Ο γολγοθάς των μέτρων δεν έχει τελειωμό
Οι συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα που προέρχονται από μια σειρά νόμους που έχουν ψηφιστεί στη διάρκεια των μνημονίων και υλοποιούνται σταδιακά συνεχίζονται και το 2014, επηρεάζοντας αρνητικά περίπου 600.000 ασφαλισμένους. Θίγονται, εφάπαξ, όρια ηλικίας αλλά και συντάξεις, αποδεικνύοντας ότι ο γολγοθάς των μέτρων δεν έχει τελειωμό.
Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που δίνουν τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αναλογιστικές μελέτες που θα πραγματοποιούνται ακόμα και ανά τρίμηνο. Με τον τρόπο αυτό οι επικουρικές συντάξεις όλων των ταμείων μειώνονται κατά μέσο όρο 30%.
Αλλάζει ακόμα ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, το οποίο θα καθορίζεται από την περιουσία του ταμείου, αλλά και το κύμα φυγής που θα υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ακόμα, τουλάχιστον 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα σταματήσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, λόγω του ότι βρίσκονται κάτω από το όριο των 65 ετών.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι μειώσεις στις παροχές. Συνεχίζονται οι ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Έτσι προστίθεται ένα εξάμηνο στην ηλικία των γυναικών που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πλέον απαιτείται ελάχιστη ηλικία 60 ετών και 6 μηνών. Αντίστοιχα, απαιτείται ένα επιπλέον έτος για να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Για τη μειωμένη σύνταξη πρέπει να φθάσουν στο 59ο έτος και 6 μήνες και για την πλήρη στο 61ο έτος και 9 μήνες.
Ένας χρόνος εργασίας προστίθεται και σε όλους τους ένστολους, οι οποίοι για να μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας απαιτούνται πλέον 30 έτη και 6 μήνες συντάξιμου χρόνου.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης κατά ένα έτος (από έξι σε επτά).
Και μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Ο νέος χρόνος φέρνει αλλαγές και στις ασφαλιστικές εισφορές σε μια σειρά φορείς του Δημοσίου και τράπεζες. Η μείωσή τους στα επίπεδα του ΙΚΑ σημαίνει απώλεια των μισών περίπου εσόδων, οδηγώντας σε ανάλογες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές ασφαλισμένων και συνταξιούχων που προέρχονται από αυτούς τους φορείς (ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Τράπεζα Ελλάδος, Εθνική Ασφαλιστική, πρώην ΕΤΒΑ).
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2%, που σημαίνει μειώσεις 15-20 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη (αφορά ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών). Αλλαγές γίνονται και στο ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.
Τέλος, προβλέπεται παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μνημονιακή δέσμευση που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.
Οι αλλαγές αυτές δεν είναι οι μοναδικές, αφού το υπουργείο Εργασίας ξαναβάζει σε λειτουργία την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το 2014, προκειμένου να ετοιμάσει γενικευμένες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Τόσο από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, όσο και από τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου, το 2015 έρχεται η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και η πλήρης αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος. Σε σχετικά πρόσφατες τοποθετήσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ μίλησε για την αναγκαιότητα Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών, με την παράλληλη λειτουργία «εναλλακτικών» επιλογών. Πρόκειται για την προώθηση των περίφημων τριών πυλώνων-βασική κύρια ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τη μέχρι σήμερα κύρια και επικουρική ασφάλιση και θα έχει κρατική συμμετοχή, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, με την πρώτη να περιορίζεται σε επιδοματικού χαρακτήρα παροχές.
Η επικείμενη κατάρρευση του Ασφαλιστικού -το ΙΝΕ ΓΣΕΕ την οριοθετεί για το 2015- φέρνει ακόμα πιο κοντά αυτές τις αλλαγές.
Γιώργος Κατερίνης