Ο Αυστραλός πρώην χάκερ ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό. Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, μετά από διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της χώρας, του το χορήγησε, αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο απέλασης «σε τρίτη χώρα».
Βρετανική απειλή χωρίς προηγούμενο
Πριν ακόμη γίνει γνωστή η απόφαση του Ραφαέλ Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας, παρουσίασε μια επιστολή που του παραδόθηκε μέσω της βρετανικής πρεσβείας, της οποίας το περιεχόμενο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, αποτελούσε ανοικτή απειλή ότι ο Julian Assange θα συλληφθεί εντός του χώρου της πρεσβείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: « Πρέπει να είστε ενήμεροι ότι υπάρχει νομική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος 1987 περί Διπλωματικών και Προξενικών χώρων, που μας επιτρέπει να δράσουμε και να συλλάβουμε τον κ. Assange στον παρόντα χώρο της πρεσβείας. Πρέπει να τονίσουμε ότι βρίσκουμε τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου της πρεσβείας ασύμβατη με τη Συνθήκη της Βιέννης και έχουμε καταστήσει σαφείς τις επιπτώσεις των πρακτικών σας στις διμερείς μας σχέσεις.» Μια απειλή που δεν έχει προηγούμενο, καθώς η εισβολή σε πρεσβεία ξένου κράτους είναι πράξη που ακόμα και κατά τις πολεμικές συρράξεις δεν είναι νόμιμη.
Η απάντηση από πλευράς λατινοαμερικανικών κρατών υπήρξε άμεση. Ο πρόεδρος του Ισημερινού αφού συναντήθηκε με μεγάλο αριθμό λατινοαμερικάνων ομολόγων του, με σκοπό να συγκεντρώσει υποστήριξη, απάντησε ότι σε περίπτωση βρετανικής εισβολής στην πρεσβεία της χώρας του, «οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες, και θα δράσουμε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα της διεθνούς νομοθεσίας». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο ιδρυτής του Wikileaks έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από καιρό. Από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου της πρεσβείας του Εκουαδόρ, μιλώντας σε πολλούς υποστηρικτές του, ευχαρίστησε όσους τον στηρίζουν και κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του Wikileaks, καθώς και να απελευθερώσουν τον Bradley Manning, τον πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού και αναλυτή πληροφοριών, που παρέδωσε τον μεγαλύτερο όγκο τον εγγράφων στην ηλεκτρονική σελίδα.
Μια διεθνής συνωμοσία
Οι φόβοι του Assange μόνο λογικοί μπορούν να χαρακτηρισθούν. Η Σουηδία έχει επιδείξει ύποπτη συμπεριφορά, καθότι η επιμονή της στην έκδοση του Αυστραλού είναι πρωτοφανής. Απέρριψε τις εναλλακτικές προτάσεις που πρότειναν οι δικηγόροι του χωρίς δεύτερη σκέψη, παρ’ ότι η εξέταση των πιθανών κατηγορούμενων σε ξένο έδαφος συμβαίνει και για πολύ βαρύτερα αδικήματα από τα οποία κατηγορείται ο Assange. Ακόμη, οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο και σφραγισμένο τον φάκελο δίωξης του ιδρυτή του Wikileaks, δίωξη που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις επιταγές νόμου του 1917. Οι διεθνείς ιέρακες και το σύστημα εξουσίας που υπηρετούν και ωφελούνται από αυτό, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να τιμωρήσουν ανθρώπους σαν τον Assange και τον Μanning.