Ας δούμε και τη λογική του επιχειρήματος: «Μα πρόκειται για έρευνα προς το παρόν… Δηλαδή να μην ξέρουμε αν τυχόν υπάρχουν και πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο; Γιατί να μην το ξέρουμε αυτό και μετά, εδώ είμαστε, αποφασίζουμε για το αν ή όχι αξίζει και συμφωνούμε ή όχι να προχωρήσουμε σε εξόρυξή τους;»
Θα ήταν ίσως λογικό αυτό το επιχείρημα αν υπήρχε διαχωρισμός και ανεξάρτητη αδειοδότηση των σταδίων έρευνας και εκμετάλλευσης. Αν δηλαδή υπήρχε δυνατότητα άρνησης της εκμετάλλευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων απολήψιμων αποθεμάτων. Τέτοιος όμως διαχωρισμός και τέτοια δυνατότητα καθόλου δεν υπάρχει με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Στην κοινοπραξία δόθηκε πακέτο αδιάσπαστο η άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης, όπως όλοι πια ξέρουν και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί.
(από άρθρο του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ, στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων)
Αποσιώπηση
Mια εκπομπή της ΕΤ3 είχε θέμα τις ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Ήπειρο, την οποία, όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων, κανένας από τους πολίτες που ρώτησα δεν είχε δει. Αλλά το χειρότερο ήταν ότι όλοι αυτοί, πάνω από είκοσι, γιατροί, ζωγράφοι, συγγραφείς, άνθρωποι εν γένει αρκετά ενημερωμένοι και πολιτικοποιημένοι, δεν είχαν kan ιδέα για το έγκλημα που έχει αρχίσει να συντελείται οργανωμένα στην Ήπειρο. Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό πώς στην εποχή της διάχυσης της «πληροφορίας», καταφέρνουν οι «μηχανισμοί» αθόρυβα να κρατούν έξω από τη σφαίρα της ενημέρωσης ό,τι θέλουν να μην γίνει αντιληπτό από την κοινωνία. Πώς όλο το σύστημα είναι χειραγωγημένο χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό κάτω από τον καταιγισμό των πληροφοριών που διοχετεύονται μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και οι ακτιβιστές, δηλαδή η μικρή μειονότητα των πιο ενεργών πολιτών, παρ’ όλη την αυξημένη εγρήγορσή τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αργούν πολύ να αντιληφθούν ότι κάτι πολύ κακό γίνεται στον τόπο μας επειδή κι αυτοί είναι θύματα των ίδιων μηχανισμών που η δραστικότητά τους γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική.
Ακόμα και στην εκπομπή της ΕΤ3 που δεν αποκλείστηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες στην Ήπειρο, δόθηκε πολύς χρόνος στους εκπροσώπους των μηχανισμών του κράτους και της κυβέρνησης, που για να παρεμποδίσουν την εξάπλωση των διαμαρτυριών που εκδηλώθηκαν στο Πωγώνι, τη Ζίτσα, το Σούλι, τη Δωδώνη κ.λπ. αποπροσανατολίζουν το ακροατήριο με σωρεία τεχνικών όρων και τεμαχίζοντας το έγκλημα που εκτυλίσσεται σε βάρος της φύσης και της ζωής των ανθρώπων σε… φάσεις! Μην ανησυχείτε, τώρα γίνεται μόνο έρευνα. Αφήστε να ολοκληρωθεί και μετά θα το ξαναδούμε και διάφορα τέτοια παραπλανητικά, προκειμένου ο κόσμος μην καταλάβει ότι η έρευνα με την εξόρυξη είναι αναπόσπαστα δεμένες. Επιστήμονες και τεχνοκράτες της καθεστηκυίας τάξης έχουν πάρει γραμμή από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολυεθνικές του πετρελαίου (στην ισπανική Repsol έχουν δώσει οι Σταθάκης και Σια την Ήπειρο) να μιλάνε μόνο για την έρευνα και τις συνέπειές της και όχι για το σύνολο της εγκληματικής επέμβασης που θα καταστρέψει το περιβάλλον, την τοπική ήπια οικονομία, την ήρεμη ζωή των κατοίκων και την αισθητική των ωραίων χωριών τους.
Εάν το κίνημα των Ηπειρωτών που ζούν και εργάζονται στις περιοχές του Αχέροντα και του Καλαμά δεν αποκτήσει πανελλαδικές διαστάσεις, εάν ο αγώνας δεν μεταφερθεί έξω από την Ήπειρο και δεν ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που δεν έχουν χάσει τις ευαισθησίες τους και την αγάπη τους για τον τόπο, εάν δεν φτάσει μέχρι τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου υπάρχουν πολλές συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής, τότε τα βαριά ελικόπτερα, τα φορτηγά και τα γεωτρύπανα θα συνεχίσουν να κακοποιούν έναν από τους τελευταίους παράδεισους της Ευρώπης και θα δημιουργήσουν τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να ανατραπούν.
Χωρίς ψευδαισθήσεις, με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφουν απλόχερα τις συμφωνίες εκχώρησης της ελληνικής γης, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν την πάπια και τα κόμματα της μνημονιακής συμπολίτευσης να επιχαίρονται, μόνο η διεύρυνση και η διεθνοποίηση του αγώνα με την αποκάλυψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος που υπερβαίνει σε σημασία και επιπτώσεις τα όρια της Ηπείρου και της Ελλάδας, υπάρχει ελπίδα να σωθούν η Ήπειρος και η υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, τα εδάφη και τα υπεδάφη της οποίας έχουν επίσης παραχωρηθεί με εξευτελιστικούς όρους στα ολιγοπώλια του πετρελαίου.
Η Ήπειρος δεν είναι Ντουμπάι, δεν είναι έρημος! Η Ήπειρος είναι παράδεισος κι αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό τον παράδεισο με κατάλληλες επιλογές, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να τον βιάσουν και να τον καταστρέψουν!
Άλλη διάσταση
Υπάρχει και μία άλλη διάσταση στο έγκλημα της εξόρυξης πετρελαιοειδών, που σε χώρες με καθυστερημένη και υποτελή πολιτική ηγεσία αποτελεί, επίσης, ψιλά γράμματα. Την πρόβαλε, όμως, με θάρρος και αποφασιστικότητα η νεαρή και νέα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δηλώνοντας με κάθε επισημότητα ότι η κυβέρνησή της παύει να εκδίδει νέες άδειες για υποθαλάσσιες εξορύξεις επειδή τα πετρέλαια μολύνουν το περιβάλλον και επηρεάζουν αρνητικά την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι επενδύοντας στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η χώρα θα πετύχει να είναι αυτάρκης μέχρι το 2030. Εννοείται ότι μόλις η βιομηχανία του πετρελαίου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, η Δεξιά άρχισε τη γνωστή τρομοκρατία, ότι θα κοστίζει περισσότερο, ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας κ.λπ.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι κυβερνώντες, χωρίς ιερό και όσιο, ρούφηξαν και πολλούς από τους εντόπιους οικολόγους που λοβοτομημένοι πια δεν βγάζουν μιλιά.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Βάλτε κι εσείς ένα χεράκι να σωθεί η Ήπειρος, να σωθεί η ομορφιά της Ελλάδας!
(για ενημέρωση: Σώστε την Ήπειρο – Όχι στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων)
Στέλιος Ελληνιάδης