Μαζικές υπογραφές πολιτών και φορέων κατά της τερατώδους επένδυσης

του Μάριου Διονέλλη

 

Τη Δευτέρα κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των πολιτών και των φορέων της Κρήτης εναντίον της τερατώδους ενεργειακής επένδυσης της εταιρίας EDF. Για άλλη μια φορά οι Κρητικοί αντιστέκονται με νομικά μέτρα στην καταστροφή του φυσικού τοπίου με την προσφυγή να στρέφεται εναντίον του συνόλου του έργου προσβάλλοντας τους περιβαλλοντικούς όρους που αντίκεινται στην προστασία ιδίως των προστατευόμενων περιοχών του νησιού.

Το σχέδιο της EDF, που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπει τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου μέσα στο Αζιλακόδασος, ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη. Εκεί θα φτιαχτούν δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές αντλησιοταμίευσης, σε διαφορετικό υψόμετρο, χωρητικότητας η καθεμιά 1,2 εκατομμυρίων κυβικών νερού, και τέσσερις υδροστρόβιλοι παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ.

Ειδικά στο νομό Λασιθίου η κινητοποίηση τις εβδομάδες που πέρασαν ήταν μεγάλη και δεκάδες ήταν οι πολίτες και οι φορείς που εκδήλωσαν επιθυμία να προσυπογράψουν την προσφυγή. Μεταξύ άλλων από το νομό προσυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, η ΕΛΜΕ Λασιθίου, ο σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο ΤΑΛΩΣ, η Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Σύλλογος Νέων Νεάπολης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου, ενώ η λίστα μεγαλώνει συνεχώς.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στους άλλους νομούς, καθώς η επένδυση προβλέπει συνδυασμένες παρεμβάσεις με 106 ανεμογεννήτριες, στις βουνοκορφές του Ρεθύμνου και των Χανίων. Και εκεί οι συμμετοχές στην προσφυγή είναι πολλές με τους συμβολαιογράφους που έχουν οριστεί κατά τόπους, να δέχονται μέχρι και την τελευταία στιγμή συμμετοχές.

Τέλος και στο… αστικό Ηράκλειο, που δεν πλήττεται άμεσα από την επένδυση αλλά είναι η έδρα μεγάλων επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων η κινητοποίηση του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ απέδωσε καρπούς και στην τελική λίστα των προσφευγόντων θα είναι και φορείς – έκπληξη που με το κύρος τους θα ισχυροποιήσουν την προσφυγή και τα νομικά επιχειρήματα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι πολίτες από όλους τους νομούς της Κρήτης έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να περιοριστούν σε νομικές κινήσεις αλλά είναι αποφασισμένοι να διώξουν από την περιοχή τους όποιον επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει τα βουνά, τον αέρα και το νερό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!