Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος

 

Μια συζήτηση που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έφτασε στο απόγειό της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: η έκτιση της ποινής φυλάκισης με… βραχιολάκι. Μια συζήτηση που όμως δεν πήγε σε βάθος και εξ αυτού του λόγου άφησε αμφιβολίες περί της σοβαρότητας και της μεθόδου. Μία σοβαρή πλευρά του θέματος, θίγει σε άρθρο του (εφ. Karfitsa, φ.567, 30/5/2015), ο Μανόλης Λαμτζίδης, πρ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς.

«[…] Το δικαστικό σύστημα παράγει περισσότερους κρατούμενους, από όσους μπορεί να “καταναλώσει” το σωφρονιστικό σύστημα. Αυτή είναι η πραγματική ρίζα του προβλήματος! Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υποστηρίζεται ότι θα εφαρμοστεί σε 250 άτομα (μόνο), όταν οι φυλακές αυτή τη στιγμή ξεχειλίζουν!

Και ακόμα χειρότερο, κάτι που είχε ρυθμιστεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και το συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι το “βραχιολάκι” το πληρώνει (το νοικιάζει 12-13 ευρώ τη μέρα) ο ίδιος ο κρατούμενος(!), εκτός αν είναι “άπορος”! Καλείται δηλαδή να πληρώσει το “σωφρονισμό” του, όταν ο “σωφρονισμός” είναι αποκλειστικά δημόσια και όχι ιδιωτική λειτουργία. Με αυτή τη λογική, αύριο η “βελτίωση του συσσιτίου” ή η “ελλιπής θέρμανση” μπορεί να συμπληρώνονται με κάποια μηνιαία συνδρομή των “εχόντων και κατεχόντων” κρατουμένων και πάει λέγοντας.

Η μίσθωση του “ηλεκτρονικού βραχιολιού” είναι η Κερκόπορτα, από την οποία θα διεισδύσει η “ιδιωτικοποίηση” των δημόσιων λειτουργιών στον τομέα του σωφρονισμού.

Αν αυτό ήταν λάθος επιλογή για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δηλώνει στους βασικούς της προσανατολισμούς “αντιμνημονιακή” και “αντι-νεοφιλελεύθερη” είναι αδιανόητο. Είναι σταγόνες νεοφιλελευθερισμού στο… “κόκκινο κρασί” του ΣΥΡΙΖΑ! Διαφορετικά, γιατί να μην προσχωρήσουμε σταδιακά στη λογική των “ιδιωτικών φυλακών”, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία); Σημειώνουμε ότι 18 εταιρείες ιδιωτικών φυλακών δραστηριοποιούνται σήμερα σε 27 αμερικανικές πολιτείες. Γιατί να μην οδηγηθούμε στη λογική οι κρατούμενοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους να επιλέγουν φυλακές “Πέντε αστέρων” ή “τριών αστέρων”;

Γι’ αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης έπρεπε με την κατάργηση των φυλακών Γ Τύπου, να άνοιγε τη συζήτηση για μια βαθιά μεταρρύθμιση στο σωφρονιστικό σύστημα. Ως πρώτο βήμα, πρέπει άμεσα να καταργήσει το θεσμό της μίσθωσης του “ηλεκτρονικού βραχιολιού” και να το παραχωρεί δωρεάν σε όσους το δικαιούνται. Παράλληλα όμως οφείλει να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση και τη διεύρυνση των ορίων εφαρμογής του θεσμού της παροχής κοινωφελούς (και όχι καταναγκαστικής) εργασίας, που και την κοινωνία ωφελεί και την ποιότητα του σωφρονισμού αναβαθμίζει!

Σήμερα, στην Ελλάδα ήρθε η ώρα των μεγάλων και βαθιών τομών στο σωφρονιστικό σύστημα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!