Οι παιδικοί σταθμοί κάθε χρόνο ανοίγουν από την 1η Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από τα σχολεία. Κάθε παιδικός σταθμός μπορεί να άνοιγε μόνο λίγες μέρες αργότερα, μετά από κάποιες προετοιμασίες, συναντήσεις με τους γονείς κ.λπ. Και φέτος, λοιπόν, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν από την 1η Σεπτεμβρίου, με όλα τα αναγκαία μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του Covid-19. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Οι αιτήσεις επανεγγραφών για τα παιδιά που πήγαιναν και πέρσι σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, άργησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και αυτό γιατί όλος ο σχεδιασμός για τους παιδικούς σταθμούς ήταν στον αέρα για μήνες.
Θυμίζουμε ότι με νόμο του 2018 τα προνήπια εντάσσονταν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην Αθήνα, ο νόμος θα εφαρμοζόταν φέτος για πρώτη φορά και ο σχεδιασμός των παιδικών σταθμών έγινε με δεδομένο ότι δεν θα δέχονταν τα παιδιά του 2016, τα οποία θα γράφονταν υποχρεωτικά στο προνήπιο στα δημόσια σχολεία.
Για πολύ καιρό όμως, ήταν γνωστό ότι δεν υπάρχουν χώροι για τα προνήπια στα σχολεία και οι γονείς δεν είχαν ιδέα τι θα γίνει με τα παιδιά τους. Έφτασε μέσα Ιουλίου για να αποφασίσει η κυβέρνηση την αναστολή εφαρμογής του νόμου για την Αθήνα (όπως και για πέντε ακόμα δήμους της χώρας, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης). Έτσι, οι αιτήσεις ξεκίνησαν αργότερα από ποτέ, ενώ οι οριστικοί πίνακες με τα αποτελέσματα για τις επανεγγραφές δημοσιεύτηκαν μόλις πριν λίγες μόνο μέρες, στις 28 Αυγούστου.
Τι γίνεται όμως με τις νέες εγγραφές; Οι γονείς που αιτήθηκαν για πρώτη φορά φέτος να πάνε τα παιδιά τους στους σταθμούς, κατέθεταν αιτήσεις μέχρι και τις 9 Αυγούστου. Μετά τις 28 Αυγούστου, αφού είχαν κριθεί οι επανεγγραφές, θεωρητικά θα μπορούσαν να έβγαιναν και τα αποτελέσματα για τις νέες εγγραφές. Ενώ όμως η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι παιδικοί σταθμοί της χώρας έχουν ανοίξει, οι υπηρεσίες του αρμόδιου ιδρύματος, του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, ενημερώνουν τους γονείς ότι τα αποτελέσματα για το αν τα παιδιά τους θα πάνε και σε ποιον παιδικό σταθμό, θα βγουν κατά τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου!
Μέχρι τότε οι γονείς δεν θα ξέρουν τι θα συμβεί, άδεια ειδικού σκοπού για την παραμονή στο σπίτι ενός από τους δύο εργαζόμενους γονείς δεν υφίσταται πλέον, ενώ για τα παιδιά που δεν θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, θα πρέπει, όσοι φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ψάχνουν για ιδιωτικό σταθμό κοντά στο σπίτι τους μετά τις 20 Σεπτεμβρίου με αβέβαιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν βέβαια και τα voucher για τους ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά πρακτικά αφήνουν απ’ έξω τους περισσότερους από τους γονείς που έχουν το «προνόμιο» να εργάζονται και οι δύο.
Οι ευθύνες βαρύνουν εξολοκλήρου τον Δήμο Αθηναίων και όλη τη διαχείρισή του για το θέμα. Για μήνες ολόκληρους δεν έκανε τίποτα ενώ ήξερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον νέο νόμο. Στη συνέχεια δεν έδωσε καμιά βοήθεια στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, ενώ οι υπάλληλοι του ιδρύματος δηλώνουν κι αυτοί πελαγωμένοι αντιμετωπίζοντας τεράστιες διοικητικές ανακολουθίες και καθυστερήσεις.
Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ελάχιστα δημοσιεύματα έχουν υπάρξει για το θέμα, ενώ δεν ακούγεται καμιά αντίδραση από πουθενά, π.χ. από παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων. Οι γονείς μόνοι τους προσπαθούν να αλληλοενημερωθούν, να μάθουν τι γίνεται και να πιέσουν όπου μπορούν ή να βρουν κάποιες λύσεις. Και η εικονική πραγματικότητα καλά κρατεί αφού οι παιδικοί σταθμοί δεν άνοιξαν αλλά… είναι σαν να άνοιξαν.
Γ.Π.