBC δεν πρόλαβε να πάρει γραμμή…
Βομβιστική επίθεση στη Βυρητό: H Χεσμπολά πολεμά στη Συρία, ο Λίβανος πληρώνει το τίμημα. Αυτός ήταν ο τίτλος της θεωρούμενης προοδευτικής Χααρέτζ στο Ισραήλ. Κάπως πιο ήπιο και λιγότερο χαιρέκακο το BBC, δεν επεσήμανε ωστόσο καθόλου το αυτονόητο, ότι επρόκειτο δηλαδή για μια τυφλή τρομοκρατική επίθεση. Η λέξη «τρομοκρατία» δεν υπήρχε ούτε μια φορά στο ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του βρετανικού Μέσου, όπως και στα ρεπορτάζ για τις προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις στη Βυρητό το καλοκαίρι. Οι αναφορές αυτές θεωρούν εμμέσως πλην σαφώς  τις τρομοκρατικές επιθέσεις αναμενόμενες και δικαιολογημένες ως «αντιδράσεις» των σουνιτών στην ανάμειξη της Χεσμπολά στη Συρία. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να θεωρούσε κανείς δικαιολογημένες τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Δίδυμους Πύργους, Λονδίνο και Μαδρίτη λόγω της ανάμειξης των χωρών αυτών στις μουσουλμανικές χώρες, χωρίς καμιά καταδίκη και αναφορά στην τυφλή τρομοκρατία…
Σε απόλυτα διαφορετικό μήκος κύματος, ο Κέρι δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις, που είναι αδιανόητες και ποταπές, κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό», και ότι μάλιστα «οι καρδιές μας συντροφεύουν τον ιρανικό λαό έπειτα από αυτήν τη βίαιη και αδικαιολόγητη επίθεση, που στέρησε τη ζωή τουλάχιστον ενός Ιρανού διπλωμάτη». Η χωρίς προηγούμενο αντίδραση των ΗΠΑ στην τελευταία βομβιστική επίθεση στη Βυρητό, όταν μάλιστα η Χεσμπολά βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσιγκτον, εκθέτει την επιεικώς «ουδέτερη» γραμμή του BBC που, αν δεν οφείλεται σε ιδιαίτερη επιμονή του Φόρεϊν Όφις, μοιάζει απλώς να έχει καθυστερήσει να ακολουθήσει τα νέα δεδομένα. Είναι στις στροφές που φαίνεται η φόρα που έχεις πάρει…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!