Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Αντικαπνιστικά…

«Από την 1η Ιουλίου του 2009 τέθηκε από το υπουργείο Υγείας σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Δέκα χρόνια μετά ο νόμος βρίσκεται στα αζήτητα…», τονίζουν μια σειρά πολίτες της Λαμίας. Στόχος τους, βέβαια, δεν είναι κυρίως η τήρηση ενός νόμου, αλλά η μη έκθεση των μη-καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα…

«Μιλάμε για τον Αντικαπνιστικό Νόμο και το παθητικό κάπνισμα. Αντικειμενικά πολλά είναι τα καταστήματα που θα ήθελαν να εφαρμόσουν τον νόμο, αλλά δεν το κάνουν επειδή, λένε, φοβούνται μήπως χάσουν την πελατεία τους. Αν όμως εφαρμόζονταν για όλα τα μαγαζιά, δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Ο νόμος, βέβαια, δεν έχει να κάνει μόνο με τους ενήλικες πελάτες ενός καταστήματος. Τι γίνεται με τα παιδιά, που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να αντιδράσουν; Τι γίνεται με τους υπαλλήλους, που αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό για ένα πλήρες 8ωρο;»

Συστήσαμε την Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στην Λαμία με σκοπό να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να κάνουν όσα προβλέπονται προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και στην πόλη μας. Θεωρούμε ότι είναι ένα ώριμο ζήτημα και είναι, εκτός από θέμα υγείας, θέμα αξιοπρέπειας. Όλοι μας επικαλούμαστε την ευνομούμενη πολιτεία και τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών σε σχέση με τον πολίτη. Πιστεύουμε, ότι είναι προτιμότερο να καταργηθεί ένας νόμος παρά να υπάρχει και να μην εφαρμόζεται.

Θέλουμε –και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε– να αρχίσει άμεσα και στην Λαμία η εφαρμογή του νόμου. Σε πολλές πόλεις αυτό έχει γίνει με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, για παράδειγμα, έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Να ξεκινήσει και στην Λαμία η προσπάθεια με μια συντονισμένη, καλά οργανωμένη, καμπάνια με όλες τις μορφές ενημέρωσης και με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας. Τέλος, καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να δεσμευτούν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου».

Ευτυχώς οι αστεροειδείς μάς προσπερνούν…

Πολλοί θεώρησαν την εξάλειψη των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια ως αφετηρία για τη μεταγενέστερη «παραγωγή» του ανθρώπινου είδους… Τώρα όμως μια τέτοια πρόσκρουση υπόσχεται μόνο ένα γενικευμένο χάος, ενώ σαν μόνη ιδιαιτερότητα έχει το ότι δεν είναι και τόσο αναπόφευκτη…

Ο αστεροειδής Bennu, με διάμετρο 500 μέτρα, που ανακαλύφθηκε το 1999, ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο με μέση ταχύτητα 63.000 μίλια την ώρα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αστεροειδείς με διάμετρο 500 μέτρων συγκρούονται με τη Γη κάθε 130.000 χρόνια. Ο Bennu συγκαταλέγεται σε σχετικό κατάλογο αστεροειδών έχοντας τον τρίτο υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας για σύγκρουση με τη Γη.

Μια μελέτη που έγινε το 2010 κατέδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα 0.071% ο Bennu να συγκρουστεί με τη Γη οκτώ φορές μεταξύ 2169 και 2199. Νεότερες έρευνες, μετά το 2014, κατέδειξαν πιθανότητα 0.037% σύγκρουσης μεταξύ 2175 και 2196.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι μιας αποστολής στο διάστημα καθησυχάζουν. «Οι πιθανότητες σύγκρουσης είναι μικρές και ο αστεροειδής δεν θα καταστρέψει τη Γη» δήλωσαν. Στην περίπτωση όμως που όντως συγκρουστεί με τη Γη, η καταστροφή που θα προκαλέσει θα είναι τοπική και όχι παγκόσμια. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ένας αστεροειδής πρέπει να έχει τουλάχιστον μήκος ενός χιλιομέτρου προκειμένου να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή. Σημειώνεται ότι ο αστεροειδής–που σύμφωνα με τις θεωρίες αφάνισε τους δεινόσαυρους– είχε μήκος από έξι μέχρι δέκα χιλιόμετρα. Ακόμη όμως και στο σενάριο της σύγκρουσης, γίνονται προετοιμασίες για αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδούς προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.

Τόσο η NASA όσο και η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ανακοίνωσαν την φιλόδοξη αποστολή OSIRIS-REx Mission που στόχο έχει την αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδούς. Ένα διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο με προορισμό τον αστεροειδή Bennu, στον οποίο θα φθάσει μετά από δύο χρόνια. Θα συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή και θα επιστρέψει στη Γη το 2023, όπου για 40 χρόνια επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να προβαίνουν σε έρευνες, ανακαλύψεις και θεωρίες.

Νέοι αστεροειδείς ανακαλύπτονται καθημερινά, με τον αριθμό τους σήμερα να ανέρχεται στις 685,822. Ένας και μόνο αστεροειδής, ο ονομαζόμενος 241 Germania, διαθέτει στο εσωτερικό του ορυκτό πλούτο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ όλου του κόσμου.

Τα ορυκτά που βρίσκονται άφθονα στους αστεροειδείς (και τους κομήτες) περιλαμβάνουν πχ χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο. Περιέχουν επίσης νερό, οξυγόνο, υδρογόνο, αμμωνία.

Πηγή ΚΥΠΕ, sigmalive

Και εγένετο η «Earthrise»

Η επιχείρηση Απόλλων 8 ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου του 1968 με κατεύθυνση τη Σελήνη, χωρίς όμως να προσεληνωθεί. Δύο ημέρες αργότερα το διαστημόπλοιο έμπαινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Κάποια στιγμή ο Μπόρμαν διόρθωσε ελάχιστα την πορεία και αυτό που αντίκρισε στα μάτια του ήταν μοναδικό. «Θεέ μου» φώναξε στους συναδέλφους του, «κοιτάξτε αυτήν την εικόνα, η γη ανατέλλει»! Αμέσως ο Άντερς πήρε την φωτογραφική μηχανή, έβαλε έγχρωμο φιλμ και πάτησε το κουμπί. «Πατούσα συνεχώς το κουμπί της μηχανής μου» διηγούνταν αργότερα. Από τις φωτογραφίες που έκανε προέκυψε μια που άλλαζε τη ματιά του ανθρώπου για τη Γη και έγινε η πιο γνωστή φωτογραφία του κόσμου: η «Earthrise». Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της ευθραυστότητας και της απομόνωσης της Γης. Αν και τότε δεν υπήρχαν ψηφιακές μηχανές και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η «Earthrise» εμπνέει ακόμη και μέχρι σήμερα αστροναύτες, όπως τον γερμανό Αλεξάντερ Γκερστ, που από τα δικά του ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχώς έστελνε φωτογραφίες στη Γη μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο, ο φωτογράφος της «Earthrise», ο Ουίλιαμ Άντερς, που ζει πλέον ως συνταξιούχος στις νήσους Σαν Χουάν, δεν έχει καλή γνώμη για τη φωτογραφία. «Δεν είναι και τόσο καθαρή», είπε πρόσφατα στους Seattle Times, παραδέχθηκε όμως ότι η εικόνα του μικρού μπλε ημισφαιρίου, βυθισμένου στο σκοτάδι, άλλαξε τη ματιά που είχε για τη Γη.

Βρισκόμαστε σε έναν ασήμαντο πλανήτη, που περιβάλλεται από ασήμαντα αστέρια, σε έναν ασήμαντο Γαλαξία από εκατομμύρια ασήμαντα αστέρια, σε ένα σύμπαν όπου υπάρχουν δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια ασήμαντοι γαλαξίες… είμαστε στην πραγματικότητα τόσο σημαντικοί; «Δεν το νομίζω» είπε χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό σουβενίρ από την επιχείρηση Απόλλων 8, την δεύτερη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα χωρίς προσελήνωση, έγινε τυχαία και ήταν εκτός προγράμματος. Στην πραγματικότητα το τριμελές πλήρωμα δεν είχε εντολή να βγάλει φωτογραφίες της Γης, αλλά εικόνες και βίντεο από τη Σελήνη. Ήταν και οι πρώτοι άνθρωποι που θα αντίκρυζαν την πίσω πλευρά της. Κάτι φυσικά που έκαναν, γι’ αυτό η αποστολή θεωρείται μέχρι σήμερα όχι μόνο επιτυχημένη, αλλά και απόδειξη ότι μπορούν με επιτυχία να φτάσουν άνθρωποι στο φεγγάρι.

Οι πληροφορίες που έφεραν οι τρεις αστροναύτες μαζί τους χρησιμοποιήθηκαν σε επόμενες επιχειρήσεις προσελήνωσης. «Το χαρακτηρίζω λίγο ειρωνικό» είπε ο Άντερς στους Seattle Times. «Πετάξαμε για να ανακαλύψουμε τη Σελήνη, αλλά αυτό που ανακαλύψαμε στην πραγματικότητα ήταν η Γη».

Κριστίνα Χόρστεν

Μήπως βλακεύουμε;

Αν και όλο και περισσότεροι εισάγονται παγκοσμίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο δείκτης νοημοσύνης παρουσιάζει διεθνώς κάμψη. Νορβηγοί ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες (χλώριο στο νερό), η κατώτερη παιδεία, το λιγότερο διάβασμα, το πολύωρο διαδίκτυο κ.λπ. (από τα τεστ που γίνονται όταν κατατάσσονται οι Νορβηγοί στο στρατό). Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1962-1975 κέρδιζαν κατά μέσο όρο σταθερά 3% σε βαθμούς στο Δείκτη Νοημοσύνης ανά δεκαετία. Ο ρυθμός όμως άρχισε να μειώνεται για γεννηθέντες μετά το 1975. Και οι Φιλανδοί, διαπιστώνουν την πτώση, συγκρίνοντας τα τεστ 20χρονων νεοσυλλέκτων (1988- 2009).Την πτώση διαπιστώνουν και οι Ισλανδοί. Άλλοι εκτιμούν ότι δεν «βλακεύουμε» αλλά ότι ίσως υπάρχει οροφή, δηλαδή δεν μπορεί να ανεβαίνει εσαεί ο δείκτης νοημοσύνης και να φτάσει το… 300. Άλλοι μιλούν για ανάγκη εκσυγχρονισμού των τεστ για το δείκτη νοημοσύνης.

presspublica.gr, 11/3/2019

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!