Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Πόλη – Δάσος
Η πολεοδομία στην υπηρεσία οικολογικών στόχων: Στην Κίνα δομείται η πρώτη πόλη-δάσος στην οποία όλα τα κτίρια θα είναι καλυμμένα με φυτά και δέντρα για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Η πόλη ονομάζεται Λιουζού και θα έχει χώρους κατοικίας για 30.000 κατοίκους μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της.
Τα γραφεία, τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία θα καλύπτονται από 40.000 δέντρα και 1 εκατομμύριο φυτά 100 διαφορετικών ειδών.
Η πόλη θα χτιστεί στην περιοχή Κουανγκσί στην νότια Κίνα, σε μια έκταση 175 εκταρίων, κατά μήκος του ποταμού Liujiang. Στην πόλη, της οποίας η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2020, θα υπάρχουν εμπορικά κέντρα, χώροι αναψυχής, 2 σχολεία και 1 νοσοκομείο. Τα σπίτια θα έχουν κλιματισμό με γεωθερμική ενέργεια και οι οροφές τους θα αποτελούνται από ηλιακούς συλλέκτες. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα φυτά και τα δέντρα θα μειώσουν τη μέση θερμοκρασία του αέρα, θα αποσβένουν τους θορύβους και θα βελτιώσουν την βιοποικιλότητα, παρέχοντας σπίτι σε πουλιά, έντομα και μικρά ζώα.
Θέμα «σέρβις»….
Ο πολύς κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των πυραύλων για τα διαστημικά εγχειρήματα… Όμως, η επίπτωση τους στο κόστος αυτών των εγχειρημάτων είναι μεγάλη: Έτσι, διαβάζουμε ότι η Space X (ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται με το διάστημα) εκτόξευσε τον Falcon 9 «από δεύτερο χέρι» και αφού εκτέλεσε την αποστολή του, μετά από μόλις 9 λεπτά, προσγειώθηκε σε μια φορτηγίδα –drone– που έχει διαμορφωθεί σε πλατφόρμα προσγείωσης στον Ατλαντικό
Αυτή τη φορά, το κατώτερο, μεγαλύτερο και πιο ακριβό τμήμα (booster) του πυραύλου χρησιμοποιήθηκε ξανά για να τεθεί σε τροχιά ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος SES-10 του Λουξεμβούργου.
Επίσης ξεχωριστά προσθαλασσώθηκε, με τη βοήθεια αλεξιπτώτου, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, η κόστους 6 εκ. δολαρίων και μήκους 5 μ. μύτη του πυραύλου, η οποία προστάτευε το ανώτερο τμήμα του, όπου υπήρχε ο δορυφόρος.
Για μια «τεράστια επανάσταση στις διαστημικές πτήσεις», έκανε λόγο ο επικεφαλής της SpaceX δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ: Αν αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν οι ίδιοι πύραυλοι να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, τότε αφενός το κόστος των διαστημικών πτήσεων θα μειωθεί σημαντικά (κατά τουλάχιστον 30% έως 50%) και αφετέρου θα αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητά εκτόξευσής τους.
Η SpaceX ελπίζει ότι θα μπορεί να πετάει έως δέκα φορές τον ίδιο πύραυλο, ενώ ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και 100 φορές με το κατάλληλο «σέρβις»….
Έρχονται εξωγήινοι
Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 ο Όρσον Γουέλς, σε ραδιοφωνική εκπομπή, έπεισε για μερικές ώρες τους Αμερικανούς ότι δέχονται επίθεση από Αρειανούς, αλλά σήμερα τα νέα δεδομένα ανοίγουν μια σοβαρή συζήτηση…
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πότε οι άνθρωποι θα έλθουν σε επαφή με εξωγήινους, πάντως σύμφωνα με μια από αυτές αυτό θα γίνει μέχρι το 2100… Η πρόβλεψη ανήκει στον γνωστό φυσικό και μελλοντολόγο Μίτσιο Κάκου, που όμως δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος αν θα πρόκειται για μια άμεση «στενή» επαφή ή –το πιθανότερο– για μια εξ αποστάσεως επικοινωνία, ούτε κατά πόσο η επαφή θα είναι φιλική… «Το να τους μιλήσουμε θα είναι δύσκολο, επειδή μπορεί να απέχουν δεκάδες έτη φωτός. Έτσι, στο μεταξύ, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα τους για να καταλάβουμε το επίπεδο της τεχνολογίας τους και τις προθέσεις τους».
Οι προβλέψεις των επιστημόνων διαφέρουν εντυπωσιακά για το πότε η ανθρωπότητα μπορεί να έλθει σε επαφή με εξωγήινους. Μερικοί υπολογίζουν ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 1.500 χρόνια, ενώ άλλοι έως το 2040, ενώ ο βρετανός φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινκ προειδοποιούσε για τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επαφή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής… Τέλος υπάρχουν κι εκείνοι (αστροβιολόγοι η αστρονόμοι) που περιορίζονται να προβλέπουν την ανακάλυψη εξωγήινων μικροβίων(!) τις προσεχείς 2-3 δεκαετίες…
Με τη βούλα των Πράσινων
Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης, των Οικολόγων Πράσινων…) ενέκρινε επισήμως στις 6 Μαρτίου το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, το οποίο περιέχει την αμφιλεγόμενη χημική ουσία glyphosate.
Σύμφωνα με την απόφαση, η άδεια κυκλοφορίας στην αγορά χορηγείται από τις 6 Μαρτίου 2018 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
Το 2015, σε έρευνα που διεξήγαγε, το Ινστιτούτο Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε χαρακτηρίσει ως «πιθανώς καρκινογόνα» την ουσία glyphosate, τη δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου RoundUp. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, το ζιζανιοκτόνο θα έπρεπε να τεθεί υπό απαγόρευση. Στην επίμαχη μελέτη, οι ερευνητές ανίχνευσαν τη δραστική ουσία glyphosate τόσο στον αέρα κατά τον ψεκασμό, στο νερό και στο φαγητό, αλλά και στο αίμα και στα ούρα των αγροτών, που το χρησιμοποίησαν, πράγμα που δείχνει απορρόφηση της ουσίας από τον οργανισμό.
Η συνέχεια ήταν «φυσιολογική»: Η Γερμανία που έχει στα χέρια της την Monstanto, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας που κάνει ό,τι θέλει η Γερμανία, βεβαίωσαν τον κόσμο ότι το Roundup είναι άκακο…
Το δίδαγμα της Φουκουσίμα
Λάθος από λάθος διαφέρει –υπάρχουν λάθη που δεν είναι αποδεκτά… Πριν από 7 χρόνια, είχαμε τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία και το γιγαντιαίο τσουνάμι που ακολούθησε, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας, έναν μήνα πριν την καταστροφή – προφανώς ως απόλυτα ασφαλές. Η τραγωδία του Τσέρνομπιλ, το 1986, έγινε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης ετοιμότητας με την πρόκληση ακραίων συνθηκών –και τους ξέφυγε ο έλεγχος!
Η τραγωδία της Φουκουσίμα έγινε, επίσης, σε «προγραμματισμένες» συνθήκες ενός απόλυτα αναμενόμενου σεισμού και τσουνάμι! Η αποδοχή του λάθους σε τέτοιες καταστάσεις είναι άτοπη: Απέναντι σε ατυχήματα που απειλούν τον άνθρωπο, σε τέτοιον βαθμό, ουδεμία διαδικασία πρόκλησης λάθους είναι ανεκτή…