Την περασμένη Δευτέρα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση, που λειτουργεί βάσει της ιστορικής απόφασης 1514 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (βάσει της οποίας επιβάλλεται η παραχώρηση ανεξαρτησίας στις αποικίες), επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του λαού του Πουέρτο Ρίκο στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία. Το νησί της Καραϊβικής, που βρίσκεται από το 1898 υπό την κατοχή των ΗΠΑ, αποκαλείται από την Ουάσιγκτον «μη ενσωματωμένο έδαφος που ανήκει στις ΗΠΑ αλλά δεν είναι τμήμα τους»! Αυτός ο στριφνός χαρακτηρισμός αποσκοπεί ακριβώς να πείσει τον ΟΗΕ –δίχως επιτυχία ως τώρα– ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι αποικία… Έτσι, οι ΗΠΑ καλούνται εκ νέου να επιτρέψουν στο χρεοκοπημένο Πουέρτο Ρίκο (το οποίο, με την άδεια της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζεται από τους λήσταρχους «πιστωτές» χειρότερα κι από… κωμόπολη των ΗΠΑ) να λάβει κυρίαρχες αποφάσεις για τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που το ταλανίζουν.
Επίσης, η απόφαση καλεί τις ΗΠΑ να παραδώσουν τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν σε μικρότερα νησιά του συμπλέγματος του Πουέρτο Ρίκο, και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει επιτέλους την περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο και να διασφαλίσει την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των κατοίκων του. Την ανάγκη για μια τέτοια προστασία δείχνει μεταξύ άλλων και η βαριά καταδίκη που επιβλήθηκε πρόσφατα στη νεαρή διαδηλώτρια Νίνα Ντροζ (η οποία συνελήφθη στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του 2017 και παρέμεινε προφυλακισμένη σε καθεστώς απομόνωσης!), αλλά και οι διαρκείς διώξεις και σκευωρίες εναντίον αγωνιστών του κινήματος για ανεξαρτησία.
Στη διαδικασία που προηγήθηκε της λήψης απόφασης παρενέβη και ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, ιστορικός ηγέτης του πορτορικάνικου κινήματος για ανεξαρτησία (που απελευθερώθηκε μόλις πέρυσι, αφού πέρασε 36 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ ως «συνομώτης»!). Στην ομιλία του τόνισε ότι η πολιτική που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον και η καταλήστευση μιας ήδη κατεστραμμένης χώρας από τη «χούντα των πιστωτών» (επισήμως, Επιτροπή Φορολογικού Ελέγχου…) έχει προκαλέσει μαζική έξοδο – έτσι ώστε σήμερα στο Πουέρτο Ρίκο να έχουν παραμείνει λιγότεροι από 3,5 εκατομμύρια Πορτορικάνοι, ενώ η Διασπορά στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια! Στη φωτογραφία, ο Όσκαρ και άλλοι Πορτορικάνοι χειροκροτούν τη στιγμή που ανακοινώνεται η απόφαση.