Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Φυτά στη Σελήνη
Δεν πρόλαβε να αποκτήσει ζωή η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και την έχασε κιόλας, καθώς τα πρώτα πράσινα φυλλαράκια που είχαν σκάσει μύτη, πέθαναν μόλις 24 ώρες μετά την εντυπωσιακή φωτογραφία τους που η Κίνα είχε δώσει στη δημοσιότητα.
Τα φυτά του βαμβακιού που είχαν στείλει στη Σελήνη οι Κινέζοι με το σκάφος Chang’e-4 και τα οποία είχαν προ ημερών πετάξει βλαστάρια χάρη στις ηλιακές ακτίνες, είναι ήδη νεκρά εξαιτίας του πολύ κρύου που φθάνει τους -170 βαθμούς Κελσίου, από τη στιγμή που χάθηκε ο Ήλιος πάνω από το σημείο της προσσελήνωσης και έπεσε η μακριά σεληνιακή νύχτα, που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.
Πρόκειται για ένα βιολογικό πείραμα, που περιλαμβάνει επίσης σπόρους πατάτας, κανόλας (ποικιλίας της ελαιοκράμβης) και αραβίδοψης, καθώς επίσης αυγά μυγών και ζυμομύκητες, σε μια προσπάθεια να μελετηθεί πώς αντιδρούν και αναπτύσσονται τα φυτά και άλλοι οργανισμοί στο αφιλόξενο σεληνιακό περιβάλλον – με την προοπτική να τραφεί μια μελλοντική σεληνιακή αποικία ανθρώπων.
Λίγο μετά την ιστορική κινεζική προσσελήνωση στις αρχές Ιανουαρίου, άρχισε το πείραμα μέσα στο βάρους 2,6 κιλών δοχείο από αλουμίνιο, μια μίνι βιόσφαιρα που περιείχε τα γήινα δείγματα. Στην αρχή οι σπόροι βαμβακιού τα πήγαν πολύ καλά και έγιναν τα πρώτα φυτά που βλάστησαν στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου.
Όμως, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου οι Κινέζοι επιστήμονες του πειράματος, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίου Χανλόνγκ από το Πανεπιστήμιο Τσονγκκίνγκ, η θερμοκρασία μέσα στο δοχείο με τα φυτά έπεσε στους -52 βαθμούς Κελσίου και το πείραμα έλαβε τέλος. Κάτι που, όπως είπαν, περίμεναν να συμβεί. Επειδή το δοχείο είναι σφραγισμένο, τα υλικά από τα φυτά που θα αποσυντεθούν τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα διαρρεύσουν στη σεληνιακή επιφάνεια, διαβεβαίωσαν εκπρόσωποι της Κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Οι σπόροι βαμβακιού ήταν οι πρώτοι που βλάστησαν σε άλλο ουράνιο σώμα, αλλά όχι οι πρώτοι που βλάστησαν στο διάστημα. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί σε τρεις διαστημικούς σταθμούς έως τώρα, στον ρωσικό Μιρ, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στον κινεζικό Τιανγκόνγκ-2.
Ουράνιος όλεθρος
Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το Τμήμα Ουράνιας Μηχανικής, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, το 2068 ο μεγάλος αστεροειδής με το όνομα Άποφις (ο θεός των δαιμόνων στην Αρχαία Αίγυπτο), έχει αυξημένες πιθανότητες να πέσει πάνω στη Γη και να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή ή ακόμη και τον όλεθρο για την ανθρωπότητα.
Ο μεγάλος διαστημικός βράχος ταξιδεύει με ταχύτητα 7,43 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία πιθανότητα σύγκλισης στις τροχιές της Γης με τον αστεροειδή το 2051. Το 2068, διαπιστώνουμε περίπου 100 πιθανές τροχιές του αστεροειδή με τη Γη, αυξάνοντας εντυπωσιακά τις πιθανότητες μίας σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας αστροφυσικών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Άποφις υπολογίζεται ότι θα περάσει σε απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, το 2044. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ρώσου επιστημόνων, το 2051 η απόσταση θα μειωθεί στα 760.000 χιλιόμετρα και το 2060 θα απομακρυνθεί στα πέντε εκατ. χιλιόμετρα. Το 2068, ωστόσο, η μέση απόσταση που θα πλησιάσει ο αστεροειδής θεός του Ολέθρου, είναι τα 100.000 χιλιόμετρα. Αν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις των Ρώσων επιβεβαιωθούν, οι πιθανότητες μίας σύγκρουσης με τη Γη θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η ρωσική ομάδα αστροφυσικών θεωρεί τα αποτελέσματα της έρευνάς της εξαιρετικά κρίσιμα και για τον λόγο αυτόν θα τα παρουσιάσει επισήμως στο Korolev Readings on Cosmonautics, στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
«Οι πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη του Άποφις για την επόμενη επίσκεψή του, είναι μία στο εκατομμύριο. Η προσοχή μας στρέφεται στο 2068. Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε υψηλά ιστάμενος της NASA και υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης και καταγραφής επικίνδυνων αντικειμένων στο διάστημα, Don Yeomans. Ο ίδιος απέφυγε ωστόσο να επιβεβαιώσει ανοιχτά τους φόβους των Ρώσων συναδέλφων του.
Έρχεται ξηρασία
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού (-810 εκατ. κυβικά μέτρα νερού). Ανάλογα προβλήματα θα έχουν και οι Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Τουρκία. Από τη μία θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία. Οι συνέπειες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή (σε ποσοστό 80-90%) και δευτερευόντως στη χρήση γης και νερού (10-20%). Η ξηρασία θα έχει επιπτώσεις στη γεωργία και τα τρόφιμα, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας και των μεταφορών. Για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στη γη, μόνο οι 36 μετατρέπονται σε «μπλε νερό», (λίμνες, ποτάμια και υδροφόρο) για ανθρώπινες ανάγκες, και τα υπόλοιπα γίνονται «πράσινο νερό», δηλαδή υγρασία στο έδαφος. Οι ερευνητές προτείνουν λιγότερο εντατική χρήση του στη γεωργία, αλλά και υποδομές για την αποθήκευση του νερού των αστικών πλημμυρών. Το Τόκιο έχει δημιουργήσει μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή, όπου συσσωρεύονται τα νερά των πλημμυρών και αργότερα αξιοποιούνται.
Κοινό Κέντρο Ερευνών-JRC. ΑΠΕ. iefimerida.gr, 29/12/2018
Η τέχνη στην καλλιέργεια
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΓΠΑ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ, φιλοξενεί στο ΓΠΑ από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2019, 11:00-16:00, την περιοδική έκθεση «Καλλιέργειες/Cultures» με τίτλο «Περιβάλλον και Διατροφή». Το περιβάλλον και η φύση υπήρξαν ανέκαθεν αντικείμενα της προσοχής των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς. Η απεικόνιση της ελληνικής γης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντός της, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα επίδικα του τοπικού καλλιτεχνικού κόσμου, καθώς επίσης και της αντίστοιχης ιστοριογραφίας.
Ηλεκτρισμός από αγελάδες
Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota θα ανοίξει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί κοπριά αγελάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου υδρογόνου, στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και θα μετατρέπει το αέριο μεθανίου που παράγεται από την κοπριά αγελάδων σε νερό, ηλεκτρισμό και υδρογόνο. Το έργο Tri-Gen Project θα λειτουργήσει το 2020 και θα δίνει ενέργεια σε 2.350 νοικοκυριά και καύσιμο υδρογόνο για 1.500 οχημάτα κάθε μέρα, δηλ. 2,35 MW και 1,2 tn υδρογόνου ημερησίως. «Οι περιβαλλοντικά συνειδητοί αυτοκινητιστές αναζητούν νεότερες, καθαρότερες μορφές μεταφοράς. Τα οχήματα κυψελών καυσίμου και άλλων εναλλακτικών καυσίμων απαντούν σε αυτή τη ζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον», Toyota.
ellinikigeorgia.gr, 5/12/2017
Το είπε κι ο Σαββόπουλος…
Το 7% ερωτηθέντων ενηλίκων Αμερικανών πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα γίνεται από καφέ αγελάδες! Το 49% των ερωτηθέντων εξέφρασαν άγνοια, με μόλις το 44% να απαντάει σωστά. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό βγαίνει ότι 16,4 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι καφέ αγελάδες βγάζουν σοκολατούχο γάλα.
Αμερικανικό Ινστιτούτο Γαλακτοκομικών. Gazzetta team, 4/1/2019