Σκέψου τώρα να είσαι μια ποδοσφαιρική ομάδα με υψηλές προσδοκίες.
Να πιστεύεις πως πας για το πρώτο σου πρωτάθλημα μετά από δεκαετίες, να μη βρίσκεις μεγάλες διαφορές από το βασικό σου ανταγωνιστή -που κρατάει πολύπλευρα τα ηνία. Είναι λογικό να έχεις αναπτύξει ένα είδος συνείδησης, που ίσως σε ωθεί να έχεις μια υπερτιμημένη αίσθηση των δυνατοτήτων σου. Το να διακρίνεσαι από αυτοπεποίθηση είναι, γενικώς, καλό. Το να μη γνωρίζεις τα πραγματικά δεδομένα, μπορεί να αποβεί καταστροφικό…
Και έρχεται ένα ξεγυρισμένο 0-4 για να σε προσγειώσει απότομα στην επικράτεια της ένδειας. Γιατί τα γράφω αυτά; Με αφορμή το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, από το οποίο μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Όταν κάποιος θέλει να κατακτήσει ένα στόχο, οφείλει να μπορεί να δείξει στην άμεση αντιπαράθεση με το βασικό του αντίπαλο πως είναι σε θέση να τον αμφισβητήσει έμπρακτα και να τον υπερκεράσει. Τα crash tests έχουν μεγάλες απαιτήσεις… Εκεί κρίνονται όλα, και όχι στα λόγια και στις ψευδοσυνειδήσεις που μπορούμε πολύ εύκολα να αναπτύξουμε όλοι για την πάρτι μας, αφού και ανέξοδο είναι και αυτοβαυκαλιστικό. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάς το έδαφος και να βλέπεις τσιμέντο, και όχι το υπερτροφικό εγώ σου…
Αυτά δεν ισχύουν μόνο στον αθλητισμό. Και, φυσικά, πάνω από όλα, στο κοινωνικό ζήτημα. Μπορεί να έχουμε δίκιο. Η κυβέρνηση τσακίζει τις ζωές μας. Η τρόικα υποθηκεύει το μέλλον μας, το μεγάλο κεφάλαιο μας συνθλίβει και μας θυσιάζει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του. Γκρινιάζουμε. Φωνάζουμε. Απελπιζόμαστε. Αντιδρούμε. Θλιβόμαστε. Απογοητευόμαστε. Ανησυχούμε. Χίλια, και βάλε, ρήματα μπορούμε να επιστρατεύσουμε από το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο (στο οποίο ευτυχώς κάποιοι περισπούδαστοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν το σημείο ισορροπίας, παρ’ ότι το θέλουν).
Κάθε νίκη, κάθε επίτευξη στόχου απαιτεί κάποια πράγματα. 1) Συναίσθηση των πραγματικών όρων της κατάστασης, 2) ανάδειξη των τρωτών της αντίπαλης πλευράς, 3) χάραξη τακτικής, που εξυπηρετεί τη στρατηγική, 4) συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στον κοινό σκοπό, 5) αυτοπειθαρχία και συλλογική ζύμωση, 6) κατάλληλη προετοιμασία, 7) ψυχολογία ικανή να προσδώσει πίστη και αντοχές στα δύσκολα. Και μετά, μάχη… Κι αν στον αθλητισμό το διακύβευμα είναι κάποια περισσότερα τρόπαια (συν έλευση χρηματικών ποσών στα ταμεία) στο σύγχρονο υπόδειγμα καθημερινότητας, ο στόχος είναι πια πολύ σημαντικός. Η επιβίωση -αρχικώς, η ανάταξη δυνάμεων, η αντεπίθεση, το τσουνάμι της οργανωμένης και διαχυόμενης πάλης, η νίκη. Με λίγα λόγια, ό,τι δεν έκανε ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή, επί του πρακτέου…
Κώστας Μαρούντας