Ίσως να περισσεύουν τα non papers για νέους αναδασμούς στα Βαλκάνια, ίσως η Ε.Ε. να μην μπορεί να λειτουργεί με ευκρίνεια στον διακηρυγμένο στόχο της να εντάξει τη Βαλκανική στην αγορά της, ίσως οι ηγέτες να άγονται και να φέρονται από τη μια δύναμη στην άλλη… αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προχωρούν σε μια νέα «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

Στο τόξο από την Αδριατική, τα παράλια του Βορείου Αιγαίου έως και τη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προχωρούν ακάθεκτα, κόντρα σε κάθε λογική εκτίμηση των δεξαμενών σκέψης (που ανησυχούν δικαίως από την υπέρμετρη αυτή στρατιωτική ανάπτυξη), μετατρέποντας με τις ευλογίες των ντόπιων ελίτ το βαλκανικό έδαφος σε εφαλτήριο προκεχωρημένων επιχειρησιακών μονάδων. Η πρόσφατη προτροπή –θα λέγαμε– της Ρωσίας για την απομάκρυνση των βάσεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που δεν συνιστά καθόλου σε ένταση μια κρίση τύπου Κούβας του 1962, απαντήθηκε από τον Μπλίνκεν με το επιχείρημα της ελεύθερης βούλησης των χωρών να αποφασίζουν για την αμυντική τους πολιτική. Πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ και οι παρατρεχάμενοί τους αν η ανεξάρτητη κυβέρνηση στο Μεξικό αποφάσιζε την εγκατάσταση ρωσικών ή κινεζικών οπλικών συστημάτων και βάσεων στο μαλακό τους υπογάστριο;

Η αχανής αμερικανική βάση Bondsteel στο Κόσοβο έχει έκταση σχεδόν 4 τετρ. χλμ. και «φιλοξενεί» έως 7.000 στρατιωτικούς…

Συνοπτικά, η Βαλκανική Χερσόνησος από τη δεκαετία του 1990 έχει καταστεί, με τις υποκλίσεις των νέων ελίτ, οικόπεδο και αποικία των ΗΠΑ. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες διαφοροποιήσεις: Η Σερβία ενισχύεται κυρίως με ρωσικά οπλικά συστήματα, το ίδιο και οι Σέρβοι που, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ζουν εγκλωβισμένοι σε εχθρικές οντότητες (Κόσοβο και Βοσνία). Το αποσχισμένο έδαφος της Υπερδνειστερίας συμπληρώνει τον μικρό σχετικό κατάλογο, μαζί με αντιπολιτεύσεις στο εσωτερικό βαλκανικών χωρών, αλλού ισχυρές κι αλλού αδύναμες.

Η αμερικανική βάση-μεγαθήριο Bondsteel στο ανατολικό Κόσοβο, η νέα βάση στην Κουτσόβα στην Αλβανία, όπως και η παραχώρηση του λιμανιού στο Δυρράχιο, ξεκινούν ένα επιθετικό τόξο προς το Βόρειο Αιγαίο-Μαύρη Θάλασσα. Από εκεί, με τις βάσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όπως και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, το τόξο «βλέπει» το ουκρανικό μέτωπο. Ο νέος ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία, σε περίοδο μάλιστα που ένας ενεργειακός πόλεμος έχει προχωρήσει εις βάρος των κοινωνιών στις παρατρεχάμενες χώρες, είναι ένα απειλητικό γεγονός, και τα Βαλκάνια έχουν πάρει θέση. Η δε αφωνία του πάλαι ποτέ αντιπολεμικού κινήματος είναι εντυπωσιακή…

 

Γιώργος Κυριακού

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!