Μηδενικός θόρυβος
Ο χτύπος της καρδιάς γίνεται όλο και πιο αισθητός, ένα βουητό στα αυτιά είναι τόσο καθαρό που μηδενίζει όλους τους υπόλοιπους ήχους, ενώ ακόμη και μία απλή κίνηση του σώματός αναπαράγει έναν σκληρό και ανατριχιαστικό ήχο, τον οποίο μπορείς να ακούσεις. Μετά από όλα αυτά, χάνεις την ισορροπία σου, επειδή η απόλυτη έλλειψη αντήχησης επηρεάζει τη συνειδητοποίηση του χώρου.
Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα βιώσει σε δωμάτιο των κεντρικών γραφείων της Microsoft, στην Ουάσιγκτον. Εκεί, οι θόρυβοι από τον έξω κόσμο σιωπούν ενώ αντιθέτως, όλοι οι ήχοι που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο χώρο είναι καθαροί και σύντομοι. Πρόκειται για έναν θάλαμο χωρίς ηχώ που ακόμη και ένα παλαμάκι ακούγεται εντελώς απόκοσμο.
Ο θόρυβος περιβάλλοντος στο δωμάτιο είναι τόσο χαμηλός που προσεγγίζει το κατώτατο όριο, αγγίζει το μηδέν και το επόμενο στάδιο είναι το απόλυτο κενό ή και η παντελής απουσία ήχου.
Άρα μιλάμε σίγουρα για το πιο ήσυχο μέρος της Γης.
Το δωμάτιο προσφέρει μία εντελώς ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη εμπειρία.
«Με το που μπει κάποιος στο δωμάτιο νιώθει αμέσως μία περίεργη και ιδιαίτερη αίσθηση, η οποία δύσκολα περιγράφεται» αναφέρει ο Hundraj Gopal, επιστήμονας με εξειδίκευση στην ομιλία και στην ακοή καθώς επίσης και από τους επικεφαλής σχεδιαστές του χώρου της Microsoft. Στον έξω κόσμο, σύμφωνα με τον Gopal, τα ανθρώπινα αυτιά έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ήχου, επομένως υπάρχει και μία συγκεκριμένη πίεση αέρος στο τύμπανο των αυτιών τους. Όμως, όταν εισέρχεσαι σε ένα δωμάτιο χωρίς ηχώ όλη αυτή η πίεση αποχωρεί.
Πηγή: CNNi / Microsoft
Τόπο στα νιάτα
Να μια συνέντευξη ηλικιακώς εξτρεμιστική, προερχόμενη από τον Ζερόμ Μπαντέ, στέλεχος της UNESCO, στους Αόρ Μπελό και Λουκ Ιχανταντέν της γαλλικής Monde: «Βαίνουμε προς μια κοινωνία αιώνια εφήβων», υποστηρίζει ο Μπαντέ, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές που έχουν εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ ηλικιών. Ο Γάλλος διανοητής υπογραμμίζει τη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης και της δια βίου σωματικής αγωγής: Όσον αφορά την εκπαίδευση, η παλιά «εφάπαξ» πρόσληψη της γνώσης κατά τη διάρκεια της νεανικής ηλικίας είναι ξεπερασμένη. Γι’ αυτό ο κόσμος της νέας εποχής σεμιναριάζεται και μετεκπαιδεύεται σε ένα νέο επάγγελμα, μέχρι τελικής πτώσεως…
Ανάλογα συμβαίνουν με τη σωματική αγωγή που από αποκλειστική ιδιότητα της νεότητας, γίνεται πλέον θέμα όλων των ηλικιών. «Η νεότητα μεταβάλλεται σε αναγκαιότητα. Από περίοδος της ζωής μετατράπηκε σε όρο επιβίωσης» υποστηρίζει ο Ζερόμ Μπαντέ. Κατά την άποψή του έχουμε να κάνουμε με ένα είδος «νεοκρατίας», που μπαίνει στη θέση κάθε τυπικής ή άτυπης «Γερουσίας» και αμφισβητεί τις αντίστοιχες αυθεντίες. Όσον αφορά τους κύκλους της πληροφορίας και γνώσης, δηλαδή τη διαδικασία εμφάνισης και αξιοποίησης της, ο Μπαντέ σημειώνει την εκρηκτική και πολυσήμαντη επιτάχυνση: «Σήμερα, η ασταμάτητη τεχνολογική αλλαγή απαρχαιώνει πιο γρήγορα τις γνώσεις. Ο νεώτερος μπορεί να επιβληθεί του παλαιότερου… Αυτό αλλάζει τις κοινωνικές σχέσεις, αφού η κατοχή της γνώσης ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κυριαρχίας των ελίτ»…
Ο Μπαντέ ερμηνεύει τη συσχέτιση των ώριμων ηλικιών με τη γνωσιολογική και σωματική ανακαίνιση, ως προσχώρηση στη νεότητα, όμως η ίδια κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευθεί ως διεύρυνση και αναβάθμιση της ενεργού ζωής! Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ανάγκη να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά την απόφανση: Από τότε που έχουμε το διαδίκτυο, δεν χρειαζόμαστε τη «σοφία» των γέρων…
Αυξάνονται και πληθύνονται τα ρομπότ
Τα 3,05 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2020 ο συνολικός αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως, από 1,47 εκατομμύρια το 2014, δηλαδή θα υπάρξει υπερδιπλασιασμός τους μέσα σε μία μόνο εξαετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (International Robotics Federation – IFR).
Το 2018, τα ρομπότ που είναι εγκατεστημένα σε βιομηχανίες και σε άλλες επιχειρήσεις, αναμένεται να φθάσουν τα 2,32 εκατομμύρια. Η μέση ετήσια αύξηση των εγκατεστημένων βιομηχανικών ρομπότ κατά την περίοδο 2017-2020 εκτιμάται σε 14%, έναντι ετήσιου ρυθμού 12% την περίοδο 2011-2016.
Όλο και περισσότερα εργοστάσια γίνονται «έξυπνα», με περισσότερους αυτοματισμούς και περισσότερα ρομπότ και μηχανές ψηφιακά συνδεδεμένες. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχώς μειώνεται ο χρόνος ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων, ενώ βελτιώνεται η ποιότητά τους.
Ενώ στο παρελθόν μόνο μεγάλες εταιρείες εγκαθιστούσαν ρομπότ, τώρα πια ολοένα και μικρότερες εταιρείες στρέφονται σε αυτά. Κι ενώ κάποτε ήσαν κατά βάση οι κλάδοι αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών που τα χρησιμοποιούσαν, σήμερα ολοένα περισσότεροι κλάδοι προτιμούν τα ρομπότ.
Ενδεικτικά, αυξάνεται συνεχώς η χρήση ρομπότ σε όλη την αλυσίδα του τομέα υγείας, από τις δοκιμές και την παραγωγή φαρμάκων έως τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών. Η IFR εκτιμά ότι το 2018 οι πωλήσεις καθαρά ιατρικών ρομπότ (για χειρουργικές επεμβάσεις, διάγνωση, αποκατάσταση ασθενών κ.ά.) θα φθάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε η IFR σε 7.000 εργαζόμενους σε επτά χώρες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σχεδόν το 70% δήλωσαν ότι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση στην παραγωγική διαδικασία θα τους δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν πιο εξειδικευμένες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η IFR επισημαίνει ότι, παρά τους διάχυτους φόβους στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη, «δεν υπάρχουν καθόλου απτά στοιχεία που να δείχνουν ότι η τρέχουσα αυτοματοποίηση είναι διαφορετική στις επιπτώσεις της πάνω στην απασχόληση από ό,τι τα προηγούμενα κύματα τεχνολογικών αλλαγών στην πορεία των αιώνων, τα οποία όλα οδήγησαν σε ένα μίγμα απώλειας θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων και αλλαγής του “προφίλ” του τρόπου δουλειάς».
Η μόνη διαφορά φαίνεται να είναι ο ταχύτερος ρυθμός των αλλαγών, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία Manpower, το 65% των εργασιών που θα κάνουν τα σημερινά παιδιά, δεν έχουν ακόμη υπάρξει !
Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, παρά την εντεινόμενη αυτοματοποίηση, η ανθρώπινη εργασία θα παραμείνει ανταγωνιστική και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αποτελούν κεντρικό παράγοντα στην παραγωγή. Η IFR επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι θέσεις εργασίας που εξαφανίζονται εξαιτίας των ρομπότ, αλλά οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές, επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις αναγκαίες τεχνολογικές και άλλες δεξιότητες.
Αρνιά που βελάζουν «βουλγαρικά», «ασβέστης» αντί για φέτα
«Από τις δυσλειτουργίες της αγοράς σε γαλακτοκομικά και κρέας, ο καταναλωτής δεν ξέρει από πού να φυλαχτεί… Εστιατόρια, που βάζουν ασβέστη αντί για φέτα (στην αργκό, το τυρί που δεν έχει την ορθή αναλογία πρόβειου/αίγιου γάλακτος), κρεοπωλεία που πωλούν αρνιά τα οποία βελάζουν βουλγάρικα, αβγά προσφυγόπουλα. Το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 1,8 δισ. ευρώ λόγω εισαγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών. Στο αγελαδινό γάλα εισάγουμε 60% τουλάχιστον των αναγκών μας, αλλά και στο αιγοπρόβειο γίνονται επίσης εισαγωγές»
Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας news247.gr,texnologosgeoponos.gr
Σιτάρι
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σιτάρι απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την επίθεση των παρασίτων και των ασθενειών. Οι επενδύσεις στη γεωργική έρευνα μπορούν να βοηθήσουν τα τρόφιμά μας να αντιμετωπίσουν τη θερμότητα και τα παράσιτα. Εάν γνωρίζουμε ότι η επένδυση στην επιστημονική έρευνα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, γιατί δεν κάνουμε το ίδιο, για να βελτιώσουμε το σύστημα τροφίμων μας;»
Μ. Ferroni, Διάσκεψη G7