Ο σιδηρόδρομος και το κρύο βασικά προβλήματα της πόλης. Της Άννας Σπύρτου

Ήταν μια μέρα δράσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας. Στο πεζόδρομο συναντήθηκαν με δύο άλλες κινήσεις, που πρόσφατα γεννήθηκαν, τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) και τους Florinistas. Η ανάγκη για κοινές δράσεις άρχισε να ωριμάζει. Στη μικρή πόλη της Φλώρινας αναζητείται ένα δίκτυο κινημάτων… ένα μικρό και αποτελεσματικό όραμα. Αναζητείται ένα τρένο με πολλά «βαγόνια», το «Τρένο της Αλληλεγγύης». Στο κάθε «βαγόνι» θα φωλιάζει και μια πληγή. Άνθρωποι θα μιλάνε και θα δρουν για να θεραπεύουν την κάθε μια πληγή.

«Βαγόνι 1»: Το κομμένο τρένο της πόλης
Η Φλώρινα είναι μια πανεπιστημιούπολη με 2.000 περίπου προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η σιδηροδρομική γραμμή «ενώνει» τη Φλώρινα, το Ξινό Νερό, το Αμύνταιο, την Άρνισσα, την Έδεσσα, τη Σκύδρα, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι/ες φοιτητές/τριες που σπουδάζουν στην πόλη. Επιπλέον, το Πλατύ είναι ο κόμβος σύνδεσης της Φλώρινας με τη Νότια Ελλάδα. Εδώ και 600 μέρες, οι φοιτητές/τριες ταλαιπωρούνται, σε χρονοβόρες και ακριβές μεταφορές, από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, με αυτοκίνητο ή ταξί για να προσέλθουν σε περιοχές που περνά το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι χωριών της περιοχής Φλώρινας-Αμυνταίου δεν έχουν δημόσιο μέσο μεταφοράς για να μετακινηθούν: οι γιαγιάδες και οι παππούδες πήγαιναν με το τρένο, στο γιατρό, στο παζάρι, στα μνημόσυνα την Κυριακή το πρωί… Μια μάνα κατέβαζε το γιο της στη Θεσσαλονίκη για να αποτοξινωθεί. Τώρα όλα πια σταμάτησαν.
Η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας δημιουργήθηκε αυθόρμητα, μόλις κόπηκε το τρένο. Πολίτες από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες «σήκωσαν την πόλη στο πόδι» σε 15 μέρες: 8.000 υπογραφές σε μια μέρα! Στην πόλη αυτή, πριν από δυο χρόνια, δεν κινούνταν τίποτα παρά μονάχα φαντάσματα του παρελθόντος. Οι δράσεις ήταν ποικίλες, τοπικές και πανελλαδικές, με σεβασμό στα ήθη της περιοχής: συναυλία, μοίρασμα νηστήσιμων φαγητών τη Σαρακοστή, διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής στην Άρνισσα, πορεία στη Θεσσαλονίκη μαζί με άλλα κινήματα φίλων του σιδηροδρόμου, συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Το μπλουζάκι του τρένου της Φλώρινας φοριέται από πολλούς σε όλη την Ελλάδα.
Αποτέλεσμα: Το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ φαίνεται ότι πείστηκαν να άρουν την άδικη απόφασή τους. Οι πολίτες καθημερινά ρωτούν τους φίλους του τρένου για τη μέρα που θα το υποδεχτούν.
Οι πολίτες καθημερινά συζητούν δυνατά για να ξεκινήσει και το δεύτερο βαγόνι…

«Βαγόνι 2»: Θέρμανση και ενεργειακή φτώχεια
Η Φλώρινα είναι η πιο κρύα πόλη της χώρας μας. Πέρυσι ήταν η πιο κρύα πόλη της Ευρώπης με (-28οC) και συνεχή χιονόπτωση 72 ημερών! Οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Πλαγιές βουνών έχουν μείνει ήδη χωρίς δέντρα, πέλετ εισάγονται καθημερινά από τις γειτονικές χώρες. Το φετινό χειμώνα κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο.
Το πρόβλημα εκτός από οικονομικό είναι και οικολογικό. Οι ρύποι το χειμώνα είναι «στο κόκκινο». Δεν είναι μόνο η καύση του πετρελαίου. Το λιγνιτοεργοστάσιο στη γείτονα χώρα είναι παλιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα όλη η λεκάνη της Πελαγονίας -περιοχή Φλώρινας-Μοναστηρίου- να «πνίγεται» στο καυσαέριο τις χειμωνιάτικες μέρες. Οι κάτοικοι με άσθμα υποφέρουν. Έτσι, το πρόβλημα είναι και πρόβλημα υγείας.
Το «Βαγόνι 2» έχει ήδη ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο. Μια ομάδα πολιτών ενδιαφέρεται να συνεργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πληγής. Η τηλεθέρμανση, δηλαδή η θέρμανση των σπιτιών της Φλώρινας από τους υδρατμούς των εργοστασίων της ΔΕΗ και τα εργοστάσια βιομάζας που θα ζεσταίνουν τα χωριά είναι οι πρώτες εναλλακτικές προτάσεις που συζητήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Οι πολίτες στο «Βαγόνι 2» θα ελέγχουν συστηματικά την πολιτεία για την γρήγορη υλοποίηση της τηλεθέρμανσης. Ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης, οι τιμές των καυσίμων, και οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης, ανήκουν στο «Βαγόνι 2».
Τα επόμενα βαγόνια ετοιμάζονται: «Η εγκατάλειψη του Πανεπιστημίου», «Τα παγωμένα και κλειστά σχολεία». Εδώ στη Φλώρινα ζούμε τους χειμώνες μας. Πολλοί χειμώνες μέσα σε έναν. Το πετρέλαιο είναι πια πολύ ακριβό. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά το μηδέν. Χιόνι πάνω στο χιόνι. Περπατάς πάνω στον πάγο. Μετακινείσαι μόνο εάν έχεις χρήματα και αυτοκίνητο. Καθώς πλησιάζει ο δεύτερος μνημονιακός χειμώνας, το «Τρένο της Αλληλεγγύης» συμπληρώνει τα βαγόνια του.

* Η Άννα Σπύρτου είναι επίκουρος καθηγήτρια,
μέλος της Κίνησης Φίλων Τρένου Φλώρινας

 

florinatreno.blogspot.com
Ψάξτε στο facebook την ομάδα «Θέλουμε το τραίνο πίσω στην Φλώρινα»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!