Πιάνουν τόπο οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, τα τελευταία χρόνια, σε όλες σχεδόν χώρες της Ευρώπης για τη λεγόμενη «Διαδικασία της Μπολώνια». Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες-μέλη της και επιπλέον σε Κροατία, Ισλανδία, Νορβηγία και Τουρκία, το 65% των φοιτητών θεωρεί ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι δωρεάν. Το 33% πιστεύει ότι θα έδειχνε ανοχή στην εφαρμογή διδάκτρων, αρκεί να υπήρχε ένα σύστημα παροχής δανείων

και υποτροφιών.

Λογική αντίδραση, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά από τόσες κινητοποιήσεις έχει γίνει γνωστό, ανάμεσα στους φοιτητές, τι σημαίνει δίδακτρα και δάνεια. Σε πρόσφατο άρθρο της η αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν αναφέρει ότι το χρέος κάθε φοιτητή στην Αγγλία που χρησιμοποιεί κάποιο φοιτητικό δάνειο για της σπουδές του, κυμαίνεται από 18 έως 25 χιλιάδες λίρες (20.000 με 29.000 ευρώ). Ενώ έχει παρατηρηθεί ακόμα το φαινόμενο ότι αρκετοί φοιτητές μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη για φθηνότερα δίδακτρα, π.χ. οι Ολλανδοί στο Βέλγιο, οι Γερμανοί στην Αυστρία κ.ο.κ.

Επίσης, στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ελεύθερη, χωρίς καμία αξιολόγηση των υποψηφίων, με κύριους υποστηρικτές αυτής της άποψης  Ισπανούς, Έλληνες, Βέλγους και Κύπριους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!