του Παύλου Δερμενάκη
Πρόσφατα, ο υπουργός A. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «κάποιες φορές αλλάζεις “θέσεις” για να μην αλλάξεις αξίες». Όμως, πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρεις αποκαλύφθηκε και η προσχώρηση στις νεοφιλελεύθερες αξίες. Στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ως γνήσιος πλέον νεοφιλελεύθερος πολιτικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες να αυτορυθμίζεται». Συνεπώς, όχι μόνο εφαρμόζει μνημονιακή πολιτική, αλλά πιστεύει και στην αυτορρύθμιση των αγορών.
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του το περασμένο Σάββατο. Μια ομιλία με ευχές για την δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς να εξηγήσει πως θα γίνει αυτή η ανάπτυξη και πολύ περισσότερο πως θα είναι δίκαιη. Αυτά θα τα λύσει η αυτορρυθμιζόμενη αγορά. Αυτός έκανε το «καθήκον» του απευθύνοντας «κάλεσμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές. Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε». Για όλα τα υπόλοιπα, υπεύθυνη για τη ρύθμισή τους θα είναι η αγορά!
Από το συνολικό περιεχόμενο της ομιλίας, προκύπτει ότι αυτή θα μπορούσε να έχει γίνει από τον οποιοδήποτε αστό πολιτικό αφού δεν έχει κανένα στοιχείο από μια αριστερή πολιτική άποψη, που υποτίθεται ότι θα εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, τα όρια της αριστεράς με την διατύπωση ότι «…η πιο αριστερή πολιτική, σήμερα, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξηγήσει πως θα δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.
Σχεδιάζοντας, μάλιστα, με «ασφάλεια και σιγουριά το δρόμο προ το μέλλον», καθόρισε πέντε βήματα.
1 «Το πρώτο βήμα… να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση». Προβλέπει θετική ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, για την οποία είναι γνωστές οι αντεργατικές προτάσεις των θεσμών αλλά και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κλπ, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η 1η αξιολόγηση για την εκταμίευση των 2,8 δισ.€, καθώς υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που «παρελαύνουν» καθημερινά οι υπουργοί του ενώπιον των «ιεροεξεταστών» της τρόικας. Και τα μηνύματα είναι ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και συνεπώς η δόση μπορεί να εκταμιευθεί εκτός χρόνου.
2 «Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους». Επ’ αυτού απάντησε 3 μέρες μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει άμεσα τέτοια περίπτωση. «Δεν θεωρώ εύκολο να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα, πρέπει να… υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους» και παρέπεμψε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις καλένδες.
3 «Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Το βήμα αυτό συνδέεται με το χρέος. Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση) φαίνεται ότι μπορεί να πάει και αυτή στις καλένδες. Πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ, να ληφθούν τα σχετικά μέτρα μείωσης ώστε να γίνει βιώσιμο και μετά να ενταχθούν τα Ελληνικά ομόλογα στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όμως, με βάση τη δήλωση Δραγασάκη αλλά και τις ιδιαιτερότητες των εκλογών του 2017 στη Γερμανία, κάτι τέτοιο φαίνεται να αποκλείεται, άρα αποκλείεται υπό τις παρούσες συνθήκες να ενταχθεί η Ελλάδα και οι τράπεζές της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Συνεπώς το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον μετά τις γερμανικές εκλογές (τέλος 2017). Άρα, ένα ακόμα βήμα που ανέφερε ο πρωθυπουργός αμφισβητείται, όπως και τα οφέλη που προέβλεψε ότι θα προέκυπταν από αυτό: «Μείωση κόστους δανεισμού, αποκατάσταση ρευστότητας άρση κεφαλαιακών περιορισμών, έξοδος δημοσίου στις αγορές». Βέβαια, εκτός από την ακύρωσή τους λόγω της σύνδεσης των θεμάτων με το χρέος, υπάρχουν και πρόσθετα εγγενή προβλήματα που δεν θα επέτρεπαν να ισχύσουν όλα αυτά τόσο ευθύγραμμα και απλουστευτικά όπως τα περιέγραψε ο κ. πρωθυπουργός. Η πορεία και το συνεχές βάθεμα της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας δίνουν τα αναγκαία επιχειρήματα αλλά δεν είναι της ώρας να επεκταθούμε.
4 «Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Όπως έχουμε αναλύσει, στα δύο προηγούμενα φύλλα του Δρόμου, η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη ενώ τα στοιχεία που υπάρχουν όχι μόνο δεν δείχνουν κάτι τέτοιο αλλά το αντίθετο. Ο Α. Τσίπρας είπε ότι είμαστε «στη στιγμή της καμπής… βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο…». Όμως τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Αν και επικαλέστηκε ότι «το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 2ο τρίμηνο κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο» η πραγματικότητα είναι σαφώς διαφορετική, δεν υποκύπτει στις συνήθεις λαθροχειρίες των στατιστικών στοιχείων από τους κάθε λογής πολιτικάντηδες. Η επιλεκτική επιλογή στατιστικών για να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας δεν του λύνει το πρόβλημα. Έτσι παρουσίασε μόνο τη φράση που τον βόλευε από το Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ της 29/8/2016. Απέκρυψε αυτό που αναφέρει το Δελτίο στη συνέχεια και αντιστρέφει το συμπέρασμά του περί ανάπτυξης. Στο Δελτίο αναφέρεται στην επόμενη φράση ότι «Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε (το ΑΕΠ) μείωση 0,9%…». Συνεπώς ένας ακόμα πρωθυπουργός υπόσχεται, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι μνημονιακοί προηγούμενοι, ότι η ανάπτυξη είναι εδώ διαστρεβλώνοντας τα οικονομικά στοιχεία όπως τον βολεύουν. Άρα και αυτό το βήμα αμφισβητείται πλήρως από την κατάσταση της οικονομίας.
Όσον αφορά, δε, τα στοιχεία προβλέψεων, διαφόρων οργανισμών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ανάπτυξη πάνω 2% το 2017 η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι ίδιοι που προβλέπουν τα στοιχεία του 2017 προέβλεπαν αντίστοιχα στοιχεία ανάπτυξης κάθε χρόνο από το 2011 και μετά. Η οικτρή κατάσταση του λαού και της οικονομίας τους διέψευδαν κάθε χρόνο. Αυτό βέβαια ποτέ δεν τους εμπόδιζε να συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο της ανάπτυξης για το επόμενο έτος όπως κάνουν και τώρα για το 2017.
5 «Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη». Αφού ο κ. πρωθυπουργός μας έπεισε ότι με όλα τα προηγούμενα βήματα πάμε πολύ καλά και η ανάπτυξη προχωρά τι άλλο να θέλουμε; Να είναι βιώσιμη και διαρκής. Και με τη δική του, συνεπώς, διαταγή θα κάνουμε το άλμα σε μία βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Πώς μια οικονομία που έχει χάσει την τελευταία 8 χρόνια το 30% της παραγωγής της, που βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς αποεπένδυσης, που έχει ανεργία στα ύψη και η όποια οριακή βελτίωση οφείλεται στη συνεχή αύξηση της μερικής απασχόλησης και ευκαιριακής απασχόλησης, αλλά και στα κοινωνικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα φτάσει στη διαρκή ανάπτυξη μόνο μεγάλοι οικονομολόγοι όπως ο κ. πρωθυπουργός και τα επιτελεία του μπορούν να το δουν… εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τους απογοητευτικούς αριθμούς αλλά και τη μίζερη οικονομική πραγματικότητα στην οποία αυτά τα επιτελεία μας έχουν καταδικάσει.
Συνεπώς, η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην 81η ΔΕΘ. Ο κ. πρωθυπουργός αφήνει την οικονομία στις αυτορρυθμιζόμενες δυνάμεις της αγοράς και κάνει έκκληση στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν, στο ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει, για να δημιουργήσουν τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη! Ένα ευχολόγιο στο κενό, που θα μπορούσε να το έχει εκφωνήσει ακόμα και ο Άδωνις…
φωτογραφία : ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ