Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία
Όλο και περισσότερες, δημοφιλείς εταιρείες αξιοποιούν τη δύναμη της «έξυπνης» ρομποτικής και της μηχανικής μάθησης (machine learning) για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Όσο πιο «έξυπνη» γίνεται η τεχνολογία, τόσο πιο αποδοτικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας είναι οι λύσεις που προσφέρει. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το νέο, διαφαινόμενο τεχνολογικό και εργασιακό περιβάλλον, υπάρχει πάντα η αμφιβολία πως όλες αυτές οι εξελίξεις θα χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο αν πέσουν στα λάθος χέρια. Σε αυτή τη συζήτηση έρχεται να συνεισφέρει η έρευνα που πραγματοποίησε η Kaspersky, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι πως οι φόβοι και οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η ανάπτυξη, η υιοθέτηση και η εφαρμογή αυτοματοποιημένων μεθόδων τεχνολογίας στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, φαίνεται πως αφθονούν.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (57,7%) εκφράζουν την ανησυχία πως τα παιδιά τους θα δυσκολευτούν να βρουν εργασία ως ενήλικες λόγω της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης της Kaspersky σε εγχώριο επίπεδο, το 71,3% ανησυχεί πως οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον και μόλις 1 στους 3 (31,3%) θεωρεί πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ενώ επικρατεί σχετική ανασφάλεια για την απώλεια και τη δυσκολία εύρεσης θέσεων εργασίας, το 61,7% θεωρεί πως η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενισχύσει την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και το 63,5% πιστεύει πως το ποιοτικό επίπεδο των εργασιακών αρμοδιοτήτων θα αυξηθεί σε αυτό το νέο, πρωτοποριακό πλαίσιο τεχνολογικής εξέλιξης.
Ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολιάζει σχετικά: «Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην Kaspersky σε εγχώριο επίπεδο, το 60,2% ανησυχεί πως αν δεν υιοθετήσουμε την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ως χώρα, θα μείνουμε πίσω συνολικά σε σχέση με άλλες. Πράγματι, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η αποδοχή και η συμφιλίωση με τη συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί μία ευκαιρία για την ανάπτυξη του επιπέδου της εθνικής μας παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Φυσικά, είναι λογικό κάθε πρόοδος της τεχνολογίας να τρομάζει και να αντιμετωπίζεται με καχυποψία στα πρώτα της στάδια, αλλά η σωστή χρήση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει να προσφέρει μόνο οφέλη τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή μας ζωή, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο».
Γιώργος Πολύζος, Ναυτεμπορική
Κρίση και φύση
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, δίνοντας μια δύσκολη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Είναι μια δύσκολη στιγμή, που δίνει όμως την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη βαθύτερη αιτία της έκρηξης της νόσου: την καταστροφή της Φύσης από τη διαρκή επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτήν, συλλογικά και συνολικά.
Δύο κείμενα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας συμβάλλουν στην ενημέρωση και στον προβληματισμό που γεννιέται με αφορμή την πανδημία.
Το πρώτο, βασισμένο σε πρόσφατα έγκυρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, παραθέτει στοιχεία που δείχνουν καθαρά ότι πίσω από την έκρηξη της ασθένειας κρύβεται η ολοένα αυξανόμενη απώλεια βιοτόπων και βιοποικιλότητας στον πλανήτη, καθώς φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με «εξωτικούς» παθογόνους οργανισμούς, με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό. Μόνη λύση: να αφήσουμε τα άγρια ζώα στην ησυχία τους!
Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν αχαρτογράφητες ζούγκλες, υπάρχουν όμως σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διαφύλαξη των πολύτιμων βιοτόπων, της άγριας ζωής, αλλά και της δικής μας υγείας. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η καταπάτηση δυσπρόσιτων φυσικών πυρήνων για χάρη επεκτατικών οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες καταστρέφουν πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα. Και ταυτόχρονα να αναλάβουμε δράση ώστε να προφυλάξουμε την άγρια ζωή:
Να πάψουμε να ενισχύουμε το κύκλωμα παράνομης παγίδευσης και πώλησης άγριων πουλιών. Οι Καρδερίνες, οι Φλώροι, οι Σπίνοι, τα Κοτσύφια και τα άλλα άγρια πουλιά δεν ανήκουν στα κλουβιά.
Να πάψουμε να ενισχύουμε υπαίθρια παζάρια όπου πωλούνται (παρανόμως) άγρια ζώα.
Να μην καταναλώνουμε παράνομο κυνήγι. Τα ισχνά, κατάκοπα Τρυγόνια της άνοιξης, μετά το μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική, δεν είναι «μεζές».
Να πάψουμε να αγοράζουμε ξενικά, εξωτικά είδη ζώων.
Το δεύτερο κείμενο είναι ένα άρθρο της Patricia Zurita, Γενικής Διευθύντριας της BirdLife International, στο οποίο καταγράφεται η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στο περιβάλλον, από τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις, αλλά και από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μόνο αν αναστρέψουμε την πορεία της κοινωνίας, ώστε να επανεκκινήσουμε το σύστημα και να επουλώσουμε τη σχέση μας με τον πλανήτη, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την τεράστια πρόκληση που θέτει η έκρηξη της πανδημίας.
Ορνιθολογική Εταιρεία
Νέα παροχή από την Ιτιά
Πάνω από έναν αιώνα αφού «έδωσε» στον κόσμο την ασπιρίνη, η ιτιά παρέχει στην ανθρωπότητα άλλο ένα πιθανό φάρμακο – αυτή τη φορά με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επιστήμονες του Rothamsted Research, σε συνεργασία με βιολόγους με εξειδίκευση στον καρκίνο από το University of Kent, ανακάλυψαν ένα χημικό στην ιτιά το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, σκοτώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα – μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτελεσματικότητά του απέναντι στο νευροβλάστωμα, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση είδος καρκίνου που απειλεί κυρίως παιδιά, με ποσοστό επιβίωσης κάτω του 50%.
Σε εργαστηριακά τεστ το εν λόγω χημικό (miyabeacin) βρέθηκε επίσης αποτελεσματικό εναντίον διαφόρων κυττάρων που συναντώνται στους καρκίνους του στήθους, του λαιμού και των ωοθηκών.
Ο καθηγητής Μάικ Μπιλ του Rothamsted, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, είπε πως, ενώ η φαρμακευτική δραστηριότητα της σαλικίνης, ενεργού συστατικού της ασπιρίνης, είναι ευρέως γνωστή, οι φαρμακολογικές ιδιότητες του miyabeacin είναι πιθανώς ακόμα μεγαλύτερες.
«Με την αντοχή σε θεραπείες να αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε καρκίνους όπως στο νευροβλάστωμα, νέα φάρμακα με νέους τρόπους δράσης είναι απαραίτητα και το miyabeacin ίσως να παρέχει μια νέα ευκαιρία από αυτή την άποψη. Δομικά περιέχει δύο ομάδες σαλικίνης που του παρέχουν μια πιθανή “διπλή δόση” αντιφλεγμονωδών και αντιθρομβωτικών δυνατοτήτων, που σχετίζουμε με την ασπιρίνη. Ωστόσο τα αποτελέσματα μας δείχνουν δραστηριότητα του miyabeacin εναντίον ενός αριθμού γραμμών καρκινικών κυττάρων, μεταξύ των οποίων κάποιες που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στα φάρμακα, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία για την πολυδιάστατη φαρμακολογία της ιτιάς».
Μετά τους καρκίνους στον εγκέφαλο, το νευροβλάστωμα είναι ο πιο κοινός στερεός όγκος που παρατηρείται σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών.
Η ομάδα δοκίμασε το miyabeacin ενάντια σε ένα εύρος καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ, το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της κλίμακας της παραγωγής του από καλλιέργειες ιτιάς προκειμένου να αποκτηθεί περισσότερο υλικό για ιατρικές δοκιμές.
Η ιατρική χρησιμότητα της ιτιάς ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, τους Ασσύριους και τους Αιγύπτιους, ωστόσο η πρώτη επιστημονική έρευνα που αναφέρθηκε στη χρήση της για την αντιμετώπιση του πυρετού ήταν το 1763. Το 1897 η Bayer Company παρήγαγε το συνθετικό της ανάλογο, την ασπιρίνη – ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα φάρμακα της σύγχρονης εποχής.
Ιστότοπος Οικολογείν