Παράσταση: SALEM
Της Χριστίνας Βαλεντίνας Θάνου
Η παράσταση τοποθετείται χρονικά γύρω στο 1692, στο Salem, όπου μια κοπέλα ερωτεύτηκε έναν άνδρα μεγαλύτερό της. Εκείνος προτίμησε τη γυναίκα του απορρίπτοντας το κορίτσι. Η νεαρή κοπέλα και οι φίλες της κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι ενήλικοι του χωριού τις ανακαλύπτουν και τα κορίτσια κινδυνεύουν να θανατωθούν… Από εκεί και πέρα, ξεκινά μια μανία καταδίωξης στο Σάλεμ εναντίον πιθανών ατόμων που ασχολούνταν με τη μαγεία.
Μερικά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του ’50, στο Salem, ένα βράδυ τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία κάνουν ένα πιτζάμα πάρτι. Εκμυστηρεύονται τις εμπειρίες τους, μακριά από τα ασφυκτικά όρια των κοινωνικών περιορισμών και το ρόλο που επέβαλαν στη γυναίκα. Τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με την αφύπνιση της σεξουαλικότητάς τους, τη ζήλια, τον ανεκπλήρωτο Έρωτα, ακόμα και τη βία. Απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους προσπαθούν να τα εξηγήσουν μέσα από τη μαγεία, ψάχνοντας λύση και λύτρωση σε μια ανώτερη δύναμη.
Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ και μέσα από κείμενα σύγχρονων λογοτεχνών δίνεται η πραγματική διάσταση των γεγονότων και των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο πολλούς ανθρώπους, με αιτία έναν πληγωμένο εγωισμό και την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει με κάθε εργαλείο που κατέχει τον έρωτα.
Η παράσταση εστιάζει σ’ ένα διαχρονικό πρόβλημα που παραμένει «αδιαφοποίητο» σχεδόν εδώ και εκατοντάδες χρόνια που δεν είναι άλλο από την προετοιμασία για τον έρωτα ή για τον πόνο που προκαλεί. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται εγωκεντρικά η επιθυμία και να απουσιάζει η δυνατότητα ενσυναίσθησης.
Η παράσταση τοποθετείται μέσα σε ένα ολόλευκο περιβάλλον, δίχως ταυτότητα και μνήμη, ενδεχομένως έτοιμο να δεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση η εξέλιξη (δεδομένου ότι το λευκό περιλαμβάνει όλα τα χρώματα του ηλιακού φάσματος) ή ακόμη και να συμβολίζει τον θάνατο (των ψυχών;).
Οι δίκες αποδίδονται μέσω του κουκλοθεάτρου -το θέατρο μέσα στο θέατρο- αποκαλύπτοντας, ενδεχομένως, τη θεατρικότητα τους, καθώς το κυνήγι των μαγισσών ήταν περισσότερο μια συστηματική προσπάθεια της δυτικής θεοκρατίας να εξαφανίσει τα κατάλοιπα του παγανισμού και οτιδήποτε δεν υποστήριζε το παρόν και το μέλλον των αποικιών. Το ζήτημα των δικών του Σάλεμ κοιταγμένο από μία διαφορετική οπτική εμφανίζει προεκτάσεις σε σύγχρονους φανατισμούς αποκαλύπτοντας φόβο για το παρόν, για το διαφορετικό και για οτιδήποτε θεωρείται απειλή τις μορφές συνείδησης της κυρίαρχης κουλτούρας. Εξάλλου, «Ποιος μας προετοιμάζει για την απόρριψη;»
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
Παίζουν: Ελεάνα Καυκαλά, Άννα Κλάδη, Μαρία Μοσχούρη, Έλλη Χατζεϊπίδου.
INFO
Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7
Τηλ: 2103255444
Παραστάσεις: 11 – 21 Φεβρουαρίου 2016.
Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00.