Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ερωτευμένο δένδρο…

Είναι 242 ετών και «ερωτευμένο», το δεύτερο γηραιότερο στην Ευρώπη και φέτος συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Δέντρο της Χρονιάς» για το 2020. Ο λόγος για ένα δέντρο γκίγκο μπιλόμπα, στην πόλη Ντάρουβαρ, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Ζάγκρεμπ. Το αρσενικό δέντρο γκίγκο στο Ντάρουβαρ ονομάζεται «Αδάμ» και βρίσκεται μπροστά από τη νότια είσοδο του κάστρου «Αντον Γιάνκοβιτς».

Ο κορμός του έχει περιφέρεια επτά μέτρων και είναι μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Ένα θηλυκό δέντρο γκίγκο μεγαλώνει στη «σκιά» του Αδάμ. Το όνομά της είναι Εύα. Το αποκαλούμενο «ερωτευμένο γκίγκο» είναι ο εκπρόσωπος της Κροατίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Δέντρο της Χρονιάς» για το 2020, αφού πρώτα κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό που διεξήχθη το 2019.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται από την 1η έως τις 29 Φεβρουαρίου και είναι ανοικτός σε δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία στο www.treeoftheyear.org. Αυτός ο διαγωνισμός δεν επιλέγει απαραιτήτως τον νικητή για την… ομορφιά του, αλλά μάλλον για την ιστορία του δέντρου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινότητα. Το δέντρο που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου, στη διάρκεια ειδικής τελετής .

Το γκίγκο είναι το παλαιότερο είδος δέντρου στον πλανήτη και έχει παρουσία για περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το γκίγκο στο Ντάρουβαρ είναι το παλαιότερο σε όλη την Κροατία και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Πηγή: dasarxeio

Πώς η παγκόσμια εμμονή για γάλα αμυγδάλου σκοτώνει τις μέλισσες

Με λιγότερες θερμίδες, η εναλλακτική, vegan πρόταση απέναντι στο ζωικό γάλα γεμίζει τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και είναι διαθέσιμη στα μενού των καφετεριών. Όμως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε ο Guardian, οι παραγγελίες τεράστιων ποσοτήτων αμυγδάλου για την παραγωγή του ροφήματος που κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται γάλα, θέτουν σε τεράστια πίεση τους πληθυσμούς των μελισσών που επικονιάζουν τις αμυγδαλιές, με αποτέλεσμα τον θάνατο δισεκατομμυρίων εντόμων σε μόνο λίγους μήνες.

Η μεγάλη θνησιμότητα οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές. Ένα από τα πιο διαδομένα είναι η γλυφοσάτη του περίφημου Round Up, που έχει αποδειχθεί θανατηφόρα για τις μέλισσες και καρκινογόνα για τους ανθρώπους. Η Bayer, που εξαγόρασε την Monsanto, αρνείται την σύνδεση του Round Up με το λέμφωμα, αλλά έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, για τις οποίες η εταιρεία ετοιμάζεται να έρθει σε συμβιβασμό δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους ασθενείς και τις οικογένειες των νεκρών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μέλισσες εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, όπου η αγορά γνωρίζει ανάπτυξη και ο τζίρος αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2000, αμυγδαλιές κάλυπταν 500.000 εκτάρια στην περιοχή, αλλά ως το 2018 η έκταση αυτή είχε διπλασιαστεί, αποδίδοντας ένα εκατομμύριο τόνους αμυγδάλων σε ετήσια βάση.

Η επικονίαση των δέντρων αυτών είναι εξαιρετικά απαιτητική για τις μέλισσες, καθώς αναγκάζονται να βγουν από τα μελίσσια τους μέσα στον χειμώνα, έως και δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι συνηθίζουν υπό άλλες συνθήκες. Αυτή την εποχή, οι περισσότερες μέλισσες παραμένουν συσπειρωμένες στις κυψέλες τους, καταναλώνοντας τροφή και κάνοντας ελαφρές κινήσεις, εξασφαλίζοντας θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου, που κρατά ζεστή τη βασίλισσά τους.

Στις αμυγδαλιές, πάρα πολλές μέλισσες συγκεντρώνονται σε σχετικά μικρές περιοχές, κάνοντας πιο πιθανή και την μετάδοση ασθενειών. Μόνο τον χειμώνα του 2018-2019, εκτιμάται πως στην περιοχή πέθαναν περίπου 50 δισεκατομμύρια μέλισσες. Οι μέλισσες ευημερούν σε οικοσυστήματα μεγάλης βιοποικιλότητας, αλλά η παραγωγή αμυγδάλου στην Καλιφόρνια τους επιβάλλει ένα επικίνδυνο καθεστώς μονο-καλλιέργειας. Για να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία, ομάδες προστασίας των μελισσών δημιουργούν λίστες με προϊόντα που έχουν παραχθεί με φιλικές προς τα έντομα μεθόδους. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Bee Better για παράδειγμα, συνεργάζεται με παραγωγούς αμυγδάλων που αυξάνουν την βιοποικιλότητα στις εκτάσεις τους, φυτεύοντας αγριολούλουδα και τριφύλλια ανάμεσα στις αμυγδαλιές.

Πηγή: www.lifo.gr με πληροφορίες από Guardian

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!