Τι προβλέπει το πλάνο της λεηλασίας για το 2013-2014. Του Χρήστου Πραμαντιώτη

«Δύσκολα, δυσάρεστα και επώδυνα, αλλά αναγκαία» χαρακτήρισε χθες ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα υποσχέθηκε (στους υπουργούς του) πως τα μέτρα αυτά «δεν είναι μάταια, σε δύο χρόνια θα έχουμε μία διαφορετική Ελλάδα».
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, με κομμένη την ανάσα και την οργή να συσσωρεύεται, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εδώ και δύο μήνες το οδυνηρό πακέτο να πηγαινοέρχεται, να αφήνεται να διαρρεύσει στα «ενημερωμένα» Μέσα Ενημέρωσης, και περιμένει, όπως τα τελευταία δυόμισι χρόνια εξάλλου, ότι τελικώς θα συμβεί το χειρότερο από τα σενάρια που κυκλοφορούν. Αντιλαμβάνεται επίσης στην πλειονότητά του ότι αυτό το πακέτο θα είναι πιο προχωρημένο σε αγριότητα σε σχέση με οτιδήποτε έχει δει από το μνημονιακό 2010 και εντεύθεν, καθώς και ότι αποτελεί αναπόφευκτα ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την καταστροφή αυτής της χώρας και του λαού της.
Από την Πέμπτη, που κυκλοφόρησε το βασικό και μάλλον σχετικά οριστικό σενάριο του πακέτου, η αγριότητα συγκεκριμενοποιήθηκε περαιτέρω, με τον πρωθυπουργό να τονίζει (χιλιοπαιγμένο έργο) ότι αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο και μετά έρχεται η ανάκαμψη (δεν θυμίζει κάτι από τον υπ. Οικονομικών του Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που πριν από κάθε πακέτο μέτρων έβλεπε φως στο τούνελ, για να έρθει το επόμενο πακέτο να αποκαταστήσει την αλήθεια;) και τους εταίρους της συγκυβέρνησης να επιμένουν ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, τη στιγμή που έχουν πει «ναι σε όλα». Βεβαίως, ο Ευ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά το έργο, το έχει ξαναπαίξει ο ίδιος σε ρόλο πρωταγωνιστή όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Όμως ο Φ. Κουβέλης είναι πιο… άπειρος σε αυτή τη σκηνοθεσία. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που υποστήριζε στην Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. προσφάτως ότι η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση είναι εγγύηση για τις «κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία από τα μέτρα προσαρμογής». Είναι φανερό ότι σε αυτή την… εγγύηση προσέβλεπε και ο Αντ. Σαμαράς επιθυμώντας να μπει στον κυβερνητικό συνασπισμό η ΔΗΜ.ΑΡ., ώστε να έχει ένα ακόμη όπλο. Το οποίο του ήταν χρήσιμο για να το επιδεικνύει στο εξωτερικό διαφημίζοντας την πολιτική συναίνεση που εξασφαλίζει, αλλά και για να το χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας ως επιχείρημα για το μονόδρομο της λεηλασίας.

Η χαριστική βολή σε αριθμούς
Μια ματιά στο βασικό σενάριο για τα μέτρα των 11,7 δισ. που θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στην τρόικα στις 9 Σεπτεμβρίου, δείχνει πως εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα θα κληθούν να ματώσουν ακόμη περισσότερο και θα δεχθούν τη χαριστική βολή:
– Οι μισθοί, που έχουν την τιμητική τους στο όλο πακέτο, θα πρέπει να περικοπούν κατά περίπου 1,5 δισ. Μεταξύ των άλλων, θα καταργηθούν δώρα εορτών και καλοκαιριού στο Δημόσιο (320 εκατ.), οι μισθοί στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μειωθούν κατά 123 εκατ., από το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ θα προέλθουν 69 εκατ., από την πρόσθετη εργασιακή εφεδρεία 160 εκατ. Τα ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν «προοδευτικά» για να εξοικονομηθούν 360 εκατ.
– Μαχαίρι 4 δισ. θα πέσει και στις συντάξεις. Τα 2,3 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση σε κύριες και επικουρικές (το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι θα περικοπούν οι συντάξεις άνω των 700 ευρώ). Τα εφάπαξ θα «εξορθολογιστούν» κατά 304 εκατ., το ποσό για συντάξεις των ένστολων θα μειωθεί γιατί θα καταργηθούν οι αυτόματες προαγωγές (300 εκατ.), 205 εκατ. θα αποφέρει η μείωση συντάξεων λόγω των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια και 30 εκατ. η αύξηση των προϋποθέσεων για να πάρει κανείς τη βασική σύνταξη. Το οικονομικό επιτελείο βάζει επίσης πλάνο να ανακαλύψει τις μη νόμιμες συντάξεις που θα του αποφέρουν 346 εκατ.
– 1,26 δισ. θα προέλθουν από τα κοινωνικά επιδόματα. Οικογενειακά, αναπηρία, φοροαπαλλαγές των φτωχών, θα τείνουν να εξαφανίζονται, καθώς από τις περικοπές αυτές θα προέλθουν 927 εκατ. Το ΕΚΑΣ θα αφορά μόνο τους άνω των 65 ετών για να εξοικονομηθούν 67 εκατ. και από την κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας θα προέλθουν 40 εκατ. Ακόμη και τα οδοιπορικά για νεφροπαθείς θα «εξορθολογιστούν» κατά 50 εκατ. Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις για την κατηγορία των επιδομάτων.
– Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 920 εκατ., οι δαπάνες του εκ γενετής χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ κατά 245 εκατ., οι δαπάνες των νοσοκομείων κατά 45 εκατ. Η συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας θα αυξηθούν κατά 120 εκατ., ενώ θα αυξηθεί και η συνεισφορά υγείας του ΟΓΑ (100 εκατ.).
– Με μείωση των καταναλωτικών δαπανών, συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ, μείωση στις προμήθειες σχολείων, νέες συγχωνεύσεις και δίδακτρα για μεταπτυχιακά, μείωση προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ και ξεκλήρισμα μουσικών και καλλιτεχνικών μονάδων, ο τομέας Παιδεία θα συνεισφέρει 377 εκατ.
– Από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα θα περικοπούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 68 εκατ. θα αφορούν τις αποδοχές βουλευτών, πολιτικών, διευθυντών και γεν. γραμματέων.   
– 580 εκατ. θα περικοπούν από την ήδη στεγνωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και από αυτά, τα 63 εκατ. θα προέλθουν από την ιδιωτικοποίηση σε καθαριότητα και σκουπίδια. Προβλέπονται επίσης μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα των ΟΤΑ κατά 200 εκατ. ευρώ.
– Άμυνα. Θα εξοικονομηθούν 517 εκατ., που θα προέλθουν κυρίως από ακύρωση νέων συμβάσεων (437 εκατ.). Προβλέπεται επίσης κλείσιμο στρατοπέδων, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση των εισαγωγών σε ακαδημίες.
– Η αναδιάρθρωση στις ΔΕΚΟ, η πώληση δραστηριοτήτων τους και η αύξηση εσόδων (νέα τιμολόγια) θα αποφέρει 332 εκατ.
– Στον τομέα του φορολογικού συστήματος, τέλος, 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση της αμοιβής για αγωγές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!