Οι Ινδιάνοι του Καναδά, τα «πρώτα έθνη» όπως αποκαλούνται, κινητοποιούνται ξανά για να σώσουν ό,τι απομένει από τα μεγάλα δάση και τις απέραντες πεδιάδες που κυνηγούσαν βίσονες. Από τότε που οι Ευρωπαίοι αποβιβάστηκαν στη γη που ονόμασαν Καναδά («κανατά» σημαίνει χωριό στη γλώσσα των αυτοχθόνων), η απαλλοτρίωση της γης και η γενοκτονία των ιθαγενών συνεχίζεται επί πεντακόσια χρόνια. Σήμερα υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους ιθαγενείς, αλλά είναι πια αργά.
Μόλις το 2008 η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τη γενοκτονία! Αλλά και οι νόμοι ισχύουν μόνο εφόσον δε δημιουργούν εμπόδια στην ακόρεστη επέκταση των εταιριών.
Η τελευταία επίθεση, από τις μεγαλύτερες που έχει δεχτεί ο ιθαγενής πληθυσμός, είναι η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων για την εξόρυξη πετρελαίου από το αμμώδες υπέδαφος με όρους εξωγήινους! Γιγαντιαίοι εκσκαφείς και φορτηγά με ρόδες διαμέτρου τριών μέτρων(!) μεταφέρουν εκατομμύρια τόνους άμμου στα εργοστάσια που με ασύλληπτες ποσότητες νερού, χημικών και ενέργειας εξάγουν πετρέλαιο που προορίζεται για τις ΗΠΑ.
Αυτή η τεχνολογικά υπερσύγχρονη εισβολή στη γη των αυτοχθόνων ίσως να ενέπνευσε τον καναδό σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον για το Άβαταρ, την ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτή τη σχέση πραγματικότητας και φαντασίας επικαλούνται και οι ιθαγενείς που με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον αμερικανικό τύπο απευθύνθηκαν στον Κάμερον ζητώντας συμπαράσταση. Συνυπογράφουσες είναι 50 οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Greenpeace, WWF, Sierra Club, Friends of the Earth κ.ά.) που καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση στην Αλμπέρτα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα για την εξαγωγή πετρελαίου. Τρομαχτικές επενδύσεις (θα φτάσουν τα 250 δισ. δολάρια) που αν διοχετεύονταν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα απάλλασσαν τη Δύση από το διοξείδιο του άνθρακα και θα εξαφάνιζαν τη φτώχεια (ένα στα επτά παιδιά στον Καναδά ζει στη φτώχεια).
Όπως επισημαίνει η Ζoe Cormier, ο Καναδάς έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στους G8. Και είναι ο πρώτος εξαγωγέας ουρανίου από το 1945 που έδωσε την πρώτη ύλη για τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία. Επιπλέον ευθύνεται για τη μείωση των ψαριών του Ατλαντικού λόγω υπεραλίευσης, μείωση που επεκτείνεται στους σολομούς που αναπαράγονται στη δυτική ακτή.
Τα «πρώτα έθνη» βλέπουν το περιβάλλον τους να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο. Τα δάση, που απεικονίζονται και στη σημαία του Καναδά, αποψιλώνονται, τα νερά μολύνονται, τα πουλιά και τα ψάρια πεθαίνουν σωρηδόν και η ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται αυξάνοντας δραματικά τα κρούσματα καρκίνου στους ιθαγενείς. Αλλά η «ανάπτυξη» δεν σταματάει. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Καναδάς συμμετέχει φανερά στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και καλυμμένα στο Ιράκ.
Η αύξηση και διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, λόγω των πολέμων, επέτρεψε την υλοποίηση της πανάκριβης επιχείρησης εξαγωγής πετρελαίου από την άμμο. Όσο η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλά, η επιχείρηση στην άμμο ήταν ασύμφορη, γράφει ο Άντονι Φέντον. Έτσι, η νομενκλατούρα του Καναδά έχει διπλό συμφέρον από τη συνέχιση των πολέμων αφού, παράλληλα, προμηθεύει με τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ. τα στρατεύματα κατοχής, συμμετέχει στην εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου και εκπαιδεύει τις υπηρεσίες ασφαλείας που ευθύνονται για χιλιάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό της διαπλοκής συμφερόντων ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αιτήματα για άσυλο στους Αμερικανούς αρνητές στράτευσης, σε αντίθεση με την πολιτική του Καναδά στον πόλεμο του Βιετνάμ που πρόσφερε καταφύγιο στους φυγάδες. Και πολύ κραυγαλέο ότι ο σημερινός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά είχε οριστεί το 2004 από τους Αμερικανούς υπαρχηγός των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ!
Το αληθινό Άβαταρ του καπιταλισμού είναι πολύ πιο τρομαχτικό από το φανταστικό του σινεμά.