Ο Δρόμος της Αριστεράς και Η Φωνή Του Δάσους πραγματοποίησαν στα πλαίσια της προετοιμασίας του συνεδρίου «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδρομή στη Βόρεια Εύβοια.

Έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, πληγωμένο τα τελευταία χρόνια από την καταστροφική μανία της «Πράσινης» Ανάπτυξης, την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους που αφήνει τις κοινωνίες και τη φύση γυμνή και απροστάτευτη απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα έναν τόπο όπου οι αγώνες, η αλληλεγγύη και η δημιουργικότητα των τοπικών κοινοτήτων παλεύουν να τον κρατήσει ζωντανό, υπερασπίζοντας το φυσικό περιβάλλον, τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, τον τρόπο ζωής της.

Στη Λίμνη Ευβοίας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η “Πράσινη” Ανάπτυξη, ο μετα-ανθρωπισμός και οι αγώνες των τοπικών κοινοτήτων – Η περίπτωση της βόρειας Εύβοιας».

Τη συζήτηση άνοιξε ο Ρούντι Ρινάλντι, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του συνεδρίου ανέφερε ότι: «Δεν πρόκειται απλά για ένα συνέδριο που συγκεντρώνονται κάποιοι ομιλητές για να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους ανακοινώσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κίνηση και μια συμμετοχή διαφορετική. Γι’ αυτό κάνουμε επίσης συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και άλλες κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση και η μεταβίβασή μας σήμερα στην Εύβοια, για να δείξουμε ότι είναι αναγκαία να χτίσουμε μια κοινότητα αγωνιζόμενων ανθρώπων. Γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται αλλά είναι σκόρπιοι, άστεγοι, ακέφαλοι, δεν έχουν μια αναφορά, δεν τους προβάλεις κανείς και τίποτα. Υπάρχει μια σιωπή και μια καραντίνα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες και για αυτό θέλουμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν. Άρα το συνέδριο είναι και ένα εγχείρημα».

Τα βασικά θέματα της συζήτησης ανέπτυξαν η Νέλλη Ψαρρού και ο Ιωάννης Λαζάρου, μέλη της κίνησης Φωνή του Δάσους και παραγωγοί του ντοκιμαντέρ «Βόρεια Εύβοια: Το Σχέδιο».

Με αφορμή το ΚΕΠ Υγείας που ψηφίστηκε από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο η Νέλλη Ψαρρού, η οποία είναι και δημοτική σύμβουλος, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της υγείας για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη πρόβλεψη αλλά και για τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν και αφορούν σε εφαρμογές «έξυπνων πόλεων» και χρήση διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) τη στιγμή που πολλές περιοχές δεν έχουν καν σύνδεση στο διαδίκτυο ή που όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, υπάρχουν περιοχές που μένουν χωρίς ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διαρκών νέων εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών τόνισε πως δεν πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις αλλά στην πραγματικότητα για Βιομηχανικές Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας με ανεμογεννήτριες οι οποίες αυτές τη στιγμή ξεπερνούν τα 150 μέτρα ύψος, ενώ οι νέες προβλέπεται να έχουν πλήρες ύψος που θα φτάνουν ακόμη και στα 300 μέτρα.  Εκτιμά πως νέες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, αφού οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι εταιρείες δεν έχουν ακυρωθεί με ευθύνη της ΡΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ανεμογεννήτριες πρόκειται να αδειοδοτηθούν ακόμη και σε περιοχές Natura.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαζάρου αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον Ι. Λαζάρου η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των αγροτών, αλλά και οι μείωση και κατάργηση των επιδοτήσεων θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των αγροτών η οποία θα έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την ερημοποίηση της υπαίθρου. Τόνισε πως ακόμη δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις ούτε σε αγρότες ούτε σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ χαρακτηριστικό της αντίληψης για την «πράσινη ανάπτυξη» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και οι εταίροι της είναι η προτροπή του Ιδρύματος Νιάρχος στους αγρότες της περιοχής, αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021, ήταν να αποτραβηχτούν από την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία είναι υδροβόρα και να επενδύσουν σε υπερτροφές τύπου γκότζι μπέρι και σε βρώσιμα έντομα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν ενεργά κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συμμερίστηκαν τις τοποθετήσεις των ομιλητών και ανέλυσαν ακόμη περισσότερα τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο ποτάμι στο Προκόπι όπου οι συμμετέχοντες έγιναν μάρτυρες της πλήρους αποψίλωσης του Πλατανόδασους, το οποίο μετά τις προπέρσινες μεγάλες φωτιές, τώρα υποβαθμίζεται εκ νέου από τα «αντιπλημμυρικά» έργα της περιφέρειας. 

Ν.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!