Η Θράκη είναι ένα από τα επίκεντρα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, που επιδιώκει τη ρευστοποίηση της κυριαρχίας της Ελλάδας, άλλοτε αξιοποιώντας προβοκάτσιες σχετικές με τη μουσουλμανική μειονότητα και άλλοτε παίζοντας το χαρτί της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών με στόχο την αποσταθεροποίηση της συνοριακής γραμμής.

Για «ανυπολόγιστες διώξεις» εναντίον της μειονότητας στη Θράκη, έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο Ρ. Τ. Ερντογάν, συνεχίζοντας την επιθετική του ρητορική. Όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την προβοκάτσια που επιδίωξαν, να στήσουν από κοινού η Άγκυρα, το τουρκικό προξενείο, και οι πρόθυμοι κύκλοι της μειονότητας, με αφορμή τις παράνομες εκλογές του «ψευδομουφτή» στην Ξάνθη, που όπως έδειξε η συμμετοχή δεν είχαν την αναμενόμενη από την Τουρκία ανταπόκριση στους κύκλους της μειονότητας. Σε αυτό το κλίμα, μόνο «ιδιωτική» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, στην Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις («ιδιωτικές» πάντα) με τον ψευδομουφτή και κύκλους του προξενείου.

Την ίδια στιγμή, στον Έβρο, συνεχίζει η επιφυλακή στην ελληνική πλευρά, μπροστά στην απειλή εκ νέου άσκησης πίεσης στα σύνορα από τις ελεγχόμενες από την Τουρκία και τα δίκτυα διακίνησης που αυτή ενορχηστρώνει, μεταναστευτικές ροές. Ένα μήνα μετά το επεισόδιο με τους 37 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο, και λίγες μόνο μέρες μετά τον ψεύτικο συναγερμό που σήμαναν οι τουρκικές αρχές για 400 μετανάστες σε άλλη νησίδα, έχουμε εκ νέου μηνύματα για συγκέντρωση πληθυσμών με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο, μόνο την Πέμπτη 22/9, αποτράπηκε η είσοδος 1.500 μεταναστών στη χώρα μας από τον Έβρο, στα πλαίσια οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας. Για αντίστοιχα σχέδια κάνουν λόγο και διάφορα δημοσιεύματα, που παρατηρούν περίεργη δραστηριότητα σε ομάδες μεταναστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που με την ονομασία «Καραβάνι του Φωτός» καλούν μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ανδριανούπολη και από εκεί στον Έβρο. Αρκεί να θυμηθούμε πως κάπως έτσι, με αντίστοιχη δραστηριότητα των ΜΚΟ και των τουρκικών αρχών, ξεκίνησαν και τα γεγονότα του 2020, για να δούμε πώς το, εκφρασμένο από τον Ερντογάν, σχέδιο αποσταθεροποίησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει σάρκα και οστά. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου, στον διάδρομο Τουρκία-Βουλγαρία-Έβρος, και τη συνοριακή διπλωματική κρίση μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες.

Στη Θράκη, όπως και στα νησιά παλιότερα, βλέπουμε τι σημαίνει μια χώρα να μετατρέπεται δια της ολισθήσεως σε χώρο. Μια περιοχή άκρως ευαίσθητη για τον Ελληνισμό, γίνεται πεδίο δράσης, μυστικών υπηρεσιών, ΜΚΟ, της Frontex κ.λπ. Γίνεται πεδίο άσκησης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, αλλά και έδαφος αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας. Γι’ αυτή την τελευταία πλευρά, αξίζει να τονίσουμε τη δραστήρια παρουσία του νέου πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τσούνη, που με αφορμή το ενδιαφέρον των Αμερικάνων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εδραιώνει την παρουσία του στη Θράκη, ανταγωνιζόμενος δίκτυα ρώσικων συμφερόντων (εκκλησιαστικά και επιχειρηματικά) που είχαν οικοδομηθεί την τελευταία δεκαετία. Στην αντιπαράθεση αυτή προφανώς, η όποια συνοχή και ενότητα της τοπικής κοινωνίας, που αποτελεί πρώτιστα στοιχείο της άμυνας της χώρας μας, είναι εύκολο να θυσιαστεί, προς όφελος των όποιων μεγάλων συμφερόντων.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!