Το τοξικό χημικό της Monsanto βρίσκεται σε χιλιάδες τρόφιμα και αποτελεί κίνδυνο για όλους μας, προκαλώντας πολλά προβλήματα υγείας. «Η κοιλιοκάκη –και γενικότερα η δυσανεξία στη γλουτένη– είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν. Η γλυφοσάτη (glyphosate), το δραστικό συστατικό που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup, είναι ο σημαντικότερος αιτιώδης παράγοντας αυτής της επιδημίας». Αυτό γράφουν ερευνητές στη σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Interdisciplinary Toxicology.
Η μελέτη τους περιλαμβάνει μια μετα-ανάλυση περίπου 300 άλλων ερευνών, ώστε να διαπιστωθεί αν ισχύει η συσχέτιση κοιλιοκάκης και γλυφοσάτης. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο για λέμφωμα Hodgkin, το οποίο έχει επίσης εμπλακεί με τη γλυφοσάτη Τα ευρήματα δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με δυσανεξία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη αυξήθηκε παράλληλα με την αυξημένη χρήση του glyphosate στη γεωργία. Επίσης, τα συμπτώματα της αποκαλούμενης «δυσανεξίας στη γλουτένη» και της κοιλιοκάκης είναι συγκλονιστικά παρόμοια με τα συμπτώματα στα εργαστηριακά ζώα που εκτίθενται σε γλυφοσάτη, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες, σοβαρότερες ασθένειες. Αναφέρουν μάλιστα πως οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο για λέμφωμα Hodgkin, το οποίο έχει επίσης εμπλακεί με τη γλυφοσάτη. «Οι στατιστικές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνουν αύξηση του λεμφώματος Hodgkin κατά 80% από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν άρχισε να κυκλοφορεί το glyphosate. Τα προβλήματα αναπαραγωγής που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, όπως η στειρότητα, οι αποβολές και οι γενετικές ανωμαλίες, μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την ίδια ουσία». Ποιο είναι το τελικό πόρισμα; Χρειαζόμαστε τρόφιμα όχι χωρίς γλουτένη, αλλά χωρίς γλυφοσάτη. Και αυτό σημαίνει οργανικές τροφές, όχι μόνο σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και στα σιτηρά, καθώς και σε αυτά που προορίζονται για ζωοτροφές.
Αθηνά Λεβέντη, www.doctv.gr