Γράφει ο: Σχολιαστής του Δρόμου

 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να κατατεθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, μια σειρά νομαρχιακές επιτροπές, οργανώσεις μελών και βουλευτές του κόμματος έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους σε «διαρροές» και σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως στον Τύπο, συνοδευόμενα συνήθως από εγκωμιαστικά σχόλια, και εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει Πρόεδρο από το μνημονιακό πολιτικό σύστημα.

Όπως είναι γνωστό, το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου είναι εκείνο που είχε τις προηγούμενες μέρες την τιμητική του αλλά δεν λείπουν και οι αναφορές σε άλλα πρόσωπα όπως αυτά του Π. Παυλόπουλου ή και τις Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Ν. Χατζηνικολάου, να είναι η πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Δηλώσεις βουλευτών

Εν τω μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Κοδέλας, η Ι. Γαϊτάνη, η Ελ. Σωτηρίου, η Ρ. Μακρή και άλλων τις προηγούμενες μέρες, σε δηλώσεις για το ζήτημα προχώρησε και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι εκείνη που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού και τη στροφή του -με την ψήφο του- προς την Αριστερή κυβέρνηση».

Ακόμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος δήλωσε: «Θα ήθελα να είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά να ενώνει τον ελληνικό λαό με τη σοβαρότητά του, την σεμνότητά του και μια συνεπή στάση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», ενώ ο επίσης βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Στ. Λεουτσάκος, τόνισε: «Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο όχι με τα παλαιά χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, αλλά κάποιος που να έχει μια αντιστοιχία με αυτό που συνέβη στις 25 Ιανουαρίου», συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που να υπερβαίνει αυτά τα σχήματα, να συμβολίζει την εθνική ενότητα, πρόσωπο διεθνούς κύρους και να έρχεται σε αντιστοιχία με τον ελληνικό λαό».

 

Μανώλης Γλέζος: “Να σταματήσουν τα παιχνίδια”

Βαρύνουσας σημασίας, όμως, είναι η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου που μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι, όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη ΝΔ και όταν η ΝΔ ο Πρόεδρος να είναι από το ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού, που θέλει να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια- και ολοκλήρωσή της θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά».

Στο μεταξύ, πολλές Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους αυτές των μεγαλύτερων περιοχών της χώρας (Α’ Αθήνας, Α’ Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης κλπ) έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα, προτείνοντας στα όργανα του κόμματος Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μην προέρχεται από τον μνημονιακό πολιτικό κόσμο, αλλά να εκφράζει τη νέα πολιτική κατάσταση και να συστρατεύεται στη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία απέναντι στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός» του Ν. Χατζηνικολάου, σχετικά με το πώς θα έβλεπε τον Μανώλη Γλέζο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι προφανώς και θα ήταν μια εξαιρετική πρόταση, αλλά θα πρέπει να παρθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες και παρέπεμψε το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ερωτηματικά

Ενώ, λοιπόν, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα σήμερα, προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά:

–          Τι λόγο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε μια συμφωνία με τον μνημονιακό πολιτικό κόσμο, τη στιγμή που αυτός πνέει τα λοίσθια; Γιατί να προβεί σε μία κίνηση επαναφοράς του στο προσκήνιο, αντί να προκρίνει μια λύση που να αντικατοπτρίζει τη νέα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα;

–          Ειδικά σήμερα, που εντείνεται ο γερμανικός εκβιασμός, δεν θα χρειάζονταν μια σοβαρή λύση και στο θέμα του Προέδρου, δεν θα ήταν αναγκαίος ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που να στέκεται ως σύμμαχος στη μάχη που δίνει η χώρα;

–          Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές αποδέχθηκε στα ψηφοδέλτιά του ορισμένα πρόσωπα που είχαν υπερψηφίσει Μνημόνια, βάζοντας όμως τον όρο να μην αναλάβουν στη συνέχεια θέσεις ευθύνης (υπουργοί, υφυπουργοί κλπ). Είναι δυνατόν να τοποθετήσει τώρα πρόσωπο που να έχει ψηφίσει όλα τα Μνημόνια για τη θέση, όχι υφυπουργού, αλλά του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας;

–          Και τέλος, η “εθνική ενότητα” είναι αναγκαία ειδικά σήμερα,  δεν ταυτίζεται όμως με την ενότητα με το καταδικασμένο πολιτικό σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά πρωτίστως σημαίνει συμπόρευση με το 70-80% της κοινωνίας που συμπαραστέκεται και συμμετέχει σήμερα στη μάχη για εθνική αξιοπρέπεια.

 

Πρόσφατα άρθρα στο Δρόμο της Αριστεράς για το θέμα του ΠτΔ:

Ο ΠτΔ και οι «ευχάριστες εκπλήξεις»

Όχι μνημονιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Πρόεδρος-γλάστρα, επίτροπος-Superman;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!