Η συνάντηση Τραμπ-Κιμ φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Λέγεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα φύγει σήμερα από τη Σύνοδο των G7 πριν τη λήξη των επεισοδιακών εργασιών της, και θα μεταβεί απευθείας στη Σιγκαπούρη – πιθανά με μία μόνο στάση για ανεφοδιασμό σε αμερικανικό έδαφος, δηλαδή στη… Σούδα. Στη Σιγκαπούρη θα συναντήσει την επόμενη Τρίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν. Δεδομένης της αυξανόμενης διεθνούς δυσαρέσκειας εναντίον του, αλλά και του συνεχιζόμενου ενδοσυστημικού εμφυλίου που τον απειλεί, ο Τραμπ έχει ανάγκη μια «θεαματική επιτυχία»: την έστω προσωρινή ύφεση στην κορεατική χερσόνησο.
Στο τραπέζι των συνομιλιών μπαίνει από την πλευρά της Ουάσιγκτον η εγκατάλειψη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ ζητά σαφή ανταλλάγματα: την άρση των κυρώσεων εναντίον της και την παροχή εγγυήσεων ότι δεν θα επιχειρηθεί επίθεση εναντίον της ή ανατροπή του καθεστώτος. Επιπρόσθετα, ζητά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αίτημα που οι ΗΠΑ θεωρούν… μαξιμαλιστικό, αφού στην πραγματικότητα τα πυρηνικά όπλα τους στοχεύουν προς Πεκίνο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή καθαυτή η πραγματοποίηση της συνάντησης δίνει πόντους στον Κιμ Γιονγκ-ουν, αφού ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δέχεται να συναντήσει τους πρώην παρίες χωρίς αυτοί να καταθέσουν τα όπλα. Εξάλλου ήδη κάνουν σειρά ο Πούτιν (που προσκάλεσε τον Κιμ στη Μόσχα) και ο Σι Τζινπίνγκ (που θα επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ), καθώς Ρωσία και Κίνα θέλουν να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους.
Μοναδικοί σχεδόν παραπονούμενοι από τυχόν ύφεση μένουν οι Ιάπωνες, που εύχονταν περαιτέρω επιδείνωση της κορεατικής κρίσης για να βρουν δικαιολογία ανάκτησης της «περιφερειακής επιρροής τους» μέσω ανοιχτών πλέον επεμβάσεων σε γειτονικές χώρες. Θα υπάρχουν όμως δυσαρεστημένοι και εντός των ΗΠΑ: η ανίερη συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που με τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του («Θα κάνουμε στη Βόρεια Κορέα ό,τι και στη Λιβύη») έκανε ό,τι μπορούσε για να τινάξει στον αέρα την πραγματοποίηση της συνάντησης, και των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον Τραμπ ότι χειραγωγείται και θέτουν όρους για τη σύναψη συμφωνίας που ποτέ δεν θα δεχτεί η Βόρεια Κορέα.
Πιο αισιόδοξη απ’ όλους μοιάζει πάντως η βιομηχανία κατασκευής αναμνηστικών, που ήδη έχει κατακλύσει τη Σιγκαπούρη και όλη τη Νοτιοανατολική Ασία με σουβενίρ μιας συνάντησης που ακόμη δεν έγινε, όπως αυτό το αναμνηστικό μετάλλιο!