Η ευκαιρία, αυτή τη φορά, δόθηκε με αφορμή την απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της Τουρκίας της ανάγνωσης αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα από την Αγία Σοφία. Η ελληνική διπλωματία κράτησε, αρχικά, μια μάλλον χαλαρή στάση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, με δηλώσεις του δεν θεώρησε σημαντικό το θέμα: «Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, δεν είναι κάτι το τραγικό, ούτε έλλειψη σεβασμού», είπε.
Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων από τα Mέσα, που ανάγκασαν το υπουργείο Εξωτερικών να ανεβάσει τους τόνους: «Εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες» και τον αναπληρωτή υπουργό να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις του.
Στο γνωστό έδαφος της ελληνικής αμηχανίας και της μη «πρόκλησης του θηρίου» ακολούθησε μια σφοδρή ανακοίνωση της Τουρκίας που ξαναθέτει τις τουρκικές διεκδικήσεις στη Θράκη. Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ελληνική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Καλούμε την Ελλάδα να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».
Η Τουρκία, έχοντας καταφέρει ήδη να γκριζάρει τα σύνορα στο Αιγαίο και με έγγραφά της στον ΟΗΕ να αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα ακόμα και σε κατοικημένα νησιά από το Αιγαίο έως νότια της Κρήτης βρίσκει τώρα αφορμή, με αφορμή μια θρησκευτική τελετή, να ανοίξει και επίσημα θέμα δικαιωμάτων της «τούρκικης μειονότητας», όπως την αποκαλεί, στη Θράκη, προειδοποιώντας για τα επόμενα βήματα της πολιτικής στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε οξύτατη αντιπαράθεση με τη Γερμανία, καθώς η γερμανική Βουλή ψήφισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ευθέως για κατάργηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και προειδοποιεί για εξαπόλυση νέου κύματος μεταναστών μέσω του Αιγαίου.
Πως αντιδρά η ελληνική πλευρά; «Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.
Η ελληνική διπλωματία κρατά την παράδοση της «οσφυοκαμψίας» σε ισχυρούς και στη τύχη με όλων των εκδοχών τις κυβερνήσεις που είχαν την «ευθύνη» αυτού του τόπου.
Σπύρος Παναγιώτου