Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί το ξεπούλημα των ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω μιας διαδικασίας που ονόμασαν «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και είναι στα λόγια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη πρόκειται για παραχώρηση σε τιμή ευκαιρίας στους ιδιώτες της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που έχει ακόμα στην ιδιοκτησία του το κράτος με όλες τις μορφές του (κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιοι φορείς κ.λπ.).
Η διαδικασία του ξεπουλήματος
Το έργο αυτής της «αξιοποίησης» στήθηκε και ανακοινώθηκε από τον γνωστό για όλες τις χοντρές / δύσκολες κυβερνητικές παραχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, τον ανεπάγγελτο υπουργό του κομματικού σωλήνα Κ. Χατζηδάκη. Μιλώντας στο 25ο συνέδριο της Prodexpo, «το μακροβιότερο και κορυφαίο συνέδριο του real estate στην Ελλάδα», δηλαδή στα «αρπακτικά» που περιμένουν να αυξήσουν τα κέρδη τους κερδοσκοπώντας ασύστολα, σύμφωνα με τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις, σε βάρος του Έλληνα πολίτη με όποια μορφή και αν τον εξετάσουμε (εργαζόμενος, δανειολήπτης, οφειλέτης, φορολογούμενος, ιδιοκτήτης κ.λπ.). Ο υπουργός, που διαχρονικά ξεπουλά και ιδιωτικοποιεί τα δύσκολα, δήλωσε για μία ακόμα φορά θυμίζοντας την ιστορία των δώρων του προς τον ιδιωτικό τομέα «Η ΕΤΑΔ είναι για μένα ό,τι ήταν παλιότερα η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ. Είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε με έναν καινούργιο τρόπο». Έτσι ο Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στη διάθεση 1.000 ακινήτων φιλέτων από τα 36.000 συνολικά ακίνητα του Δημοσίου.
Ειδικότερα έχει ανατεθεί στην εταιρεία McKinsey το project management για τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση των 36.000 ακινήτων του Δημοσίου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Από αυτά έχουν ξεχωρίσει 6.000 τα σημαντικότερα που θα αποτιμηθούν κατά προτεραιότητα για να επιλεγούν στη συνέχεια τα 1.000 «φιλέτα» προς άμεση αξιοποίηση. Επειδή όμως η διαδικασία χωριστών διαγωνισμών για την παραχώρησή τους στους ιδιώτες απαιτεί χρόνο (κοινώς χρόνια), για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, θα ακολουθηθεί η μέθοδος της ομαδοποίησης των ακινήτων και της δημιουργίας συμμετοχικών εταιρειών (holding companies) σε κάθε μία από τις οποίες θα υπάγεται μία ομάδα ακινήτων. Στη συνέχεια θα καλούνται οι ιδιώτες να αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων συμμετέχοντας στις εκάστοτε holding companies. Για το σκοπό αυτό το δημόσιο θα παραχωρεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των εταιρειών αυτών στους ιδιώτες και «μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή». Κοινώς δεν είναι απαραίτητο να κρατήσει ούτε μειοψηφική συμμετοχή, ανεξάρτητα τι ανέφεραν τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή θα κρατήσει το δημόσιο μία μειοψηφική συμμετοχή. Άλλωστε το «έργο» το έχουμε δει πολλές φορές αρχής γενομένης από τον ΟΤΕ, που σήμερα η συμμετοχή του Δημοσίου είναι στο 0%, και τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη το βλέπουμε στις τράπεζες. Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank έχουν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως (100%) και για την Εθνική έχει μείνει ένα μικρό ποσοστό 8,39% που θα διατεθεί το επόμενο διάστημα όπως έχει ανακοινωθεί.
Με αυτή τη γρήγορη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα μεταφέρονται τα «φιλέτα» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στους ιδιώτες «επενδυτές». Τα ακίνητα θα ανήκουν στην εταιρεία holding. Το Δημόσιο θα πουλά αν όχι το 100% τουλάχιστον το πλειοψηφικό πακέτο στους ιδιώτες οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα αποκτούν τον έλεγχο / ιδιοκτησία των ακινήτων για να τα αξιοποιήσουν, κοινώς να κερδοσκοπήσουν. Τα παραδείγματα κερδοσκοπίας στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια είναι άπειρα, γεγονός που το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση. Είναι γνωστές οι εξελίξεις με τις ανεξέλεγκτες πλέον τιμές των ακινήτων και των ενοικίων που έχουν δημιουργήσει τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα συνολικά στη χώρα.
Ειδικά η κερδοσκοπία στα ακίνητα από το εξωτερικό είναι τεράστια και επιδεινώνει το πρόβλημα κατοικίας για το λαό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης το 2023 οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. το 2019. Σημειώνουμε ότι συνεχώς η κυβέρνηση διαφημίζει την απόκτηση ακινήτων από τους ξένους είτε μέσω της «χρυσής βίζας» για κατοίκους τρίτων χωρών είτε με την παροχή φορολογικών κινήτρων (φορολογική ασυλία), ειδικά σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας με υψηλά εισοδήματα, για να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν και να είναι φορολογικοί κάτοικοι.
Ορισμένες επισημάνσεις
1) Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για λογαριασμό των ιδιωτών, όπως κάνει όλη την περίοδο της θητείας της.
2) Τώρα δίνει έμφαση στα ακίνητα του δημοσίου καθώς, όπως φαίνεται και από το μοντέλο ανάπτυξης, η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός και χώρος real estate για τους ξένους.
3) Από τα ακίνητα δεν εξαιρείται τίποτε, ούτε ιστορικά μνημεία ούτε φυσικές ομορφιές, ούτε υποδομές για τις ανάγκες του λαού.
4) Για να μην χάνει χρόνο και να είναι ελεγχόμενες οι διαδικασίες (ποιος θα πάρει τι) καταργεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες και εφευρίσκει νέα σχήματα που της δίνουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των πάντων.
5) Όλα αυτά γίνονται σε βάρος του λαού και με την οικονομική του επιβάρυνση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών των διαδικασιών, η παράδοση των τραπεζών στους ξένους. Πλήρωσαν ελάχιστα ποσά. Έχουν εξασφαλισμένη τεράστια κερδοφορία (3,6 δισ. ευρώ το 2022, 3,7 δισ. το 2023 και εκτιμώνται σε 4,5 δισ. ευρώ το 2024!) απαλλαγμένη πλήρως από φόρους. Όμως η καταγεγραμμένη ζημιά για το λαό «για τη σωτηρία των τραπεζών» με την καθαρή αύξηση δημοσίου χρέους ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ τουλάχιστον!
6) Η κυβέρνηση «αλωνίζει» μόνη της. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση όχι γιατί υπάρχουν εσωκομματικές διαμάχες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν τους επιτρέπουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα, αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία διαφορετική πρόταση στη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης. Όλοι έχουν / ακολουθούν την ίδια πολιτική με οριακές, φραστικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις. Ακόμα και το ΚΚΕ που ασκεί κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι και την Τετάρτη 23/10/2024 δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος καθώς οι κομματικές προτεραιότητες, όπως αποτυπώνονται στα ΜΜΕ που έχει, ήταν διαφορετικές. Φυσικά με αυτά τα δεδομένα όσον αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ενεργό μαζικό λαϊκό κίνημα που να αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και τις συνέπειές της.
Τι προβλέπεται να ξεπουληθεί
Ό,τι καλό ακίνητο, κοινώς «φιλέτο», υπάρχει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται άμεσες πωλήσεις, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και θα ακολουθήσουν οι επόμενες με το σχήμα που περιγράψαμε, μέσω των εταιρειών Holding. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός τώρα:
1) Προχωρά η διαδικασία συμβολαιοποίησης σε 10 συνολικά διαγωνισμούς που αφορούν κυρίως ξενοδοχεία «Ξενία» και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.
2) Προχωρά από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων «στο πρότυπο» της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που πραγματοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχωριστά προχώρησε η διαδικασία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας όπου ήδη έχει κατατεθεί δεσμευτική προσφορά.
3) Προχωρά το κυβερνείο της Θεσσαλονίκης με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στο Υπερταμείο, την ΕΤΑΔ και τη Βουλή.
4) Ετοιμάζεται, με στόχο να προχωρήσει γρήγορα, το Αχίλλειο στην Κέρκυρα καθώς υπάρχει συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και με την Περιφέρεια Ιονίων. Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται να εφαρμοστεί για τα σπήλαια του Διρού!
5) Ετοιμάζεται το στάδιο Ταε Κβο Ντο να γίνει το «συνεδριακό κέντρο που χρειάζεται η Αθήνα». Το «Παλαί Γαλατσίου» παραχωρήθηκε πρόσφατα τυπικά στο Δήμο Γαλατσίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χώρου έχει παραχωρηθεί δεσμευτικά στον ιδιωτικό τομέα (Christmas Theater και κανάλια TV για τηλεοπτικές παραγωγές Reality Shows).
6) Προχωρά η ανάπλαση της ΔΕΘ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
Σε όλα αυτά που ήδη είναι σε εξέλιξη θα προστεθούν τα 1.000 νέα ακίνητα που προαναφέραμε στα οποία συμπεριλαμβάνονται τουριστικές μονάδες, συγκροτήματα κτιρίων σε σημαντικά σημεία, πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές που υπάρχουν προσδοκίες / απαιτήσεις από τους ιδιώτες για τουριστική αξιοποίηση, τουριστικές εγκαταστάσεις. Επίσης υπάρχει πληθώρα ακινήτων με μεγάλη γεωγραφική διασπορά που ο ιδιωτικός τομέας τα θέλει για «ανάπτυξη» από απλές αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, μέχρι ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας κ.ά. Όλα αυτά θα ταξινομηθούν και θα μπουν προτεραιότητες ανάλογα με τα εκφρασμένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.
Παραχωρήσεων συνέχεια…
Η Ελλάδα παραχωρείται και εκχωρείται, συνολικά. Στον οικονομικό τομέα το έργο της παραχώρησης προώθησε με γοργούς ρυθμούς και έντυσε με πολιτική επιχειρηματολογία το ΠΑΣΟΚ από την εποχή Σημίτη. Ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή-Ν.Δ. και οι μνημονιακές κυβερνήσεις στη συνέχεια. Αποκορύφωμα ήταν η υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Υπερταμείου. Στην παρούσα περίοδο
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Ν.Δ., πιστός υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων, συνεχίζει με επιθετικό τρόπο την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας έναντι «πινακίου φακής» στα ιδιωτικά συμφέροντα, ξένα και ντόπια, με προτίμηση στους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Μετά τους πακτωλούς εκατομμυρίων από το δημόσιο ταμείο ως δανεικά και αγύριστα στον ιδιωτικό τομέα, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, την παραχώρηση της ενεργειακής αγοράς σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τις παραχωρήσεις των τραπεζών κυρίως στους ξένους μέσω του ΤΧΣ, την πρόσφατη παράδοση της Αττικής Οδού και της ΛΑΡΚΟ στους «οικείους» της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κ.ά. προχωρά τώρα στο ξεπούλημα των ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και έπεται συνέχεια…