«Πρόκειται για άλλο ένα άλλο μεγάλο επίτευγμα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, για άλλη μια επίδειξη εμπιστοσύνης από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τον ρόλο της Αλβανίας»
(Αλβανός ΥΠΕΞ Χασάνι για την εκλογή της Αλβανίας ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ)
Πριν την έναρξη της δίκης του Μπελέρη την Πέμπτη, παραιτήθηκαν δύο δικαστές, ενώ το αίτημά του –στο Πρωτοδικείο– να ορκιστεί δήμαρχος της Χιμάρας παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι λόγοι που επικαλέσθηκαν οι δύο δικαστές έχουν ενδιαφέρον. Ο πρώτος επικαλέσθηκε ότι έχει εκδικάσει πολλές υποθέσεις Ελλήνων της Μειονότητας κι έχουν συζητηθεί αρνητικά οι αποφάσεις του, ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε πως η οικογένειά της έχει σχέση με τον νεκρό του φυλακίου της Επισκοπής (υπονοώντας τη συμμετοχή του Μπελέρη στην προβοκάτσια του 1994)…
Όλα δείχνουν ότι η πεντάμηνη ως τώρα ομηρία των Μπελέρη-Κοκαβέση θα συνεχιστεί, μέσω της «άμεμπτης» αλβανικής δικαιοσύνης και των «ανήσυχων» ανακοινώσεων που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση. Η διεθνώς αναβαθμισμένη Αλβανία συνεχίζει, στην απογραφή πληθυσμού, την παραγραφή των επίμαχων ερωτήσεων για την εθνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκευτική πίστη στις μη μειονοτικές ζώνες – και ειδικά στη Χιμάρα. Η ευθύνη για την υπέρβαση της κατάστασης ανήκει πλέον σε όσους παραμένουν αδειασμένοι από το εθνικό κέντρο.